středa 5. srpna 2015

Téma: Z mola na stříbrné plátno - Šest modelů a modelek, kteří uspěli i ve světě filmu

Těžko hledat modelku nebo modela, kteří by nechtěli prorazit i v Hollywoodu. Spoustě z nich to nevyjde (vrcholem jejich herecké kariéry je štěk v nějakém béčkovém hororu nebo cameo v komedii), ale několika ano. Následující dámy a pánové zabodovali.


Zhruba 95 % hereček a herců začíná tak, že se objeví v televizní reklamě nebo na přehlídkovém molu, ale jen o málokteré hvězdě se dá říct, že byla úspěšná jak na poli modelingu, tak v herecké branži. Je ale pár výjimek. Samozřejmě, je jich o něco více, než uvádíme, ale právě úspěch téhle šestice nás zaujala nejvíc.

Mark Wahlberg

Už v pubertě si Marka a jeho bratra Donnieho vybral hudební producent, aby se stali členy boybandu New Kids on the Block. Ale Marka to příliš neoslnilo a vydržel to jen pár měsíců. Později se ale k hudbě vrátil. Začal si říkat Marky Mark a zahájil spolupráci s umělcem jménem Prince Ital Joe. Společně vyslali do světa několik úspěšných hitů. Mark ve videoklipech rád předváděl své břišáky, čehož si všimli i pracovníci módního průmyslu a zanedlouho tak fotil pro Calvina Kleina a objevil se například v časopise Vanity Fair. V roce 1993 si pak vyzkoušel herectví a zaujalo ho. Od té doby si zahrál v hromadě filmů. Ať už menších, ale skvěle hodnocených (Hříšné noci) nebo blockbusterových peckách (Transformers: Zánik). Měl také ztvárnit jednu z hlavních rolí ve Zkrocené hoře s Joaquinem Phoenixem, ale ani jeden z herců se ve filmu nakonec neukázal, pánové byli nervózní ze sexuálních scén.

Channing Tatum

Channing není vysloveně náš oblíbenec (i když nám nevadí, tak jako mnoha jiným), ale faktem je, že se mu podařilo vypracovat se ze striptéra na hereckého miláčka Ameriky. V počátcích své kariéry se objevoval v hudebních videích (She Bangs od Rickyho Martina), kde zúročil svůj taneční talent. Po nějaké době se ale přeorientoval na modeling. Pracoval pro značky jako Abercrombie & Fitch, Dolce & Gabbana nebo Armani. I on se ale začal přeorientovávat na herectví. Zlom přišel díky tanečnímu filmu Let´s Dance, svět blockbusterů si vyzkoušel díky G.I. Joe, ale pořád se mu nedařilo získat si srdce dospělejšího publika. To zvládl až díky hořké komedii Bez kalhot. A dá se přepokládat, že svou pozici oblíbence diváků posílí i díky komiksovce Gambit.


Travis Fimmel

Travis patří k nejznámějším supermodelům vůbec. A může za to náhoda. Všiml si ho hledač talentů jedné modelingové agentury, když cvičil v posilovně. Za pár měsíců už se objevoval v kampaních pro Calvina Kleina a ve videoklipech třeba Janet Jackson nebo Jennifer Lopez. Není také tajemstvím, že postava Smitha Jerroda (Jason Lewis) ze Sexu ve městě byla inspirována právě Travisem. Fimmel ale vždy považoval modeling za odrazový můstek pro herectví a docházel na různé kurzy. V roce 2003 se na něj usmálo štěstí a ztvárnil titulní roli v seriálu Tarzan. Ovšem, nejvíce se zatím zapsal do povědomí publika díky skvělému seriálu Vikings (recenze), kde ztvárňuje Ragnara Lothbroka. Příští rok také bude k vidění ve velkolepé videoherní adaptaci Warcraft.

Charlize Theron

Sice nejdříve zvažovala kariéru tanečnice, ale když získala v šestnácti modelingovou smlouvu, vydala se na mola. Procestovala díky tomu Evropu, kde se jí v branži velmi dařilo. Poté se přesunula s maminkou do USA. Tady začala docházet na baletní školu, ale zranění kolena jí znemožnilo pokračovat v tanci. Vrhla se tak na herectví. Nejdříve to byly menší a ne příliš zajímavé filmy, ale po chvíli bylo jasné, že Charlize není jen hezká tvářička, což dokázala například Ďáblovým advokátem. Svůj talent pak potvrdila díky životopisné Zrůdě. Za svůj výtečný výkon získala Oscara. Následovala hromada dalších projektů, například nová verze Šíleného Maxe, která je skutečně povedená.



Carrie-Anne Moss

I naše milovaná Trinity začínala jako modelka. A to úspěšná. Tak úspěšná, že pracovala například v Japonsku nebo Španělsku. A právě tady si přičichla k herectví díky sérii Temná spravedlnost. Následoval nepříliš povedený seriál Modelky s.r.o. a konečně v roce 1999 hlavní ženská role v kultovní sci-fi Matrix. Díky této podívané se z ní stala hvězda první velikosti. Ale ukázalo se, že šlo o zatím vrchol její kariéry. Ne, že by se neobjevovala v jiných zajímavých filmech (Světlušky v zahradě) a seriálech (Chuck), ale Matrix září v jejím životopise nejvíce.




Cara Delevingne

Držitelka ceny Model of the Year z roku 2012 patří aktuálně k jedněm z nejvýraznějších modelek nové generace, ale tahle bisexuální slečna si čas od času odběhne i do světa filmu. A obvykle se za to dočká pochval, jako v případě projektu S tváří anděla. Ten sice novináři zrovna nechválí, ale výkon Cary byl hodnocen dobře. Stejně tak i to, co předvedla v romantických Papírových městech se recenzentům líbilo. V následujících měsících/letech pak modelku/herečku uvidíme třeba v nové verzi Pana nebo v očekávané komiksovce Sebevražedný oddíl. Slušně to má holka rozběhnuté, slušně.






Čestná zmínka: Karolína Kurková

"Káju" jsme prostě zmínit museli. Jedna z nejúspěšnějších modelek posledních dekád sice dál působí hlavně v modelingové branži (a stále patří k nejvíce vydělávajícím kráskám), ale mohli jsme ji vidět i v pár menších, ale zábavných rolích. Například v G.I. Joe si zahrála Cover Girl, v Chuckovi zase tajnou agentku a mihla se i v oblíbeném seriálu Lovci zločinců.

Samozřejmě, pokud se bavíme o českých modelkách, které jsou čas od času k vidění ve filmu, tak nemůžeme zapomenout na Pavlínu Pořízkovou. Její projekty jsou ale spíše komornějšího rázu.

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.