pátek 18. prosince 2015

Recenze: Star Wars: Síla se probouzí - recenze bez spoilerů

Star Wars: Síla se probouzí má po premiéře, nastal čas pohlédnout na film nejen očima fanouška, ale také okem kritickým. Jak se J. J. Abrams vypořádal s výzvou nastartovat nejslavnější sérii všech dob, která měla díky trilogii prequelů pošramocenou pověst a jejíž první tři díly mají status kultu?


Hned na začátek si řekněme, že jednoznačná odpověď neexistuje. Nejen, že záleží na tom, co kdo od Star Wars očekával, ale také na tom, čemu přikládáme důležitost. Úkolů, které musel Abrams splnit, aby natočil dokonalý film, který všichni nosíme v hlavě, bylo mnoho. A hodně z nich si může úspěšně odškrtnout.

Především se podařilo znovu vytvořit svět Star Wars tak, jak nám očaroval. Bez nadužívání zeleného pozadí, které ze Star Wars udělalo omalovánky a díky natáčení na film a využití praktických klasických efektů (především co se týče nejrůznějších druhů obyvatel vesmíru). Star Wars jsou nádherně hmatatelný film, ze kterého sálá láska k filmařině, k pečlivé práci a detailům. Už dlouho jsem doufal, že někdo bude mít odvahu se k tomuto způsobu natáčení vrátit - a jsem rád, že to byl zrovna J. J. se Star Wars. Když nic jiného, Síla se probouzí jasně dokazuje, že točit před zeleným pozadím (které má svoje výhody a určitě bych ho nezatracoval) není totéž jako některé věci skutečně vytvořit a umístit je na plac. Ještě se k tomu dostaneme, ale je škoda, že podobnou poctivě filmařskou oldschool práci nenajdeme i ve scénáři.

Související:
Téma: Fanoušci vs fanoušci - Marvel vs DC, Star Trek vs Star Wars nebo Tým Jacob vs Tým Edward
Star Wars: Co jste možná nevěděli o Hvězdných válkách (epizody IV - VII)
Rogue One: Co vyzradil Mads Mikkelsen o své roli ve spin-offu ke Star Wars?


Skvělý casting, postavy a jejich představitele budete milovat


Absolutní plus má Abrams i za obsazení. Musel dát totiž dohromady sestavu, kterou si diváci oblíbí nejen pro jeden film, ale pro minimálně celou jednu trilogii. A neudělal jedinou chybu. Daisy Ridley, John Boygea, Oscar Issac a Adam Driver jsou skvělí. Každý v něčem jiném, ale je to partička, kterou si nemůžete neoblíbit. Ridley má v sobě vnitřní sílu a charisma, je půvabná a přitom zvláštní a netuctová. Boyega je emotivní a vnáší do filmu humor. Oscar Isaac má sice prostoru méně, ale potenciál do budoucna je tam velký a když si Adam Driver sundá helmu a začne hrát, pochopíte, proč si ho Abrams vybral. Jakmile se pak k nováčkům přidají staré známé tváře v čele s Harrisonem Fordem, nemá to pocitově chybu. Dokonalá výchozí konstelace.

Právě Han Solo a Chewbacka jsou tím, co nejvíc připomíná původní trilogii a fungují jako dokonalé pojivo původního a nového. Ford je tak dobrý, jak jsme ho už dávno neviděli. Jiskra v oku a rošťácký úsměv jsou zpět a doslova působí, že natáčení Návratu Jediho dokončil chvíli před startem natáčení Síla se probouzí. Do své role se vrátil s nečekanou elegancí a celá čtveřice Solo, Chewbacka, Ren a Finn má díky tomu skvělou chemii.

Abramsovi se vůbec podařilo skvěle přimíchat nové nápady do původního světa. Je to něco, co důvěrně známe, ale přesto to působí svěže. Jen škoda, že je toho málo. Kylo Ren ukáže některé nové prvky v ovládání Síly, Maz Kanata i Supreme Leader Snork jsou silné a originální vedlejší postavy (přestože Maz Kanata z příběhu alespoň pro teď z příběhu divně vyšumí) a to je skoro vše. Jakkoli bych to před shlédnutím filmu neřekl, mnohé z toho, na co jsme nostalgicky vzpomínali, těšili se na to a co Abrams vrací do hry, aby naše očekávání naplnil, fungovalo v traileru a funguje prvních deset minut, ale  filmu nakonec spíš ubližuje. A kdykoli se naopak Abrams odváže a je aspoň trochu originální, jeho film roste a sílí.

