úterý 16. června 2015

TOP 10: Nejzábavnější filmové parodie - Natočit povedenou parodii není snadné, ale v těchto případech to vyšlo

Parodie jsou hodně náročný žánr. Je velmi obtížné docílit toho, aby film nesklouzával až příliš často ke trapnosti. A většině zástupců žánru z posledních let se to bohužel docela úspěšně daří. Naštěstí existuje pár kousků, které člověku spraví chuť.

10. Vybíjená (2004)

Pokud se budeme bavit o filmech věnovaných sportu, tak vás asi napadnou trošku jiné disciplíny, než je vybíjená. Ale právě tuhle svéráznou záležitost přetvořili tvůrci filmu Vybíjená ve skvělou a zábavnou parodii na sportovní bijáky. Herci v hlavních i vedlejších rolí si ze sebe dělají legraci, dočkáme se spousty hodně vtipných okamžiků a navíc je tu Chuck Norris.


9. Scary Movie: Děsnej biják (2000)

Novodobější parodie jsou z 95 % (a to jsme ještě hodní) škvár, ale vzniklo i pár filmů, které nejsou špatné. Jedním z nich je i první díl série Scary Movie, který si utahuje hlavně z teenagerovských vyvražďovaček a musí se nechat, že mu to docela vychází. Ne, že by to občas nebylo trapné, ale naštěstí povedených gagů je více než těch, které nejsou zrovna úsměvné.


8. Shrek (2001)

Shrek není úplně klasickou parodí, alespoň ne na první pohled. Ale při trošku bližším zkoumání si člověk uvědomí, že málokterý film si tak trefněji utahuje z klasických pohádek. Jednoduše je staví na hlavu a to hodně zábavně. Je škoda, že v následujících dílech tvůrcům tak trochu došel dech. Ale to nemění nic na faktu, že jednička je skvělá.


7. Soumrak mrtvých (2004)

Někdo tvrdí, že Soumrak mrtvých je parodií na zombie filmy, někdo s tím nesouhlasí. Ale faktem je, že projekt rozhodně není klasickou zombie záležitostí, ale hodně svéráznou podívanou, která sází na poctivou dávku nekorektního humoru v britském stylu. Trochu zamrzí, že je tu několik hluchých míst, ale i tak je Soumrak mrtvých povinností pro fandy hnijících mrtvol, které ne a ne zůstat v hrobě.


6. Galaxy Quest (1999)

Pokud je Soumrak mrtvých nutností pro milovníky zombie filmů, tak Galaxy Quest je povinností pro fandy sci-fi, speciálně Star Treku a jemu podobných projektů. Galaxy Quest je skvostnou parodií na vědecko-fantastické seriály a filmy, u které se znalec žánru skvěle pobaví. Hromada vtipů, výtečné obsazení, co si přát víc?


5. Spaceballs (1987)

Ze sci-fi komedií jsou ovšem naším favoritem Spaceballs, které si utahují hlavně z fenoménu Star Wars. A to hodně povedeně. Což ale není překvapení, za filmem stojí komediální mistr Mel Brooks. Pár vtipů není úplně skvostných, ale ty se ztratí v záplavě hodně úsměvných gagů.


4. Připoutejte se, prosím! (1980)

V žánru parodií jsou hodně zvučnými jmény dvojice Jerry a David Zucker a Jim Abrahams. A právě oni stojí i za Připoutejte se, prosím!, filmem, který je hodně šílený, ale v tom nejlepším slova smyslu. Některé vtipy už dnes nejsou tak úderné, jako byly v době premiéry, ale i tak projekt patří k tomu nejlepšímu, co žánr nabízí a navíc ukázal, že Leslie Nielsen je vynikající komik.


3. Monty Python a Svatý grál (1975)

Skupinka Monty Python si samozřejmě utahovala z hromady témat, ale nám se nejvíce líbilo to, když si vzala na paškál klasický příběh o Artušovi a Kamelotu. Nebudeme tvrdit, že humor sedne každému, někdy je hodně absurdní, ale ten, kdo podobný styl preferuje, musí být z Monty Python a Svatý grál nadšený.


2. Žhavé výstřely 1 a 2 (1991 a 1993)

Vlastně ani nevíme, který díl se nám líbí víc, ale u obou se vždy skvěle pobavíme, i když už jsme je viděli xkrát. Taková kadence gagů a to povedených, se prostě jen tak nevidí. Jim Abrahams, který oba filmy režíroval, dokazuje, že parodiím opravdu ale opravdu rozumí. Žhavé výstřely jsou bez diskuse jedním z nejblyštivějších klenotů parodického žánru.


1. Série Bláznivých střel (1988, 1991 a 1994)

Ovšem, Abrahamsův parťák David Zucker (nutno poznamenat, že Jerry Zucker a Jim Abrahams mu pomáhali se scénářem) přišel s ještě vtipnější podívanou a to sérií Bláznivých střel. Respektive prvním a druhým dílem, o třetí se postaral někdo jiný (Peter Segal). A je to znát, trojka už není tak zábavná, ale pořád jde o slušný nadprůměr. Ovšem, na první dva díly se prostě nechytá, ty jsou jednoduše vynikající. Jedna scéna je zábavnější než druhá a člověk se u filmů opravdu od srdce zasměje.

U které parodie se nejvíce zasmějete vy?

14 komentářů:

  1. Chybí mi tu Manitouova bota :D

    OdpovědětVymazat
  2. Jednotka příliš rychlého nasazení!!!!!!!!! .....ta je kde?

    OdpovědětVymazat
  3. Bláznivý příběh Robina Hooda

    OdpovědětVymazat
  4. Nabitá zbraň 1 dost dobrej film nebo par nenormalnich aktivit 1:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Top Secret s Val Kilmerem :)

    OdpovědětVymazat
  6. Je to subjektivní výběr, chápu, ale přeci jen dal bych tam i ten Život Briana, přeci jen od ZAZ nebo částí týmu jsou tam 3 projekty, tak proč ne dva od MOnty Python, Brian je úžasný film a o něco filmovější než grál.
    Ale ještě horší mi přijde ignorovat skvělé české parodie, to si na ně nikdo nevzpomene? Mám na mysli Macourkovy filmy jako Pane, vy jste vdova, Čtyři vraždy stačí, drahoušku a další. Nebo Limonádový Joe. Alespoň jednu nebo dvě české parodie jste tam dát mohli, měli byste se trochu zamyslet.

    OdpovědětVymazat
  7. Nejlepší parodie? Gorilla.cz. Stačí se podívat na seznam posledních článků. Někdejší Gorilla zparodovaná do vyčpělých TOP 10 stokrát jinak + co nového v komiksworldu + nějaká ta trapka s kozama z vlkodlaků, upírů, nebo zombů.
    To nejlepší ze světa filmu a televize? Už dávno ne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak co tu lezež?

      Vymazat
    2. Taky se dívám, že poslední dobou je to tu samej topík...

      Vymazat
  8. matně si pamatuji film, šlo o parodii kterou jsem ještě s bráchou sledoval na videu a jmenovalo se to Hvězdné války naruby..

    OdpovědětVymazat
  9. chybí tady diktátor

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.