pátek 29. ledna 2016

10 slavných filmů, které nakonec nevznikly - 1. část

Filmový svět mohl vypadat úplně jinak, kdyby vznikly některé velké filmy.

BATMAN: YEAR ONE


Poté, co si Batman pod vedením Joela Schumachera prošel vzestupem i pádem, na pár let usnul. Ale ne na dlouho. Studio vědělo, že jde o silný materiál a tak ještě před Christopherem Nolanem začalo pracovat na nové verzi s vizionářem Darrenem Aronofskym. Film měl být adaptací komiksu Batman: Year One a na scénáři měl dělat sám Frank Miller. Výsledek měl být temný a extra drsný, mluvilo se dokonce o ratingu R. Nakonec v roce 2002 z celé spolupráce sešlo, protože film se příliš lišil od komiksu (Batman měl používat hlavně chemické zbraně, Catwoman měla být Afro-Američanka atd atd.) a Darren místo toho natočil Fontánu, Wrestlera a Černou labuť. Část jeho práce ale přežila - studio se rozhodlo, že temný Batman je správná cesta a ve hře zůstal i Aronofským plánovaný Christian Bale jako Bruce Wayne.

Co jste možná nevěděli o filmových Batmanech, kupa zajímavostí ze světa Netopýřího muže (Nolanovská éra)



CRUSADE


Arnold  Schwarzenegger byl počátkem devadesátých let obří hvězdou a na co ukázal, to mohl mít. Společně s režisérem Paulem Verhoevenem začali proto po úspěchu Total Recall pracovat na velkofilmu, který už bohužel nejspíš nikdy neuvidíme. Sgt. Rock. Akčňárna z druhé světové války měla u Warner Bros zelenou, ale pak se objevila v Arnoldově hledáčku středověká rubanice Crusade o křižácké výpravě a otrokovi, který se do ní zaplete (něco jako Království nebeské, ale akčnější a s Arnoldem). Arnoldovi se zalíbila, přesvědčil Verhoevena a protože s Warnery neměli na Sgt. Rock žádnou oficiální smlouvu a Mario Kassar z Carolca byl v tomto směru mnohem akčnější, upřednostnili ultimátní historickou řežbu. Warnery tím samozřejmě naštvali tak, že dostali na dlouhé roky červenou. A i když to vypadalo, že alespoň Crusade vznikne, rozpočet 100 milionů dolarů byl nakonec pro Carolco směřující v té době k finančnímu krachu příliš velkým rizikem a tak k natáčení nedošlo. Arnold ale svůj šek dostal. Škoda, tohle mohla být jeho další ikonická role.

The Legend of Conan: Jak je na tom další film o nezdolném barbarovi?



DUNA


Ještě před tím, než Dunu Franka Herberta (kterou mám doma ve dvou původních českých vydáních, jedno, na které se sahá a druhé, které je archivní) natočil David Lynch (a nesklidil za to jen chválu). chystal se Dunu natočit od roku 1975 Alejandro Jodorowsky. Dnes už i díky dokumentu  Jodorowsky´s Dune máme ne/vznik tohoto filmu dobře zmapovaný. Mimo jiné si v něm měli zahrát i Orson Welles, Mick Jagger, David Carradine a Salvador Dalí a vizuálně šlo o naprosto revoluční film. Jodorowskému se ale celé jeho dílo trošku vymklo z ruky a téma ho pohltilo tak, že z rozpočtu 9,5 milionu padly jen 2 miliony na přípravu. Scénář měl navíc údajně velikost telefonního seznamu a výsledný film by měl 14 hodin. Z finančních důvodů tedy nakonec film nevznikl. Když pak Jodorowskému v roce 1982 vypršela práva, koupil je Dino de Laurentins a zbytek už jsme viděli. I tady ale film po sobě něco zanechal. Práci si na něm vyzkoušel totiž nejen tvůrce budoucího Vetřelce H. R. Giger, ale i tvůrce speciálních efektů Dan O´Bannon, který napsal k Vetřelci scénář.