Související:
Star Wars: Síla se probouzí - John Boyega v županu roztomile obdivuje Millennium Falcon a další neuvěřitelné záběry ze zákulisí



Příběh nefunguje tak, jak by měl


Síla se probouzí je zkrátka maličko povrchní, manažerským myšlením omezený film, který se bojí udělat chybu. S původní trilogií ho pojí hlavně vizuál a odkazy. Základní koncept je v pořádku, dokonce i příběhová synopse a vztahová mapa by mi stačila jaká je (byť se podobá Nové naději). Ale nesedí mi způsob vyprávění a práce s tímto konceptem. Lucasovy scénáře prequelů nebyly dobré, byly často umluvené, zahlcené politickými detaily, nezajímavé a bez vtipu. Tomu všemu se dvojice Abrams-Kasdan sice šikovně vyhnula a napsala odsýpající rodinné dobrodružství, které pochopí každý, pánové se ale nevyhnuli jiné chybě. Jsou uspěchaní a nemají v dialozích a situacích dostatečně připravené a dotažené některé linky, vztahy a motivace, což se pak projevuje v absenci dostatečně katarzních okamžiků.

Nová naděje, ve které v sobě Luke probudil sílu, měla všechny klasické prvky hrdinského příběhu. Prostý chasník zjistil, že má na víc, dostalo se mu školení ze strany Obi Wana a v závěru dokázal poprvé použít Sílu a zničit Hvězdu smrti. V případě Síla se probouzí ale žádná z linek takto jasná není. Nejen, že hlavní postavy jsou tu vlastně dvě (Finn v podání Johna Boyega a Rey kterou hraje Daisy Ridley), ale Rey má navíc hlavní cíl, aniž by k němu měla dostatečně vysvětlenou motivaci Tak jako kde co v tomto filmu, fakticky to tu sice je, ale málo. Nestačí to na to, abychom se s ní sžili. Chybí tu i postava mentora (resp. kandidáti tu jsou, ale scény ,,mentorování"ne).  A málo se tu pracuje s přípravou, tajemstvím a očekáváním. Všechno, co by brzdilo, je buď řečeno rychle a na rovinu a nebo zkratkou, pak ale těžko můžete vybudovat silný příběh se silnými okamžiky. Některé věci zkrátka potřebují ve vyprávění čas. Krásně to ukázaly rozšířené verze Pána prstenů a moc bych si přál, aby Abrams ten ,,chybějící" materiál měl natočený a měl možnost vydat directors cut.

V Síla se probouzí situace, planety a vesmírně lodě doslova přilétají a odlétají, pořád se něco děje a v zásadě jim není co vytknout, ale současně tu není jediná kulervoucí scéna, která by si zasloužila samostatné vypíchnutí a zveřejnění na youtube. Něco, u čeho byste si opravdu blahem zarochnili a mohli se o tom bavit. Scéna, která by měla jasný začátek a konec, tak abyste si řekli ouuuuu, teď to začíná a wow, to bylo teda něco. Vizuálně i obsahově. Je tu mnoho řemeslně bezchybně povinných jízd, ze kterých je sice cítit upřímná láska ke vzoru, ale žádná odvaha na salto mortale, kterým by žák Abrams zkusil přeskočit učitele Lucase. Asi nejsilnější je tak pro mě okamžik mentálního souboje dvou postav, kdy jedna zjišťuje, že druhá ovládá Sílu a to navíc na vysoké úrovni. V tu chvíli jsem si říkal bravo, tohle jsem neviděl. Ale jinak Lucas může mít jistý pocit zadostiučinění. I v jeho jinak proklínaných prequelech byly duely, které se dodnes citují. V Síla se probouzí je jeden. Je intenzinví, jsou v něm skvělé dílčí věci, ale i na něm se negativně projevuje snaha o co největší dynamiku, když Abrams do něčeho tak výjimečného prostříhává dramatické dění z jiného místa, jako by snad střetnutí dvou důležitých postav na život a na smrt nestačilo.

