pondělí 27. dubna 2015

TV RECENZE: Vikings 3 - Vikingové míří do Paříže

Ani třetí řada historické hitovky nezklame. A jako bonus, ukázka ze čtvrté.

Už potřetí jsme měli možnost sledovat řádění severských bijců na televizní obrazovce. A znovu to stojí za to. Nebudu vás napínat, aktuálně skončená třetí řada v žádném podstatném ohledu nezklame. Divák dostane to, na co byl zvyklý a ještě něco navíc.


Třetí sezóna nezačíná velkým časovým skokem, který by se podobal tomu z předchozí řady. Nejprve se dál rozvíjí příběh, který už byl nakousnut. Tedy, vpád Vikingů do Wessexu. Tomu je věnováno několik epizod a je to jen a jen dobře.

Vztah krále Ecberta (Linus Roache) a Ragnara Lothbroka (Travis Fimmel) je totiž radost sledovat. Dva velikáni s velkým ambicemi, každý z nich je ochoten udělat bez přehánění cokoliv, aby dosáhli svého a současně oba fascinováni tím druhým.

Intenzitě šachové partie, kterou mezi sebou rozehrávají, hodně napomáhá i to, že pánové podávají výtečné výkony, které z jejich společných okamžiků dělají velmi působivé momenty. Například jejich rozhovor na téma "myslíš si, že jsi dobrý člověk?" je vyslovenou lahůdkou.

Musím se přiznat, že mě i po třech letech nepřestává mile překvapovat Travis. Kdo by to byl býval řekl, že z veleúspěšného modela, jehož billboard ve spodním prádle musel být stažen z ulic, protože rozptyloval řidičky, bude jednou oslňovat hereckými výkony. Mnozí profesionálové volají po tom, aby byl nominován na cenu Emmy a je to rozhodně opodstatněné.

Seriál Vikings má mnoho kladů, ale nebudeme si nic nalhávat, bez moudrého castingového kroku, díky němuž byl obsazen Travis do hlavní role, by zřejmě nebyl tak působivý. Ne snad, že by ostatní členové obsazení odváděli špatnou práci, ale Fimmel je prostě tahoun.

Která víra je ta správná?

Ve Wessexu stráví seriál slušné množství času, ale budeme se pravidelně vracet i domovského Kattelgatu. Právě tady se odehrává několik zajímavých momentů, které mají určitý nadpřirozený nádech.

Je to jedna z věcí, které si na Vikings cením. Na rozdíl od mnohých jiných projektů, se za každou cenu nepokouší vyhýbat mytologickým motivům. Ne snad, že by se tu proháněly valkýry na okřídlených koních, ale jako běžné jsou tu vnímány aspekty jako je věštec, který vidí do budoucnosti. A několikrát je nám také naznačena přítomnost božských entit.

Ať už těch severských nebo křesťanských. Právě střet dvou náboženství je jednou z nosných dějových linií seriálu. Divákovi ale není jasně naservírováno "tahle víra je správná a tahle špatná".

Obě strany ukazují svou dobrou i špatnou stránku. Není tu černá a bílá, je tu hlavně šedá. Ragnarovi divák fandí, jeho touha po poznávání světa je pochopitelná, ale v honbě za tím, aby vstoupil do historie, dělá věci, které nejsou zrovna chvályhodné. Někdo sice tvrdí, že vyměknul, ale jak několikrát ukáže, není tomu tak.

Křesťané se zase často tváří jako čisté duše, které se snaží vyhýbat hříchu, ale pohrdají každým, kdo nesdílí jejich víru v jejich boha. A někteří z nich se nebojí jeho jméno zneužít ve svůj vlastní prospěch.

I v předchozích řadách docházelo ke konfliktu obou pohledů na svět, ale ve třetí sezóně je ještě intenzivnější. Divák se dočká i několika zajímavých scén, které v sobě skrývají určitou symboliku (oslepující paprsek světla, sen o krvácejícím cizinci). Díky nim získávají Vikings příjemný mystický nádech. Na druhou stranu, jejich účel není vždy úplně jasný, dají se interpretovat mnoha způsoby a někdy je tak hodně těžké dovtípit se, co tím tvůrci chtěli říct. Nejednou se tak stane, že zůstanete zmateni a nebude si jistí, co to má vlastně znamenat.

Vzhůru na Paříž

S třetí řadou se vydáme i do nové lokace. Konkrétně do Paříže, kterou začne být Ragnar fascinován. A nájezd(y) Vikingů na legendární město je zpracován lákavě. Tentokrát se tvůrci vytáhli a i s omezeným rozpočtem zvládli vytvořit vizuálně působivé momenty.

Především akční scény jsou překvapivě velkolepé. V minulosti nebylo úplně výjimečné, že bitvy byly docela komorní (pár lidí se řezalo na pláži nebo na louce), ale tentokrát si můžeme užít pohled na desítky lodí a působivý útok na hradby.

