středa 16. prosince 2015

Recenze ze světa: Star Wars: Síla se probouzí - embargo skončilo, co říkají recenzenti? Spoiler free!

Síla se probudila a s ní také zahraniční recenzenti, kteří zaplavili internet recenzemi. Co chválí a kde bychom měli svoje očekávání tlumit?

Související:
Téma: Fanoušci vs fanoušci - Marvel vs DC, Star Trek vs Star Wars nebo Tým Jacob vs Tým Edward
Star Wars: Co jste možná nevěděli o Hvězdných válkách (epizody IV - VII)
Rogue One: Co vyzradil Mads Mikkelsen o své roli ve spin-offu ke Star Wars?

V podstatě všichni film chválí a to je dobře. Jsou tu drobné rozdíly v tom, jak je kdo nadšený nebo lehce zklamaný z některých aspektů filmu, ale v zásadě panuje jednoznačný konsenzus: Star Wars jsou po prequelech zpátky ve formě! Uf.

Slashfilm píše mimo jiné ve své hodně pochvalné recenzi: Ve filmu s Lukem, Hanem a Leiou se nějak podařilo, že skutečnými hvězdami jsou Daisy Ridley a John Boyega.

V tom se shoduje s celou řadou jiných recenzentů. J. J. Abramsovi a jeho týmu se zjevně podařilo film v podstatě dokonale nacastovat, to bylo celkem patrné už z trailerů, kde je Daisy Ridley včetně té maličké jizvy na tváři prostě dokonalá a koleduje si v mých očích o Tomb Raidera. Zatímco v jejím případě se ale v některých recenzích objevuje i hodnocení, že navzdory skvělému castingu její postava nedostatečně roste, na Johnu Boyegovi se shodují ne ,,skoro všichni" ale ,,naprosto všichni." Boyega je postava, se kterou se diváci nejvíc ztotožní, přináší nejvíc emocí, největší vývoj a navíc hromadu humoru.


Empire si pochvaluje také záporáky:  Kylo Ren je nejlepší zabiják jaký se kdy v téhle sérii objevil. 

To jsou hodně silná slova a popravdě si nedokážu představit něco lepšího než Darth Vader, ale pokud ano, pak J. J. Abrams dokázal s Lawrencem Kasdanem téměř nemožné. Všichni se každopádně shodují na tom, že Kylo Ren je zajímavá postava, rozhodně ne černobílá, rozhodně ne bez vnitřních pochyb a Adam Driver ho hraje skvěle.

Málo prostoru má na plátně podle všeho Captain Phasma (ale Abrams s ní počítá dál), stejně tak Poe Dameron.

Související:
Star Wars: Síla se probouzí - John Boyega v županu roztomile obdivuje Millennium Falcon a další neuvěřitelné záběry ze zákulisí

Kromě postav je druhým často rozebíraným aspektem celková atmosféra a to, zda se Abramsovi opravdu podařilo navázat na původní trilogii. Všichni se shodují v tom, že ano. Ať už mají menší nebo žádné výhrady, všichni končí své recenze konstatováním, že Star Wars jsou zpátky a skvěle navozují na Návrat Jediho.

Na Coming Soon jsou v tom asi nejvýstižnější: Je to ten správný mix důvěrně známého s novým.  Je tu zřícený Star Destroyer a vedlě něj nové stroje. Jsou tu noví mimozemšťané ale také Admiral Ackbar a Nien Nunb. Je tu C-3PO vedle BB-8. Cítíte se tu jako doma, ale objevujete nová zákoutí.

Celé to má ale jeden háček a ten bude nejspíš rozhodovat o pocitu každého z nás z filmu. Za prvé, v mnoha směrech jde tak trochu o novou verzi Nové naděje. To asi nikoho nepřekvapí. J. J. Abrams natočil v podstatě jen jeden film, který byl jeho původní a nebyl součástí žádné série - Super 8, což je ale do značné míry film plný citací z E.T. a dalších filmů z 80. let. To, v čem je Abrams geniální je to, že dokáže pochopit, co se nám jako divákům na předcházejících filmech v sérii líbilo a dát nám to znovu tak, abychom dostali to, co máme rádi namíchané s něčím novým a svěžím.