Související:
Han Solo: Přehled známých kandidátů na mladého vesmírného pašeráka



S lightsaberem umí kdekdo


Je tu i pár logických děr, z nichž jednu zmiňují všichni. Postavy, které nikdy nedržely meč v ruce, s ním solidně dokáží bojovat sotva ho uchopí a ,,držet krok" s někým, kdo boj trénoval skoro celý život. Abrams se tu tak trochu vymlouvá na přirozený talent hrdinů, jejichž tělem prochází velká Síla, ale tohle mu asi málokdo z nás sežere.

Když to po sobě čtu, vidím kromě chvály i spoustu výtek. A je mi to trochu líto, protože v kině jsem se dobře bavil, nic mě zásadně neštvalo, hodně jsem se smál, hlavní hrdiny jsem si oblíbil a často jsem se přistihl, že mám na tváří takový ten hovězí spokojený úsměv (nejčastěji u scén Hana Sola). Už teď se navíc těším, že na Síla se probouzí půjdu se svými dětmi, protože i když to určitě není nejlepší film z celé série, je to ukázková rodinná zábava (na mě a vlastně možná i na děti, které máme tendenci často podceňovat, až moc). Jsem si jistý, že dětem se bude líbit a pokud děti máte, určitě je na film vezměte, od takových 8 let to zvládnou bez problémů. A dost možná, že pro jejich generaci tohle bude ten film, kdy se v nich probudí láska k filmu a budou na to do smrti vzpomínat.

Přesto mám smíšené pocity. Snažím se vystříhat toho, abych na J. J. Abramse nebyl moc přísný a současně ho příliš neomlouval. Vzal si velké sousto, jeho problém. Věděli jsme jako diváci vůbec, co chceme? Náš problém. Mohlo to dopadnout lépe, ale taky mnohem hůř, takže bychom měli být rádi, protože Abrams sérii určitě oživil a nastartoval. Navíc je kam jít, s kým jít, je kam růst a gradovat. Otázkou také je, jestli vůbec mohl natočit něco, co by nás oslovilo jako první trilogie. Pro mnohé z nás jsou Star Wars jedním z těch filmů, které v nás probudily lásku k filmu, máme s nimi spojeny velmi silné zážitky a hlavně - máme za sebou už šest dílů. Z některých víc, z některých méně, ale z každého z nich si pamatujeme kousek a společně tvoří v naší paměti monument, proti kterému jeden film jen těžko může obstát. Uvědomme si, že emociálně opravdu vypjaté byly vlastně jen dva díly (Impérium vrací úder a Pomsta Sithů), že šokující učebnicový zvrat, který se dá jen těžko překonat, přišel až ve druhém filmu z prvních tří... a tak by se asi dalo pokračovat. Abrams se zkrátka ocitl ve srovnávacím souboji hned se šesti (v naší paměti občas idealizovanými) protivníky současně.

10 zaručených spoilerů, které v Síla se probouzí neuvidíte, protože si je někdo vymyslel

Síla se probouzí - James Bond ve Star Wars? Které cameo si dali Daniel Craig a Michael Giacchino?

Verdikt


Jak Síla obstojí ve zkoušce času teprve uvidíme a jsem na to velmi zvědavý. Jisté je, že J. J. Abrams natočil našlapaný rodinný film, u kterého se budete bavit. Má spoustu zábavných okamžiků, desítky úžasných detailů a probouzí kouzlo původní trilogie. Ale jakmile ho probudí, neví tak úplně přesně, co s ním a tak jede spíš na jistotu. Kdyby se příběh podařilo odvyprávět tak, jako ušít jeho obal, mohl to být druhý nejlepší díl celé filmové Star Wars série. Takhle je to jen vydařený výkop trilogie, jejíž vrchol (doufám) teprve přijde. Jako samostatný film je to ale spíš hodně dobrý hamburger, točený sice s láskou, ale pořád jen hamburger, který nikoho neurazí, ale ani nenadchne.

