pondělí 2. listopadu 2015

Fargo: Je druhá řada podle skutečných událostí?

Pokud sledujete druhou řadu Farga, která je mimochodem skvělá a patří k letošní podzimní špičce (mě dokonce baví víc, než první), určitě jste si položili zásadní otázku. Na začátku každého dílu autoři upozorňují, že vše je podle skutečnosti. Je to pravda?
Nuže, odpověď je poněkud složitější a vám to dává poslední možnost vyhnout se spoilerům, ale... pravda to není. Druhá série Farga je navzdory ujišťování tvůrců vymyšlená. Přiznává to i showrunner Noah Hawley a dodává, že úvodní prohlášení o pravdivosti dává seriálu možnost přicházet se situacemi, nad kterými by jinak diváci příliš kroutili hlavou. Jak říká sám Joel Coen ,,pokud vám lidé věří, že jde o příběh podle skutečnosti, dává vám to možnost přijít s nápady, které by jinak diváci neakceptovali."

Ale i to je pravda jen napůl. Pravdou je, že Fargo je plné velmi bizarních, které si tvůrci vymýšlí, na druhou stranu všichni díky televizi, bulváru a facebooku víme, že život přesně takovéhle bizarní události přináší každý den. A tak ani Fargo není tak úplně vycucané z prstu.

Například klíčová situace, v níž Peggy sejme autem Rye a místo, aby zastavila si ho doveze zapíchnutého do auta až domů do garáže, se skutečně stala v roce 2001 v Texasu.

Náhodou není určitě ani to, že v úvodu prvního dílu zazní zmínka o slavném vrahu Johnu Waynu Gacym (včetně jeho fota). Celý jeho příběh byl plný bizarností, včetně toho, že své poslední oběti už nepohřbíval u sebe doma z naprosto zásadního důvodu - bolela ho z toho záda.

Letos se také nenápadně vine celým seriálem (a nabírá na síle) motiv mimozemšťanů, které Rye nejspíš viděl těsně před smrtí. V roce 1979 v Severní Dakotě v okrsku Marshall přitom místní šerif ufo viděl a je dost možné, že totéž čeká i na jednu z postav druhé řady.



A je docela možné, že tvůrci hledají inspiraci i v dalších, jen těžko dohledatelných případech z černé kroniky. Takže i když je celý seriál v podstatě vymyšlený, vlastně je životu a realitě velmi blízko. Nečekané náhody a bizarní okolnosti jsou zkrátka součástí našich životů a to, že seriálu věříme, že se něco takového mohlo opravdu stát, je pouze skvělé vysvědčení pro jeho tvůrce, kteří přesně střeží hranici, za kterou už se nedá jít.

2 komentářů:

  1. V posledním odstavci, první věta máte překlep. Máte tam "černé kroky" a domnívám se, že tam mělo být "černé kroniky". Jinak, já si původně myslel, že vidina USA byla způsobena tím sprejem na hmyz, ale jak se ukázalo ve 3. Ep, tak to tím nejspíš nebylo, tak teď nevím, zda jsem rád za tento jev. Do farma bych sci-fi moc nemichal. Uvidíme, jak se s tím tvůrci vypořádají.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.