Hollywood Reporter píše: Síla se probouzí připomíná dílo velmi šikovného studenta, který si nastudoval původní materiál tak dobře, že přesně ví, co dělat a čemu se vyhnout.

Háček je prostě jen v tom, že tenhle film zřejmě není žádným způsobem revoluční ani překvapivý. A na Comingsoon zmiňují ještě jeden zásadní fakt:

Šokovalo mě, že trailery a tv spoty prozradily 85% filmu (myšleno ve smyslu lokací, zásadních situací atd). Měl jsem pocit, že ve filmu bylo velmi málo nového oproti trailerům. Myslel jsem si, že budu mít co objevovat, ale nestalo se a zklamalo mě to.

10 zaručených spoilerů, které v Síla se probouzí neuvidíte, protože si je někdo vymyslel

Síla se probouzí - James Bond ve Star Wars? Které cameo si dali Daniel Craig a Michael Giacchino?



Jinými slovy, zdá se, že trailery představily mnohé a zbývá jen pár postav a situací, ze kterých jsme neviděli ani zlomek - Supreme Leader Snork, Maz Kanata a samozřejmě Luke Skywalker.

Star Wars: Síla se probouzí končí tak, že minimálně stejně otázek je nastoleno jako bylo v průběhu filmu zodpovězeno. Nejen, že nás tedy podle všech názorů čeká skvělá, napínavá, akční a navíc prý hodně vtipná dobrodružná podívaná s postavami, které nám přirostou k srdci a která nabízí skvělý mix starého a nového, ale rovnou se můžeme těšit na další díl, který dorazí v roce 2017 (poté co si dáme spin off Rogue One).


P.S: Pořád mám dva přebývající lístky na dnešní půlnoční premiéru Star Wars v brněnské Olympii. Pište na lukas.franta@centrum.cz Prodám se slevou za 120 Kč kus.

Související:
Han Solo: Přehled známých kandidátů na mladého vesmírného pašeráka

5 komentářů:

  1. Já osobně jsem odcházel z kina spokojený, ale několik kamarádů bylo zklamaných. Hlavně z toho že se tu recykluje ve velkém. Postavili jsme a zničili nám už dvě Hvězdy smrti? Ok, tak to zkusíme do třetice, ale o dost větší a se stejnou slabinou. Já jsem Epizodu VII bral tak jak to vypadá podle názvu. Bylo 6 filmů, které jí předcházeli a další mají pokračovat. Je to prostě začátek nové trilogie a věřím, že další díl bude daleko větší nářez stejně, jak byla Epizoda V ke IV. Ještě jednu slabinu bych vypíchl. Nikde jsem to neviděl zmíněné, ale mě přišla hudba docela nevýrazná. U Star Wars mě to docela zaskočilo. Některé momenty si přímo koledovali o nějaký epický a nezapomenutelný hudební podkres, ale mě v hlavě nic neutkvělo.

    OdpovědětVymazat
  2. Jeste jsem to nevidel, ale z toho co ctu vsude mozne po netu to vypada celkem dost rozporuplne, no nevim nevim jestli ma fakt vubec cenu na to chodit do kina. Pusobi to fakt dojmem, ze dojej uz asi po milionty totalne mrtvou kravu v tezkym rozkladu a jeste to servirujou v takovym pekne uhlazenym a sterilnim havu, no uvidime...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Star Wars a mrtva krava? Tak ty jsi tezce mimo :D

      Vymazat
    2. Tak hlavne kdyz te to bavi no, milionkrat zrecyklovany univerzum, kde se zdimaj stary napady do uplnyho zblbnuti:))

      Vymazat
  3. Ja sa už osobne bojím chodiť na niekotré weby kde sú obrázky, pretože už som tam skoro videl spoiler :D síce na Star Wars do kina nepôjdem (iba ak ma tam pozve priateľka), ale aj tak nechcem vedieť všetko čo tam bude.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.