středa 26. srpna 2015

Test seriálů: Fear the Walking Dead - Hromada nemrtvých? Nehrozí. Spousta rodinného dramatu? Jistě

Další přírůstek do universa Živých mrtvých se chlubí nejsledovanější premiérou v historii kabelových seriálů. Je opravdu tak skvělý?

Základní informace

Název: Živí mrtví: Počátek konce/Fear the Walking Dead
Datum premiéry: 23. srpna 2015
Žánr: Horor/drama
Stanice: AMC

Kdo za tím stojí

Tvůrci: Robert Kirkman (Živí mrtví) a Dave Erickson (Zákon podle Canterburyové)
Hrají: Kim Dickens (Zmizelá), Cliff Curtis (Sunshine), Frank Dillane (Harry Potter a Princ dvojí krve), Alycia Debnam-Carey (V oku tornáda) a další

O co jde

Současně spin-off a prequel k hitovým Živým mrtvým sleduje osudy rodiny, která má daleko k tomu, aby byla ideální. Nejen, že obě děti nehodlají respektovat nového partnera své matky, ale navíc starší ze sourozenců Nick bojuje s drogovou závislostí. Ovšem, jako mnohem větší problém se ukáže to, že se začíná šířit zvláštní nemoc, která dělá z lidí krvelačné bestie.

Seriál se odehrává v Los Angeles, je zasazen do doby, kdy teprve propuká zombie apokalypsa. AMC objednala rovnou dvě série (a neudělala chybu, první díl sledovalo 10,1 milionů lidí).

Klady

Seriál má docela slušnou atmosféru. Alespoň v několika okamžicích. Náznaků toho, co se děje, by mohlo být o něco více, ale i těch několik málo stačí, aby člověku občas proběhl mráz po zádech. Obsazení také rozhodně není špatné, vlastně právě naopak (pamatujete si například Franka Dillanea z Harry Pottera? Hrál mladého Voldemorta), tvůrci mají k dispozici talentované herce. Řeč je hlavně o Kim Dickens a Cliffu Curtisovi.

Pochvalu si zaslouží i docela sympatické dialogy, především mezi ústředním manželským párem. A zasazení děje do Kalifornie je také vítanou změnou.


Zápory

Ne zrovna ideální je ale tempo, které seriál zvolil. I Živí mrtví jsou občas poměrně pomalí, ale v případě Fear the Walking Dead je to někdy až přehnané. Seriál plyne velmi pomalu. Především se seznamujeme s hlavními hrdiny, což je sice v pořádku, ale nebylo by ke škodě věci, kdyby bylo dění občas okořeněno nějakým pěkným zombie momentem. Tady jich je ale jen pár (pokud se nemýlím, tak jsou tu tři scény s nemrtvými, které dohromady trvají jen několik minut) a 99 % času je věnováno rodinnému dramatu, které se zrovna nevyhýbá klišé. Sympatický ústřední pár, nesympatické děti, to není zrovna neokoukané.

A dočkáme se dalších dost neoriginálních momentů (jedna z postav sama a v noci vleze na místo, kde údajně došlo ke krveprolití - chytré, nechybí ani klasická rvačka o zbraň, která vyústí ve smrt jednoho z aktérů...).

Samozřejmě se člověk nevyhne častému srovnávání s Živými mrtvými a faktem (alespoň z mého pohledu) je, že postavy ze staršího bratříčka jsou o dost zajímavější. Jistě, zatím je k dispozici jen jedna cca devadesátiminutová epizoda, ale i to by mělo stačit, aby hlavní hrdinové zaujali. V mém případě se to zatím příliš nedaří.


Sledovat nebo nesledovat?

Je to relativně atmosférické a dobře obsazené, takže je na místě dát projektu šanci.

Verdikt


Dalo se čekat, že i prequelový spin-off k Živým mrtvým se bude tvářit, že není jen prachsprostou zombie akčňárnou, ale také poctivým dramatem. Ovšem, toho dramatu je nějak moc, zatímco akce naprosté minimum. Startovní díl má hodně pomalé tempo. Někdy až moc. Čest seriálu sice zachraňuje slušná atmosféra a sympatické obsazení, ale tomu podráží nohy to, že postavy nejsou zatím extra zajímavé a několik klišé situaci také příliš nepomáhá.

Hodnocení: 6/10

4 komentářů:

  1. Přijde mi zvláštní psát tohle po jednom dílu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to len test ... ja si tiez radsej pozriem sam a spravim si nazor a az tak precitam nejaku recenziu ....

      Vymazat
  2. oni jsou dva díly venku? já viděl jenom jeden

    OdpovědětVymazat
  3. Mě zaujal jen mladík, který se podobá Deppovi za mlada, jinak ostatní obsazení je hrůza!!! Na pilotní díl velmi pomalé tempo, ale uvidí se časem jak se to vyvine...

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.