Hodnocení 8/10 


27 komentářů:

  1. K tem lightsaberum. Nemam problem verit tomu, ze je provazi sila. Souboje byli natocene jako stret emoci a tak mi prisli daleko zajimavejsi nez soubohe s prequelu. Jinak mam pocit ze filmu vytykate mezery, ktere tam jsou ucelne. Je tam hodne zahady a divak si nad filmem poduma po shlednuti. Tak se mi to ale zamlouva. Navic jee to tak daleko zajimavejsi, nez kdybychom tam meli tunu expozicnich scen, kde nas filmari vodi za ruku. Ale tady na gorille si vzdycky neco najdete :)

    OdpovědětVymazat
  2. no on ten příběh se může zdát nedostatečný ale stejně jště nevíme nějakou hystorii jak u Rey tak u Kyla - přeci jen je to jen první díl trilogie navazující na 2 hotové kultovní trilogie ... jsem si 100% jistý , že až bude tato nová trilogie kompletní, tak příběh epizody i bude dávat větší smysl

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně nejde ani tak o to, že by ten příběh byl nedostatečný. Námět je ok (to jak jsou karty obecně rozdány), scénář ho mohl realizovat výrazně lépe. Abych nešel do těch nejtěžších spoilerů, chybí tam například scéna, kdy by bylo jasně a silněji patrné, že Rey čeká, vyhlíží návrat lidí, co ji nechali na planetě, že možná neví, kdo přesně to byl a taky jaká je to fanynka Luka... tohle všechno tam sice nějakým způsobem je, ale prostě blbě, z rychlíku:-D Přitom je důležité, aby to mělo dost prostoru, protože s tím souvisí závěr filmu a jeho působivost. A takových nepřipravených věcí je ve filmu spousta.

      Vymazat
    2. nevím no , mě přšlo, že to tam bylo zvýrazněné dostatečnš tak nějak v průběhu - hlavně její emoce ohledně toho čekání a natěšení na L. Osobně mi to zobrazení čistě takhle průběžně atmosférou a emocema sedlo mnohem víc než kdyby tam prostě byla "epická" scéna typu "ten L je prostě cool" nebo "jsem tak smutná oni se na mě vy..." - alespoň jás jsem to rozhodně nepociťoval, že by to bylo nějak z rychlíku , ale spíš, že to tam bylo průběžně a bublalo to v jejích činnech a emocích. Stejně tak i u Kyla. Ale na druhou stranu zas chápu , že lidé s nižší úrovní sociální percepce to mohou pociťovat jinak ;-)
      On je to stejně nakonec jen úvodní díl trilogie, kde stejně mnoho věcí do sebe zapadne až bude hotová celá trilogie. Epizoda 8 určitě začne rozvinutím jak vztah R a L , tak rozvíjení jejich backstory. (podle všech náznaků mi i přišlo že je toho mezi nima mnohem více než se na první pohled zdálo)

      Vymazat
  3. Neurazí??????????? Jsem milovník Star Wars a tenhle fil..věc mě strašně urazil! už jen to, že se snaží jít cestou SWEU, ale tou cestou nejdou a pak ta jedna scéna na vysutém můstku?? Jsem sice poměrně necitlivý muž, ale musím říct, že mě to dost vzalo a brečím dodnes... J.J. Abramse jsem měl rád, teď je to pro mě mrtvola.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Od někoho, kdo se označí za milovníka Star Wars a ještě se pak ohání EU, bych očekával základní znalost jako je odlišování mezi Canon a Legends. A co přesně znamená "že se snaží jít cestou SWEU, ale tou cestou nejdou"?

      Vymazat
  4. tak za mě, i film "Muži co zírají na kozy" je lepší film o Jediích jak tohle.

    OdpovědětVymazat
  5. Proboha nechápu proč pořád každý kritizuje prequelovou trilogii. Jsou to skvělé filmy s perfektní akcí a skvělými herci. Rozhodně to není tak že by prequely byly o parník horší než původní trilogie, spíš naopak jsou mnohem akčnější a lepší i příběhově!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lepší příběhově? Prober se :-D Ale mají své kouzlo a místo v sáze.

      Vymazat
  6. nejhorší byl ten pocit, kdy se objevily první titulky a me srdce zaplesalo, že po té dlouhé době jsem opět v kině na star wars, jenže pak mi došlo, že teď bude další film každý rok, takže to neuvěřitelně zevšední, kdo řiká, že to nezevšední nikdy, tak si lže do kapsy....jsem obrovský fanda star wars, ale filmově to možná měli nechat být

    OdpovědětVymazat
  7. S těma lightsaberama ... Finn byl od mala školený voják který se neučil jen střílet ale i bojovat s něčím? :D nwm jak bych to popsal.. napadl ho s ním právě jeden Bojovník .. a Ren? Celý život prakticky sama musela se postarat sama o sobě a již při prvnim setkanim s Finnem nam ukazala že to ma v rukou... plus její nově objevená síla.. určitě pomohla :) můj názor

