pátek 24. července 2015

Hvězdy našeho mládí: Dawsonův svět - Jak vypadají a co dělají herci z oblíbeného romantického seriálu

Byla to slaďárna, ale povedená.

Romantická podívaná Dawsonův svět odstartovala 20. ledna 1998 a na obrazovkách vydržela pět let (poslední epizoda byla odvysílána v květnu 2003). Natočeno bylo 6 řad a 128 dílů. Za seriálem stojí Kevin Williamson, což je trochu překvapení, jeho jméno je spojováno spíše s thrillery a horory (Vřískot).

Dawsonův svět byl jedním z projektů, které v USA spustily vlnu romantických seriálů a filmů. Ale na rozdíl od mnoha jiných kolegů, Dawsonův svět byl více než snesitelnou melancholickou, ale i vtipnou podívanou.

V roce 2000 se objevil "částečný spin-off" (nešlo o právoplatný spin-off, ale v hlavní roli seriálu byla postava, která byla k vidění ve třech epizodách Dawsonova světa) Young Americans. Seriál se dočkal osmi epizod.

James Van Der Beek/Dawson Leery

Pro Jamese byla role Dawsona zlomová. V dobrém i špatném slova smyslu. Nakopla jeho kariéru, ale současně je nutné poznamenat, že se mu zatím její stín nepodařilo překonat. I když například film Varsity blues (1999) zabodoval finančně i u kritiků. Herec se následně objevil v projektech jako Scary Movie: Děsnej biják (2000) nebo Jay a mlčenlivej Bob vrací úder (2001). Nevyhýbal se ani seriálům (Ugly Betty, Myšlenky zločince, Jak jsem poznal vaši matku). Docela úspěšný byl i thriller Formosa Betrayed (2010). Pochval se James dočkal za seriál Mrcha od vedle (recenze), kde si zahrál sám sebe (i když samozřejmě sebeparodizujícím stylem). Jedním z jeho nejaktuálnějších projektů je CSI: Cyber. Od roku 2010 je herec ženatý s obchodní konzultantkou Kimberly Brook, mají spolu tři děti.

Michelle Williams/Jen Lidney

Kariéra Michelle nabrala velmi zajímavý směr. Respektive ne ihned, nejdříve se objevovala v poměrně mainstreamových projektech jako Haloween: H20 (1998), ale poté se rozhodla soustředit na umělecky hodnotnější záležitosti jako Kdyby zdi mohly mluvit 2 (2000), Svět podle Lelanda (2003) a nebo skvěle přijatou Zkrocenou horu (2005). Za tu získala nominaci na Oscara. Pochvaly si odnesla i za Synecdoche, New York (2008). Přestože se soustředila hlavně na menší filmy, tak byla k vidění i v hitovce Prokletý ostrov (2009). Kritikům se velmi líbil Blue Valentine (2010) a něco podobného se dá prohlásit i o Meek´s Cutoff (2010). Za film Můj týden s Marilyn (2011), kde ztvárnila hlavní roli, si pak odnesla Zlatý Glóbus. Do blockbusterových vod se vrátila s Mocným vládcem Oz (2013), podepsala smlouvu i na pokračování. V roce 2014 si také vyzkoušela hraní na Broadwayi. Kromě toho jsme ji mohli zahlédnout i v seriálu Město žen, ve kterém hrála jednu z hlavních rolí její kolegyně z Dawsonova světa a skvělá kamarádky Busy Philipps. Michelle se nevěnuje jen herectví, je také tváří kabelek Luis Vuitton. Obecně se o módu zajímá, často figuruje na seznamu nejlépe oblékaných celebrit. Od roku 2004 se Michelle stýkala s Heathem Ledgerem, v roce 2005 se jim narodila dcera Matilda Rose. Pár spolu vydržel do roku 2007. Heath v roce 2008 zemřel, Michelle samozřejmě nechyběla na rozloučení s ním.

Katie Holmes/Joey Potter

Katie se už během natáčení seriálu objevila v několika zajímavých projektech (Go, Téměř dokonalý zločin, Skvělí chlapi nebo Telefonní budka). Následně si ale zahrála v několika méně povedených filmech (Opuštěná, Láska na hlídání). V roce 2005 získala roli v nejvýraznějším snímků své kariéry a to v Batman začíná. Její výkon ale nebyl přijat příliš pozitivně, dokonce byla nominována na Zlatou malinu (ale také na Saturn Award). V druhém dílu se už tak neobjevila, nahradila ji Maggie Gyllenhaal (sestra Jakea Gyllenhaala, který si zahrál ve Zkrocené hoře s Heathem Ledgerem). Místo toho byla Katie k vidění v komedii Ženy v balíku (2008). Zahrála si také v nové verzi Nebojte se tmy (2010). Zabodovala díky seriálu Kennedyové a dobře byl přijat i film Dáma ve zlatém (2015). Kromě toho ji můžeme vidět ve třetí řadě Raye Donovana. Katie nejdříve chodila s kolegou z Dawsonova světa Joshuou Jacksonem, poté s Chrisem Kleinem z Prci, prci, prcičky (1999). Zasnoubili se v roce 2003, ale vztah o dva roky později ukončili. Nedlouho na to se dala dohromady s Tomem Cruisem, v roce 2006 se vzali. Ve stejném roce se jim narodila dcera Suri. Vztah vydržel šest let.

Joshua Jackson/Pacey Witter

Také Joshua se věnoval i jiným projektům už během natáčení (respektive v pauzách) Dawsonova světa. Řeč je například o hitovce Velmi nebezpečné známosti (1999) nebo cameo v Dannyho parťácích (2001). Po konci seriálu si zahrál například v Americano (2005) nebo Severní polární záře (2005), případně v projektech Bobby (2006) nebo Vzpoura v Seattlu (2007). Vrhnul se také na divadlo a to v Londýně. K vidění byl v hororu Clona (2008), remaku asijského originálu a na televizní obrazovku se vrátil s oblíbeným seriálem Hranice nemožného od J.J. Abramse, Alexe Kurtzmana a Roberta Orciho. Joshua napsal první díl komiksu Beyond the Fringe, který se inspiroval právě u Hranice nemožného. Další televizní úspěch zaznamenal díky působivé podívané The Affair (recenze), která měla premiéru minulý rok. Od roku 2006 žije Joshua s herečkou Dianou Krueger.

Jaký je váš oblíbený romantický seriál?

2 komentářů:

  1. A Jack (Kerr Smith), který hrál jednu z hlavních postav 5 sérií ze 6 je jako kde :-O?

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju, tento seriál v době mého dospívání hodně vedl a já to milovala. Dneska bych to viděla už asi jinak, ale to k tomu patří. Nostalgie a vzpomínání. Dneska mě baví scifi a upíři a kvůli dcerce pohádky. :-)

    Katynka

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.