úterý 15. září 2015

Recenze: Show Leoše Mareše - jak se vám líbila?

Leoš Fallon.
Nejdražší český moderátor se dočkal a my také, premiéra Show Leoše Mareše je za námi. Tramtadadá, vyjela nám nudle radostí. Je to další z pokusů jak přenést americké late night shows na český trh a není žádným tajemstvím, že právě Leoš o tom, že se stane českým Jimmym Fallonem a bude moct okopírovat jeho logo, dlouho snil. Tak se pojďme podívat, jakou hračku dostalo nejdražší dítě českého šoubyznysu pod stromeček od televizí Mňam a Prima a jestli jí hned první večer neulámalo nožičky a ručičky.

Leošovi fandíme, ale americkým late nigt shows také 

A v tom je problém. I sám Leoš hned v rozpačitém úvodu s drbáním se za uchem přiznal, že ne všechno je tak, jak by si představoval, především co se scény týče. Ta působila nedodělaně, ale buďme pozitivní - nespadla, neshořela a ve své jednoduchosti fungovala. Doufejme, že lepší světelný design ji časem nemine (o obligátním hrníčku či jiné dekoraci na stole nemluvě). Dokonce i prvních pár minut se ještě zdálo, že stejně jako scéna na tom bude show obsahově. Místy nejistá a nedotažená, ale vlastně ok - pro ty, kteří mají Leoše rádi. Rozhodující přece není design a to jestli klavírista zakončuje pointy pořád stejně, ale vtipné rozhovory a zábavné hry s hosty, u kterých se řežeme hlava hlava.

Jenže nic z toho v Show Leoše Mareše nebylo a řezání už vůbec ne. Jakmile se na scéně objevil první host, nešťastník režisér Jiří Vejdělek, show se rozpadla a ukázalo se, že Leoš a jeho scenáristé mají na skladě jen tři druhy vtipů: staré, o uprchlících a žádné. Leoš Mareš je naštěstí v dobrém slova smyslu králem trapného humoru a nestydí se za to, takže umí tyto situace ustát. Navíc má instinkt žraloka a okamžitě ve slabých chvilkách mění směr rozhovoru - byť to s tématem nesouvisí viz. vtip s Dieterem Bohlenem. Ale ani tak nedokázal (místy zjevně nešťastný) zamaskovat fakt, že výsledek je na hony vzdálený tomu, o čem snil posledních deset let před spaním pod peřinou. Lehkost, akčnost a svižnost Jimmyho Fallona udělala pápá, Jan Kraus se pousmál a klavírista už po 150té zakončil pointu stejně. No  nezabili byste ho?

Související: RECENZE: TGM: Talkshow Geni a Míši - Talk show, která slibovala revoluci

Abychom byli spravedliví, nedostatek zábavy není jen Leošův problém. V denní show se musí moderátor spoléhat především na svůj tým. Ten je v tomto případě na české poměry početný a také toho náležitě využil. Naházel Leošovi pod nohy tolik klacků, že se mu o tom nesnilo. Vrcholem týmové kreativity pak byla vypečená hra ,,Hádej, kdo jsem?" dobře známá z maturitních večírků. Hurvínek? Seriously?

A mimochodem, už jsem zmiňoval, že kapela je na vraždu?

Leoš právě říká: Klavírista to má nahnutý.







Podtrženo sečteno, nebyl to ideální start

Podepsala se na něm uspěchanost a nedotaženost - neschopnost zatím necháme stranou a vytáhneme ji až v případě, že se problémy budou opakovat. Přesto všechno je pro mě Leošova show pořád blíž americkému vzoru než to, co vyváděla dvojice Suchánek a Genzer. Struktura je správně, problém je v tom, že komando scenáristů má špatného dealera a na deset pokusů o vtip produkuje jeden dobrý. Leoš navíc nikdy nebude moderátorem Pošty pro tebe, naslouchání není jeho silná stránka a v delších rozhovorech se to projevuje. Nebodoval ani ve scénce ,,rande", tam byl ale špatně už celý její koncept včetně výběru prkenného hosta. Jiří Vejdělek se asi nechal ukecat, aby Leošovi pomohl, takže je v tom nevinně.

A teď konečně ta část, která se bude tvůrcům líbit, protože nechceme, aby si to hned po prvním dílu hromadně hodili. Při dostatku soustředěnosti a trpělivosti a vzhledem k tomu, že jde o denní formát, se totiž celý tým může velmi rychle učit a zlepšovat se. To, co by při týdenním rytmu všichni věděli za měsíc, budou vědět už za týden. Hry, které by Leošovi mohly sedět nejvíc a současně ho odlišit od konkurence, si mohou postupně vyzkoušet a odladit. A pokud klavírista nepůjde do sebe, vždycky jsou po ruce indulona, gumové rukavice a kovové piliny. Navíc je tu Patrik Hezucký, který Leoše drží a nahrává mu, jen příště nemusí být ani tak moc nafouknutý.

Je to zkrátka běh na dlouhou trať. Ale co je důležitější a nemělo by zaniknout pod přívalem kritiky, která dnes asi přijde... je to posun, který české talk show potřebují. Hry a větší pestrost už dávno mohl a měl zařadit do své show Jan Kraus. Bohužel to neudělal (dokonce to ani nezkusil) a chodí v kruhu, takže přinejmenším za průkopnickou činnost si Show Leoše Mareše zaslouží palec vzhůru a povzbuzení. Je pravdou, že ne všichni průkopníci došli v historii uznání, dost jich domorodci sežrali, davy se jim vysmály a historie na ně zapomněla. Ale na pravidelnou late night show jsme čekali dlouho, takže hlasuji pro to dát jí šanci, minimálně jako laboratorní pokus s bílou plísní by to pro nás televizní fanatiky mohlo být zajímavé. Situace, kdy někdo dostane peníze na denně vysílanou tv talk show pro hrstku insomniaků se nebude jen tak opakovat.

Jo a ta kapela...

Hodnocení: 5/10


První díl Show Leoše Mareše si můžete pustit tady. Vtipy jsou cca v 6.  a 31. minutě. 

5 komentářů:

  1. Já vůbec nevím, že to bylo. Nikde jsem to nenašel v programu a startovat, něco bez reklam, bez upozornění v tisku je risk hnedka na začátku. Nevím jestli to vysílala Nova, nebo Prima a kdy časově.. a to není dobrá reklama pro nikoho..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. vysílá to Prima, čas vysílání cca 0:00 (půlnoc)

      Vymazat
  2. Stačilo pár minut a měl jsem dost.. Příště raději vynechám...

    OdpovědětVymazat
  3. Já si tedy myslím, že Mareš na to má, jen to poladit, vždyť jen vemte v úvahu kolik zábavných věcí se v zahraničí podařilo vymyslet, z toho se dá čerpat spousta nápadů třeba i kopií, ale znáte snad typického čecháčka, který by sledoval nějaké zahraniční pořady, nedej bohu talk show? Rozhovory jako takové včetně zajímavých celebrit už asi budou horší, hlavně proto, že jich tady nemáme tolik, ale kdo ví, sranda nemusí být jen vyloženě s celebritou. V každém případě přeji hodně štěstí. Snad se jednou podobný formát uchytí i v ČR. Do té doby Graham Norton, Jimmy Kimmel a Conan O´Brien :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Ne, ne, celé to bylo zlé, přestože se zdálo, že by to mohlo mít nějaký potenciál. Tahle loď půjde rychle ke dnu. :-(

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.