pondělí 26. října 2015

TOP 9 : Nejlepší komiksové adaptace s přístupností R

Vstup dětem zakázán. Které komiksové adaptace s touto přístupností nás potěšily?

9. Deadpool (2016)


Nejen ostrý jazyk, ale i ostře nabito a nabroušeno má Deadpool. Našlapaná akční komiksová zábava si cestu na plátna hledala dlouho a Foxům se do ní nechtělo, jenže potom se dostaly na internet zkušební záběry (Ryan Reynolds tomu pomohl), ohlas byl ohromný a Foxové přepnuli na zelenou. Zbytek je pohádka o tom, jak se eRkový film za pár šušňů a s hodně drsným humorem stal jedním z nejúspěšnějších titulů roku 2016. Deadpool v něm posekal co mohl, proložil to tunou hlášek a máme otvírák tohoto žebříčku jako víno.

8. V jako Vendeta (2005)

Za komiksovou předlohou stojí Alan Moore a David Lloyd a musí se jim nechat, že stvořili zajímavý politický thriller, který se režisérovi Jamesovi McTeiqueovi podařilo (za producentské podpory sourozenců Wachowských) na plátna převést ve více než působivé podobě. Nejde o standardní komiksovku sázející jen na velkolepé efekty a akční scény (i když ty tu také jsou), ale o hloubavý film, který pokládá palčivé otázky a nabízí netradiční vizi totalitní Velké Británie. Určitě kvalitní filmový zážitek.


7. 300: Bitva u Thermopyl (2006)

Příběhově je film na motivy komiksu Franka Millara a jeho bývalé ženy Lynn Varley poněkud skromný, ale v tomto případě to vůbec nevadí. Přímočarý scénář je vykompenzován dechberoucím vizuálním zpracováním, které ukázalo, že je Snyder obrazový mág. Ostatně, nebýt právě 300, možná by se Snyder vůbec nedostal k režii dalších hitovek jako je třeba Muž z oceli. Je škoda, že se Zack neujal i režie dalšího filmu s nálepkou 300. Ten sice nebyl katastrofický, ale měl docela velké rezervy.

6. Kingsman: Tajná služba (2014)

Spojení Mark Millar a Matthew Vaugh prostě funguje, o tom svědčí první místo našeho žebříčku. A fungovalo i v minulém roce, kdy se do kin dostal jeden z nejzábavnějších projektů posledních let. Hravá ale také krvavá podívaná s výtečnými herci, stylovými akčními scénami i spoustu rozverných nápadů. Z kina jsme tak odcházeli skoro úplně spokojeni (recenze) a jsme rádi, že se pracuje na druhém dílu.

5. Vrána (1994)

Doslova kultovní komiksová adaptace z roku 1994 je atmosférickým výletem do světa muže, který se vrátí ze záhrobí, aby se dočkal zasloužené pomsty. Film sám o sobě je působivou deprimující podívanou, která se vám zaryje pod kůži. A na nezapomenutelnosti jí přidává i to, že jde o poslední projekt Brandona Lee, protože byl během natáčení zabit, když se ve zbrani, která měla být nabita jen slepými náboji, objevil náboj ostrý. Komiks Jamese O´Barra se má dočkat nové filmové podoby, ale u té se mění představitelé hlavní role i režiséři rychlostí blesku, což obvykle nevěstí nic dobrého.

4. Strážci - Watchmen (2009)

V podstatě doslovná a technicky brilantní filmová adaptace vysoce ceněného komiksu Alana Moorea nás vezme do alternativní historie, která superhrdinům zrovna nepřeje. A není se čemu divit, většina z nich skrývá nějaké nepěkné tajemství. Dočkáme se tak znásilnění, pedofilních vrahů, homofobie a  dalších aspektů, které by vám ve filmu s nižší přístupností rozhodně neprošly. Zack Snyder to věděl, takže jeho Watchmen mají přístupnost R, což se ale odrazilo na tržbách. Projekt za 130 milionů jich utržil jen 185,3. Ale alespoň se tvůrci nemusejí stydět za to, že by v honbě za ziskem pošlapali stěžejní aspekty předlohy.

3.  Sin City - Město hříchu (2005)

Sin City Franka Millera také není zrovna optimistickou četbou. Naopak, Sin City je bezcitné místo prolezlé korupcí a s postavami, které vám obrazně i doslova bodnou kudlu od zad, aniž by u toho měly sebemenší výčitky svědomí. A režisér Robert Rodriguez se rozhodl ukázat Město hříchu bez příkras, tedy plné násilí i nahoty. Ne, že by měl na výběr, s režií mu totiž pomáhal i autor předlohy Miller, který si to jistě pohlídal. Stejně tak tomu bylo i u pokračování s podtitulem Ženská, pro kterou bych vraždil (2014). To ale, bez ohledu na erotičnost a brutalitu, kvalit prvního dílu nedosáhlo.

2. Dredd (2012)

Druhý pokus převést sci-fi komiks na stříbrné plátno vyšel. Alespoň, pokud jde o kvalitu. Nekompromisní drsná akční řezničina, která nedá divákovi vydechnout, je strhující a zaručeně pobaví. Ale bohužel, i ona se potýkala s neuspokojivými finančními výsledy. Náklady na film byly 45 milionů dolarů, tržby jen 41,5 milionů dolarů. Je to opravdu škoda. Ani kvalita očividně není zaručeným způsobem jak přitáhnout diváky.

1. Kick-Ass (2010)

Film inspirovaný komiksem Mark Millara je na jedné straně vtipný a nebojí se nadhledu, na té druhé je velmi brutální. A funguje to. Funguje to na výbornou. Kick-Ass je velmi svižnou záležitostí, která se chlubí jak vynikajícími akčními scénami, tak sympatickým obsazením a hodně černým humorem. Naštěstí, v tomto případě to na diváky platilo, takže si film za 30 milionů z kin odnesl více než 96 milionů. Vznikl tak druhý díl, který sice nebyl vysloveně špatný, ale kvalitě jedničky se nepřiblížil. A ani ekonomicky se s ní nemohl rovnat. Rozpočet byl 28 milionů, tržby 60,7 milionů. Trojka tak nebyla na pořadu dne. Ovšem, režisér prvního dílu Matthew Vaughn oznámil, že pracuje na prequelu věnovaném postavám Hit Girl (Chloë Grace Moretz) a Big Daddy (Nicolas Cage) a následně by měla vzniknout trojka Kick-Ass.

Která komiksová podívaná byla podle vás nejdrsnější?

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.