    OdpovědětVymazat
  8. Dneska jsem na to šel podruhé :D Četl jsem si tvou recenzi a přišlo mi že ty jsi to viděl jen jednou, jak ji psal v komentu, blbě z rychlíku :D Tohle je skvělej film podle mě druhej nejlepší, problém je v tom, že žádnej film by nedokázal překonat to očekávání.
    Celou dobu jsem se bavil, byl jsem pohlcenej v příběhu a jak jsem poprvé opustil kino začal jsem přemýšlet, hledat chyby, srovnávat, číst recenze a pochybovat. Temná strana mi zahltila hlavu a tak jsem na něj šel podruhé, film mě znovu překvapil, ukázal mi světlo a už se nenechám pokoušet cizíma pochybama. Určitě na film běžte ještě jednou, jestli se vám něco nezdá. Podruhé jsem hledal ty chyby co píšeš že tam jsou, ale nejsou tam.
    Stejně jak při Phantom menace lidi opouštěly kina a nevěřily že to je špatný. Dneska odchází z Force awakens a nevěří že to je tak SKVĚLÝ :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud jsi to tam neviděl poprvé, je jasný, že ti to nepřijde ani podruhé... No zjevně jsou dvě skupiny lidí a já s tím problém nemám, tak to má být - jedna co říká, že to je dobrý, ale ne famózní a druhá, co je nadšená. Což je pořád pro Abramse dobrý vysvědčení a lepší, než kdyby byla jedna skupina, co říká, že to je na pytel a druhá, co by říkala, že zas tak špatný to není:-D Já jdu podruhé v neděli s dětmi a jsem zvědavý, jak se jim to bude líbit. Čistý duše:-)

      Vymazat
  9. Môže mi niekto vysvetliť ako môže byť v 7 epizode svetelný meč ktorý mal najprv Anakin a potom Luke ktorý mu venoval Obi wan keďže v piatej epke o neho prišiel a v šiestej už mal meč ktorý si vyrobil sám zelený? Taka blba otázka ale nejde mi to do hlavy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. očividně ho někdo dokázal najít v hlubinách Bespinu, někde v těch dolech na povrchu...normálka, ten zelenej asi Luke taky ztratil

      Vymazat
  10. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  11. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  12. Taky si myslim, ze JJovi trochu krivdis. Projel jsem si ty puvodni filmy pro naladu predem a fakt tam funguje ta glorifikace. Ten pribeh byl taky trochu primocarej, cernobilej a berlicky taky byly (sachta vedouci do jadra Hvezdy Smrti, havarie na planete s Yodou atd...). JJ to vzal supem a inspirace predlohou tam byla mozna az moc silna, ale i tak si myslim ze to ten scenar docela ustal. Kdyz k tomu pripojis naprosto skvele zvladnuty vsechny ostatni stranky filmu, mas fakt povedenej sequel. Me to teda docela nadchlo. Jsem zvedav na pokracovani. (Jen se trochu bojim, ze SW do par let zevsedni.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já neříkám, že to není povedený:-D A nemyslím si, že mu křivdím, minimálně nejsem jediný, kdo to takto cítí, dramaturgicky to prostě chvilkama kolísá (a že to má objektivních milion příčin, který chápu, je druhá věc):-D Jen z toho neučůrávám, protože na to už toho mám ve 40 letech asi moc nakoukáno, zrecenzováno a taky jsem nejspíš už oficiálně starej. Recenzování není dojmologie, ale i analýza proč něco funguje či ne. Pokud by to někoho zajímalo, je tu jedna brutálně dlouhá anglická recenze, které to vysvětluje ještě přesněji, dává do kontextu, vysvětluje proč to tak vnímáme - autor má z toho filmu podobný pocity. Je v něm milion věcí, co se dají chválit... ale jsou tam prostě nedostatky a myslím, že čas je potvrdí (stejně jako ale tomu filmu dodá nový příchutě, jakmile v dalších dílech zjistíme další věci).