Navíc, Francouzi se ukáží být vynalézavým národem a proti svým nepřátelům používají různé válečné stroje, což akci také přidává na zajímavosti.

Stále se sází na brutalitu a surové souboje, takže v tomto ohledu rozhodně zklamáni nebude. Třetí řada Vikings je, pokud jde o válečné momenty, větší a monumentálnější než ty předchozí.

Ale forma naštěstí nevítězí nad obsahem a nejdůležitější stále zůstávají postavy. Pozornost se dostane všem. Nejen seveřanům, ale také několika obyvatelům Wessexu a přibude nám pár zajímavých nováčků z Paříže.

Většina z nich má, co nabídnout. Postavy jsou obvykle načrtnuty zajímavě, jejich dějové linky nenudí. Je ale škoda, že zápletky z Wessexu jsou v této řadě utnuty docela rychle, aniž bychom se dočkali pořádného rozuzlení.

Bezva bromance

Nejvíce pozornosti se logicky zaměřuje na Ragnara a jeho vztahy s ostatními. A nemá to chlapec snadné. Ne všichni snášejí dobře jeho silný vztah s Athelstanem (George Blagden). Onen drsný vikinský král má pro bývalého mnicha slabost. Je fascinován jeho znalostmi a současně je to pro něj jediný člověk, kterému plně důvěřuje.

To ale mnozí nesou s nelibostí, především Floki (Gustaf Skarsgård). Dávno už víme, že nemá Athelstana v lásce, ale jeho nenávist je silnější a silnější. Díky tomu se z relativně sympatického Vikinga stává dost nesnesitelná postava. To ale není jasný zápor, prostě se vyvíjí směrem, který někomu nemusí sedět.

Nebo vlastně skoro nikomu. Přátelství Athelstana a Ragnara je jednou z mála čistých a nezkažených věcí ve světě, kde vám většina lidí s radostí podřízne krk. A je těžké mít rád někoho, kdo se takový vztah snaží zničit.

Právě "bromance" této dvojice je zdrojem většiny emocionálních momentů. Dojde k několika událostem, které vás asi nenechají chladnými. Vlastně by si citlivější povahy měly připravit kapesník.

Verdikt:

Seriál Vikings má kvalitativně vzestupnou tendenci. Třetí řada je zatím nejvelkolepější, ale i nejpovedenějších. Už nevěnuje tolik pozornosti životu Vikingů, ale soustředí se spíše na jejich válečné tažení. Užijí si tak fanoušci bitevních vřav. Ale hlavním kladem seriálu nadále zůstávají postavy v čele s neodolatelným Ragnarem Lothbrokem v podání charismatického Travise Fimmela. Nezáří samozřejmě jen on, ale i další členové obsazení.

Slabin třetí řada příliš nemá, snad jen místy nejasnou symboliku a některé dějové linky by si zasloužily uspokojivější (nebo alespoň nějaké) rozuzlení. Ale třeba se toho dočkáme v následující sezóně. Ta už byla schválena a bude mít dokonce 16 dílů.

Hodnocení: 9/10

Tady je malá ochutnávka toho, co nás čeká.

4 komentářů:

  1. Líbí se mi postavy, líbí se mi i že nenávidím Flokiho a chci aby chcípnul, ne proto co udělal, ale že je to naprostý fanatik. Líbí se mi zakomplexovaný západo-francký císař, který nedokáže vystoupit ze stínu dědečka. Líbí se mi jeho dcera, která je protivná kravka. Nevadí mi ani to že Ragnar ve skutečnosti bratra Rolla neměl a nevadí mi ani to že tenhle uměle dosazený brácha si (pravděpodobně) vezme císařovu dceru a založí Normandii o pár dekád dřív než ve skutečnosti.

    Měl jsem rád i ty komorní bitvy, že se pár lidí proti sobě rozběhlo. Prostě jsem si představil víc lidí, víc lodí a řekl jsem si "no jo, rozpočet". Ale bitva o Paříž byla nevyvedená, v mnoha ohledech hloupá a to, jak to nakonec dopadlo.. Ach jo, ten seriál to poslalo v mých očích hodně dolů...

    OdpovědětVymazat
  2. Já za sebe musím nesouhlasit. Obsahově mi třetí řada zatím přišla nejslabší a finální epizoda mi přišla až předvídatelná a proložená zbytečnými dialogy. Neříkám, že série byla vyloženě špatná, jen se mi víc líbily ty předchozí. Snad si u mě příští rok vikingové napraví reputaci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se pod Váš komentář musím podepsat. Chyběla mi větší motivace postav; připadalo mi, že drtivá většina postav sama netuší, jak se na daném místě ocitla, proč se chová, jak se chová.

      Naopak palec nahoru od osmého dílu. Ale zabrat na konci série je fest pozdě.

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.