LENINGRAD: 900 DNÍ


Sergio Leone je dnes sice vnímaný jako naprostý klasik, ale jeho přesun do Hollywoodu svého času zdaleka nebyl snadný. Tenkrát v Americe dokonce studio brutálně sestříhalo, Sergio se ale nevzdal a začal chystat natáčení válečného filmu o obléhání Leningradu s Robertem De Nirem v hlavní roli. Byl to jeho vysněný projekt, který ho poprvé napadl už po natáčení Tenkrát na západě, kdy se mu dostala do ruky kniha 900 dní: Obléhání Leningradu. V příběhu amerického kameramana (DeNiro), který se zamiluje do ruské dívky, chtěl zachytit celou šíři válečného konfliktu - ale hlavně charaktery obou hrdinů a jejich proměnu během dlouhého obléhání města. Podařilo se mu dokonce přesvědčit nejen americké, ale i ruské producenty a na film měl údajně získat 500 milionů dolarů, přičemž jen rekordně dlouhá úvodní sekvence bez jediného střihu doprovázená Šostakovičovou hudbou měla stát 100 milionů (jiné prameny uvádí 100 milionů jako rozpočet na celý film). K natáčení ale nakonec nedošlo. Leone zemřel na infarkt dva dny před podpisem smlouvy. Zajímavé je, že se dnes často mluví o tom, že film měl být o obléhání Stalingradu, což je ale úplně jiné město a jiný příběh, Američani si to prostě pletou, bitva jako bitva.




JUSTICE LEAGUE MORTAL


George Miller roky pracoval nejen na Mad Max: Zběsilá jízda, ale i na comicsové adaptaci Justice League Mortal. Ta byla dokonce jednu dobu mnohem blíž vzniku než třeba Batman vs Superman Wolfganga Petersena. Scénář k Justice League Mortal si Warner Bros objednali v únoru 2007 u dvojice scenáristů Kierana a Michele Mulroneyových. Ti ho v červnu odevzdali, studio bylo velmi spokojené, v září podepsalo smlouvu s Georgem Millerem a doufalo, že film s obřím rozpočtem 220 milionů vznikne ještě před stávkou scenáristů kompletně motion capture technologií podobně jako Beowulf. Natáčení mělo tedy začít v únoru 2008. Batmana měl  hrát Arnie Hammer,  Wonder Woman Megan Dale, Green Lanterna raper Common a Supermana D. J. Cotrona (další obsazení zde). V lednu ale studio nečekaně oznámilo pozastavení výroby, aby mohl být doladěn scénář. To ale kvůli stávce scenáristů nešlo a tak se počítalo s tím, že natáčení začne až v červnu a premiéra bude pořád v létě 2009. Současně studio ale rozhodlo, že chce točit v Kanadě místo původně plánované a Millerem prosazované Austrálie. To nejspíš nakonec stálo u začátku definitivního rozpadu celé produkce. Plány všech zainteresovaných se pro nový termín sladit nepodařilo a je dost možné, že Millera film přestal zajímat. Jisté je, že ten správný okamžik všichni propásli a nikdy se už nepodařilo znovu celý proces nastartovat. když si čtu to obsazení - nejspíš je to dobře.






6 komentářů:

  1. Batman: Year One zní/ělo dobře... škoda. :-(
    A Arnie Hammer jako Batman, nedokážu si to moc představit, tak bych se na to taky ráda podívala. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Doufám že v druhé polovině bude Superman s Nicolasem Cagem :D

    OdpovědětVymazat
  3. První film, který mě napadl po přečtení nadpisu byl Don Quijote de la Mancha od Gilliama...předpokládám, že bude v druhý polovině?

    OdpovědětVymazat
  4. Paradise end od Proyase

    OdpovědětVymazat
  5. Tak na film.o Oblehani Leningradu bych se mrte rad podival. Skoda, ze to nevyslo.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.