      Ta recenze je tady http://twitchfilm.com/2015/12/review-star-wars-the-force-awakens-a-blast-of-fun.html

      a mimo jiné se tam píše, že lidi někdy místo toho, co potřebují, dostanou to, co chtějí - a že to je přesně případ Síla se probouzí. Není to kritika, je to konstatování. Někomu to stačí, já na sobě cítím, že přestože jsem původně chtěl tohle, vlastně jsem potřeboval něco jinýho:-D Ale taky vím, že až na to zítra půjdu se svýma dětma, že k tomu filmu získám zas naprosto jinej vztah, protože to budu vnímat trochu víc jejich očima a doufám a přeju jim, aby z toho byly naprosto urvaný a pamatovaly si to co nejdýl ve svým životě.

      Každopádně, fascinující film, na kterej se bude finální pohled usazovat ještě nějakých pár let:-D

      Vymazat
    2. S tím se nedá nesouhlasit. :) Jako ten film rozhodně nebyl bez chyb. Fakt moc přežvejkávali. Už při pohledu na pozadí plakátu si člověk řek ... jako really? Ale zas musíš uznat, že tu ságu oživovali po několika desetiletích. Pokaždý, když začnu přemejšlet, co tam mohlo být jinak a líp, něco jinýho na tom filmu přestane fungovat. Jak sám píšeš, už tak tam bylo všechno jak z rychlíku. Kdyby ty postavy představili zevrubnějc, nezbylo by místo na epično. Kdyby naopak vymysleli něco velkýho, co by nás zvedlo ze sedaček a znovu posadilo na pr**l, vytratil by se ten rodinej rozměr a směřovalo by to někam k prequelum. Tohle vybalancovat musel být pro Abramse sakra těžkej úkol, zvlášť s tim tlakem, co na nej musel jít úplně, ale úúúúplně ze všech stran. Imho z toho J.J. vypochodoval jako naprostej šampión. Ano, byl to spíš masivní fan service, než umělecký dílo, ale zatraceně dobře udělanej. To kino se nejen na začátku a na konci roztleskalo, ale všichni měli takovej ten přiblblej úsměv od začátku až do konce. ...a to je prostě dobře. :)

      Vymazat
  13. Veškerá objektivní kritika v podstatě jen odkazuje na vady na kráse, nedostatky k tomu, aby bylo dílo dokonalé. Tak se k tomu alespoň stavím já. Přesto se jedná o téměř dokonalý film, který strká do kapsy většinu konkurence. A když je řeč o kráse. Miluju Rey! :-D

    OdpovědětVymazat
  14. Supreme Leader Snoke, ne Snork :) Jinak s rencenzi uplne nesouhlasim, ja patrim spis do tabora, ktery je z filmu bezmezne nadsen. Ikdyz teda ani u me se to neobejde uplne bez vyhrad, par by jich bylo k samotnymu konci. Zniceni Starkilleru, pochybnosti o renove umu (rey bych i pochopil, finna uz tak ne, zraneni nezraneni). Roztrhnuti zeme mezi kylem a rey. luke na konci (to byla asi jedina scena, ktera se mi vylozene nelibila, utnul bych to uz s porbudivsim se r2-D2, jehoz zazracny zapnuti taky beru jako vytku k zaveru). Kazdopadne JJ zabil. Uz si ani nepamatuju, kdy jsem naposled vylezl kina a mel chut si dat hned opacko :)

    OdpovědětVymazat
  15. No mne se to vcelku líbí. Ikdyž s touto recenzí v některých věcech souhlasím. :-)

    OdpovědětVymazat
  16. Přidal bych se k názoru anonym 13:15 . Tam nějak buď film vystřízlivění nebo scenárista usnul na scénářem. Opravdu aniž bych něco čet jsem si říkal" Spoiler" on tam bude idiotsky čekat":a just nikdo ho nemůže najít a ona letí na neznámou planetu, vyleze horu jako do kláštera v Tibetu a on se tam Kocha a čeká kdo přijde na návštěvu. Tam pro mě film ztratil nejméně 10% z mého hodnocení zbytek je asi ok

    OdpovědětVymazat
  17. Může mi někdo vysvětlit a popsat rozdíly mezi Canon a Legends? Četl jsem např. tři díly od Timothyho Zahna na téma Star Wars, takže vím že existuje něco víc než jen filmové episody (a kreslené seirály). Ale už se tedy neorientuji co je "oficiální" rozšíření a co nikoliv. Vím, že Disney se rozhodl na ty ostaní díla nebrat v nových filmech zřetel, takže se v tom dost ztrácím.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.