čtvrtek 28. ledna 2016

Recenze: Akta X: Jak se povedl návrat legendy v prvních dvou epizodách?

Mulder se Scullyovou se vrací, aby znovu otevřeli Akta X. Je to dobrý nápad?

Akta X jsou televizní fenomén, na který se nezapomíná. Jeden z těch, na které jsem v devadesátých letech do noci čekal u televize a postupně se díl za dílem nechal pohlcovat světem, jemuž vládla obří konspirace. Pamatuji si dobře ty pocity, když se poprvé objevil Kuřák, když klíčové epizody věnující se zastřešujícímu příběhu přinášely nečekané zvraty (731) i epizody, které prostě ,,jen" dokonale naháněly strach jako třeba Unruhe nebo Squeeze, kterou mnozí (včetně mne) považují za vůbec nejlepší epizodu Akt X a jeden z nejděsivějších televizních počinů vůbec.

Aktům X zkrátka vděčíme za mnohé a současná seriálová tvorba by dnes bez nich asi vypadala jinak, otázkou ale je, zda je dobré vracet se podruhé do stejné řeky. A obávám se, že premiéra nové minisérie nepřináší jasnou odpověď.

Hvězdy našeho mládí: Co dělají a jak vypadají herci ze seriálu Akta X

Začátek je slibný 


Sympaticky použitá původní znělka vás okamžitě dostane na tu správnou vlnu, bohužel idylka dlouho nevydrží. Nová Akta X sice odsýpají, nenudí a nabízejí konspirační teorie, v jejichž stínu se Mulder a Scullyová neshodnou, ale scénář je místy opravdu hodně slabý a přitažený za vlasy. A to je škoda, protože by stálo za to, věnovat mu víc času.

Najdeme tu hned několik scén, ve kterých postavy něco říkají, ale v podstatě nevedou dialog, ale spíš se dělí o monolog, což by ještě tak nevadilo, kdyby to aspoň dávalo smysl a neznělo jako snaha přinést zásadní twist za každou cenu (nesmyslně hned v prvním dílu). Ve scéně, kdy Mulder vysvětluje celé nové spiknutí, jsem dokonce jen nevěřícně kroutil hlavou, protože to znělo tak absurdně, že by tomu nevěřily ani děti v mateřské školce. Nová Akta X chtějí tak strašně moc přinést další spiknutí, ale přitom jim chybí základní scenáristické řemeslo. Nabízejí tak klasickou ukázku ,,lazy screenwritingu"- prostě a jednoduše líného psaní, kdy postavy žvatlají jedna přes druhou a nikdy moc nechápete, proč si některé informace nechávají pro sebe, proč kladou otázky jaké kladou a proč na ně druhá strana odpovídá úplně něčím jiným. Rád bych to omluvil tím, že Chris Carter potřeboval rychle všechny staronové i nové zájemce uvést do obrazu a nastolit novou situaci, je toho ale příliš a omluvit to nejde.


Akta X: Jaké jsou první reakce na návrat slavného seriálu? Nic moc!

Vstávat a cvičit!


A pak tu je David Duchovny. Jeho Mulder je v první epizodě bezkrevný a unavený, jako by  Duchovnyho štval špatný scénář - a nebo mu to celé bylo prostě šumák. Nejspíš je to ale herecký záměr, protože v druhé epizodě Duchovny přece jen přidává na energičnosti a s novým elegantním ohozem je jeho lehce zestárlý, ale typický Mulder téměř zpět. Vnitřní oheň a jiskra jsou sice slabší, ale člověk už aspoň nemá pocit, že by sledoval záznam ze čtené zkoušky jako je tomu v první epizodě.

Ta je vlastně celkově nepříliš šťastným výkopem, protože v druhé části už se nám dostává poctivých Akt X s působivou otevírací sekvencí, kde si oběť razantním způsobem pročistí uši a později se pak dočkáme i několika dalších výživných záběrů včetně zmutovaných dětí a scény císařského porodu vlastní rukou (,,Pustila jsem ho na svobodu"). Místy je to dokonce hodně velký hardcore i na Akta X, ale seriál  tím dostává tolik potřebný kopanec kupředu. Celá druhá epizoda je tak paradoxně původním Aktům X blíž než první díl.

Zápletka jako taková sice není úplně šťastně zpracovaná, je místy nepřehledná a dalo se z ní asi vymačkat víc napětí (závěrečné střetnutí s pachatelem je vyloženě odbyté), ale celkově nepůsobí tak jalově a jde o výrazné zlepšení. Dokonce skrývá i několik vydařených narážek včetně záběrů z Planety opic a přináší silné snové scény, ve kterých Scullyová a následně i Mulder žijí alternativní životy se svým synem. Nezbývá tedy než doufat, že rozjezd byl jen výjimkou a Akta X si udrží alespoň kvalitu druhého dílu.

Verdikt: 

Akta X se v šestidílném návratu nerozjela zrovna přesvědčivě a určitě bych neřekl, že legenda je zpátky ve vrcholné formě, nějakým zázračným způsobem to ale i navzdory kiksům funguje a druhá epizoda přinesla zlepšení a naději. Přivést seriál zpátky určitě nebyla chyba, ale nebyl to ani skvělý nápad. A teprve po šestém dílu si budeme moci říct, jestli bychom chtěli pokračovat dál. Možná, že takhle - jako krátké připomenutí starých dobrých časů - by mi to raději stačilo.

Hodnocení: 


Akta X 2016 Epizoda 1 ,,My Struggle" - 5/10
Akta X 2016 Epizoda 2 -  ,,Founder´s Mutation"  - 7/10

Téma: 5 seriálů, které jsme milovali a brzy se vrátí


5 komentářů:

  1. Naprostý souhlas. Ten unylý Mulder byl podle mě záměr, přece jen se postava dostávala z deprese. V druhé epizodě se ukázala vzestupná tendence, tak sna to bude pokračovat.

    OdpovědětVymazat
  2. Mě to docela nadchlo, jen se mi nelíbí ta nová teorie, která vlastně pohřbívá a vyvracuje celá dosavadní Akta X

    OdpovědětVymazat
  3. Tak druhy diel som este nevidel ale ten prvy bol podla mna katastrofa, Duchovny je podla mna dost skuseny herec, takze som od neho cakal ovela ovela viac...

    OdpovědětVymazat
  4. Já bych řekl že se jim to povedlo, je to akta X jaký jsme znali. Jen tak dál doufám že to 6 díly teprv začne a ne že bude jen 6 dílu a konec. Děkuji jen tak dál hoši.

    OdpovědětVymazat
  5. Za mě první díl tak 6/10, druhý už 10/10 - absolutní nadšení a za mě to jsou Akta X zpátky ve vrcholné formě. Těším se na další díly :-)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.