pondělí 2. listopadu 2015

Recenze: Ash vs Evil Dead - první dojmy z hororové novinky Sama Raimiho

Bruce Mocná Brada Campbell se vrací a všechno je tak, jak to máme rádi. Litry krve, tuna hlášek a motorová pila jedoucí na plné otáčky.

Když se objevily první informace, že se vrátí Ash a s ním série Evil Dead, asi jsem nebyl sám, kdo měl velkou radost ale zároveň i lehké obavy, jak tohle dopadne. Evil Dead je totiž legendou a ti, co patří jako já mezi husákovy děti, si určitě dobře pamatují, jak mezi lidmi na videokazetách koloval téměř mýty opředený horor, kterému se říkalo  Chata smrti nebo taky Duch lesa. Nikdy se mi ho nepodařilo vidět (namísto toho jsem viděl ale všechny filmy s Chuckem Norrisem, Blade Runnera a nějaké to porno) a dostal jsem se k němu až po revoluci. Nebylo to takové, jak jsem si vysnil. Ale byla to pecka a obzvlášť na Armádě temnot jsem si svého času vyloženě ujížděl.

Teď máme tedy za sebou premiéru seriálu a můžeme hodnotit. A naštěstí pozitivně, protože jsme dostali naloženo, co jsme si za to dlouhé čekání zasloužili.

Ash vs Evil Dead feat. Sam Raimi


Režie prvního dílu Ash vs Evil Dead se ujal Sam Raimi, který současně napsal se svým bratrem i scénář. A vůbec se s tím nepárali. Ash se prostě při jednom večírku s atraktivní blondýnou zhulí, vytáhne Knihu smrti, začne z ní z hecu číst a neštěstí je na světě. Zlo se probouzí a nás čeká to, co jsme už viděli dvakrát v prvním a druhém dílu. Tentokrát se ale ocitáme hlavně v Ashově karavanu, kde bydlí, a společně s ním jsou v ohrožení  i dva jeho budoucí parťáci imigrant Pablo a divoká Kelly. Druhá linka se pak odehrává v domě v lese, kde nás čekají ty nejvýživnější hororové scény tohoto dílu. Se smrtelným zlem se tu střetává dvojice policistů, z nichž přežije pouze ženská polovička Amanda a vydá se Ashovi po stopách, aby mu dokázala, že je zodpovědný za smrt jejího parťáka. Poslední figurou v dlouhodobém plánu je pak záhadná Ruby Knowby, v podání Lucy Lawless. Prvním dílem se jen mihne, ale setkávat se s ní budeme i dál.

To celé je doslova prošpikováno nekompromisním explicitním násilím, ustřelenými hlavami a cukajícími zbytky svalové hmoty. Přidejte si k tomu brutální (doslova) nadsázku a Raimiho nezaměnitelný vizuální styl vyprávění a dostanete jeden z nejlepších seriálových startů  letošní sezóny. Samozřejmě, tohle není pro každého. Pokud jste nikdy Evil Dead neviděli, asi budete v šoku a docela by mě zajímalo, co na to řeknete. A pokud se vám tahle filmová série nelíbila (teď se nebavíme o remaku), nebude se vám líbit ani seriál, protože je to (zatím) stejné do morku kostí. Zkrátka a dobře, tady není podle mě žádná jiná možnost, než totální adorace nebo udivené kroucení hlavou a odchod do postele.

Prvotřídní hororová akce 


Velké plus má přitom Raimi nejen za dodržení stylu, ale i za použití praktických efektů. Vidět věci, které jsou prokazatelně hmatatelné je pro mě jako filmového a seriálového fanouška neuvěřitelně příjemné osvěžení a je to důkaz toho, že tohle filmové řemeslo má pořád smysl a nedá se jen tak nahradit.

A pak je tu samozřejmě Bruce Campbell, který tohle všechno povyšuje o další bod nahoru. Jeho Ash je prostě nenahraditelný. Campbell má jedinečný smysl pro nadsázku, humor a bizarní parodii. Dokáže kouzelně přehrávat a i když jeho pověstná brada už není díky druhé bradě tak výrazná jako dřív, Ash je pořád jeden z nejdivnějších a nejdrsnějších akčních hrdinů, které nám filmové plátno dalo. A teď se s ním můžeme vídat každý týden, protože nás čeká celkem 10 dílů.

Je velkou otázkou, zda se tvůrcům podaří tempo prvního dílu udržet, na druhou stranu se z mého pohledu dá ještě pořád všechno eskalovat, prostor tu je a tvůrci nevyužili všechny možnosti. Bude také zajímavé sledovat, co udělá změna režiséra, protože další díly už Raimi dozoroval jen z pozice producenta, ale já jsem zatím optimista. Zatímco konkurenční komediální seriálový horor Scream Queens mi moc nesedl (recenze), tohle je přesně moje dávka krvavé a řádně přepálené erkové hororové zábavy. Ash je zpátky a k mému překvapení mu zub času neuškodil. Je to pořád stejná zábava. Navíc Raimi našel ideální poměr mezi využitím nových a klasických technologií, takže nezbývá než zahlásit: Hail to the king, baby!

Verdikt: 

Seriálová revoluce se nekoná, ale to asi ani nikdo nečekal. Pokud patříte mezi fanoušky filmové série Evil Dead, nebudete zklamaní, protože Ash vs Evil Dead je totéž, jen v seriálové podobě. Explodující hlavy, razantní nájezdy kamerou, černý humor  a brutální nadsázka, která se projevuje naprosto ve všem - nechybí tu zkrátka žádná z ingrediencí, které udělaly z Evil Dead kult. Ash má i po skoro třiceti letech od druhého dílu pořád ty stejné hororové koule, tak doufejme, že mu je někdo neutrhne.

Hodnocení: 10/10

2 komentářů:

  1. Souhlasim, je to super :D Akorat me tam osobne vadily ty CGI. Asi jsem uz ze stare skoly :D

    OdpovědětVymazat
  2. Bylo to super. Bavi me to tempo. Asi musim rict ze se mi to asi libi jeste vic nez originalni filmy. Je to jeste vic over the top a Ash je neodolatelny. Souhlasim ze CGI byl jediny horsi moment, ale jestli to bude v tomhle tempu pokracovat je to nadherne, nadherne guilty pleasure!!!

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.