pátek 15. ledna 2016

Oscar 2016: 5 nespravedlivých rozhodnutí, kterými Akademie letos všechny šokovala

Nominace na Oscary máme za sebou a přinesly celou řadu zajímavých situací, ke kterým se postupně budeme vracet s blížícími se Oscary. Pět okamžiků ale stojí za zmínku už teď.

Oscar 2016: Nominace rozdány, Oscaři jsou připraveni, kdo je ve hře?

1) Za nejlepší režii nebyli nominováni Ridley Scott (přestože jeho Marťan je nominován na nejlepší film) a Steven Spielberg (jehož Most špionů se nedostal ani mezi kandidáty za nejlepší kameru)

2) Straight Outta Compton se nedočkalo téměř žádné nominace včetně nominace za nejlepší film ale hlavně nebyl nominován jediný černošský herec, ani  herec jiné rasy - včetně kompletního osazenstva Straight Outta Compton, Samuela L. Jacksona v 8 hrozných, Willa Smithe v Concussion, Michaela B. Jordana v Creedovi (recenze) a Idrise Elby v Beast of No Nation. Nejsem zastáncem těchto rasových srovnání a škatulkování, ale je to trošku zvláštní vzhledem ke kvalitě výkonů těchto herců

Recenze: Straight Outta Compton - jeden z nejlepších filmů roku? Tohle byste měli vidět

3) Carol a  8 hrozných jsou letos filmy, které v tlačenici neuspěly a to znamená, že po mnoha letech Weinstein Co. nemají zástupce v kategorii Nejlepší film

4) Nominace za nejlepší scénář překvapivě nedostali Aaron Sorkin za Steva Jobse a Quentin Tarantino za 8 hrozných. Přestože jsem Tarantinův film vychválil v recenzi, tak mi jeho absence v této kategorii zas tolik nevadí, 8 hrozných pro mě není film, který by měl velký umělecký přesah, ale spíš zábava (možná, že akademii vadilo velké množství rasistických hlášek, což je ve světle bodu 2 velmi paradoxní), Sorkinův scénář ke Stevu Jobsovi ale považuji za vynikající a měl se do nominací dostat

Recenze: Steve Jobs - O jablku podruhé a lépe?

5) Píseň "See You Again," z Rychle a zběsile 7 věnovaná Paulu Walkerovi nezískala nominaci, zatímco ji získal rozporně vnímaný song Sama Smithe Spectre


10 komentářů:

  1. S něčím se dá souhlasit, s něčím ne. Nechápu ale rozhořčení nad tím, že chybí černí herci. Upřímně nikdo si vlastně asi nezasloužil být nominován pořádně. (Maximálně Idris Elba), ale herecké kategorie jsou našlapané i tak, takže mít někoho jenom kvůli barvě je pitomost. Prostě se nevešli, no bože, nic se neděje.

    Co se týče režie, tak Scott možná někoho mrzí, ale u Spielberga to nechápu. Za prvé Bridge of Spies nominovaný JE, a za druhé ač je to prvotřídní snímek, nevyniká nějak závratnou režií (na rozdíl od nominovaných režisérů)

    Nevím, co je nespravedlivé na nenominování Carol a Osmi hrozných. No tak to Weinsteinům letos nevyšlo no.

    OdpovědětVymazat
  2. 1) Scott za réžiu nominovaný byť mohol (i keď ma jeho absencia v kategórií zas toľko nemrzí), Spielberg v porovnaní s ostatnými nič závratné nepredviedol.
    2) Straight Outta Compton by si nominácií zaslúžil rozhodne viac, po hereckej stránke však nie. S. L. Jackson predviedol skvelý výkon, i keď by mal v kategórii ďaleko silnejších konkurentov. Ostatní spomínaní herci farebnej pleti na svojich nominovaných kolegov nemajú, bohužiaľ.
    3) Carol som ešte nevidela, nemôžem súdiť, ale Hateful Eight by nomináciu v hlavných kategóriách zniesol, nakoľko patrí k top filmom roku a Tarantinov režisérsky výkon k najnezabudnuteľnejším.
    4) Sorkinovo aj Tarantinovo vynechanie v scenáristickej kategórií úprimne nechápem a považujem to za najväčšie prešľapy v nominácii.

    OdpovědětVymazat
  3. Mno stačí se jen podívat na ty vyvolené co o všem rozhodují. Banda židovských iluminatu kteří si myslí že spasi svět a běda tomu kdo se nějak ozve nebo nějak veřejně urazí židy a jejich moc. Viz Mel Gibson kterej si od jistého incidentu ve filmu ani neškrtl kromě pár vedlejších rolí a jakej to byl kdysi formát :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No Mel taky vyhrožoval své frajerce že ji zaživa pohřbí nebo tak něco... takže s tím pozor:-D

      Vymazat
  4. Já nevím, 8 hrozných nebo ten REVENANT jsou takové filmy dělané na oscara. Hodně hvězd, strašná spousta násilí, když tam je násilí, tak to má automaticky silný a hluboký příběh že jo,drsný podmínky, v jednom jsou úžasné dlouhé dialogy, druhý je zas mlčenlivý atd. atd. Takový natočíme film a když se nechaj oklamat, dostaneme oscara. Já bych právě těmhle filmům nic nedal :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím :D Revenant mi nepřijde dobrý ani na ten Glóbus natož Oscara... Hatefull 8 mi přišla lepší.. ale jak říkáte.. To že bude Revenant nominován na Oscara bylo snad napsano i ve scénáři toho filmu :D Na úvodní straně. Počítalo se s tím. To se mi moc nelíbí :D

      Vymazat
  5. Podle mě text neodpovídá článku, ve 3. a 4. bodu vlastně autor píše, že to co se stalo mu nevadí, ale přitom v nadpisu píše o 5 nespravedlivých rozhodnutích, tak nevím.

    Jinak napsat, že nebyli vybráni herci černé ani jiné rasy je imho nesmysl. Bilá je taky rasa:). Jinak by to znamenalo, že akademie nevybrala žádného kandidáta:)

    Nevím, celkově je to dost zvláštní článek, něco málo by se dalo. Scottovi či Spielbergovi bych režii přál, ale žádná rána to nebyla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady asi došlo k zásadnímu nepochopení v tom, že ty body nejsou moje názory na to, co Akademie podle mě pokazila, ale co se obecně řeší (např. ti černoši se prostě v USA řeší a to tak že dost) - a proto jsou tam k tomu ještě moje komentáře, kdy někdy souhlasím víc a někdy míň.

      Vymazat
    2. Ano,takto jsem to nepochopil,ale bohužel to co píšete z článku nebylo reálné poznat. Díky za osvětlení kontextu. Mám ale raději články,ktere nejsou jen kusými výstřely do tmy,ale mají úvod, stať i závěr. Děkuji.

      Vymazat
  6. prosim, prestante s tymi kecami o chudakoch ciernych hercoch, co im vsetci ublizuju. Som toto prave v ceskom clanku necakala. Nevosli sa, tak sa nevosli. Uz sa prestanme hrat na politicku korektnost, zle dopadneme.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.