úterý 12. května 2015

TV RECENZE: Tajnosti a lži - Překvapivě zábavné seriálové krimi drama

Jeden z mála remaků, které američtí filmaři nezpackali.

Tajnosti a lži jsou remakem australského originálu, který sice není až tak proslulý v mezinárodním měřítku, ale je určitě kvalitní. I tak je ale překvapením, že američtí filmaři sáhli zrovna po této sérii. Existuje mnoho jiných populárnějších projektů, které se dají "zprasit".

Nakonec se ale ukázalo, že bylo dobrým krokem zvolit zrovna tuhle podívanou. Stanice ABC totiž dokázala natočit něco, co nedělá originálu ostudu. Není to úplně dokonalé, ale v rámci kriminálního žánru jde o velmi slušný nadprůměr.

Námět je relativně prostý. Ben Crawford (Ryan Phillippe) při svém ranním běhu v lese najde tělo malého Toma (Aiden Malik), syna sousedky Jess (Natalie Martinez). A brzy se překvapivě právě on stane hlavním podezřelým z jeho vraždy.

Zápletka se nedá označit za zrovna košatou. Na scenáristy tak čekala výzva pokusit se roztáhnout děj, který by byl dostačující možná tak pro osmdesátiminutový film, do deseti epizod první řady (druhá už byla schválena). A zvolili dost svéráznou a ne úplně ideální metodu.

Prvních několik epizod je vystavěno na podobných základech - Ben ve zběsilé (ale pochopitelné) snaze očistit své jméno hledá pravého pachatele mezi svými sousedy. A postupem času se ukazuje, že ne všichni v okolí jsou sice vrazi, ale každý z lidí v sousedství skrývá nějaké to tajemství.

Ano, všichni máme něco, o čem nechceme, aby věděli ostatní, ale v případě Tajností a lží je až absurdní, že v  jedné ulici žije tolik šílenců. V určitých chvílích jsem si vybavil Zoufalé manželky, ve kterých se dělo něco podobného. Ovšem, "Zoufalky" byly říznuté komedií, tam se to dalo překousnout. Tajnosti a lži jsou krimi a tady to působí jako pěst na oko.

Napínavé a plné zvratů

Naštěstí, po několika dílech tvůrci najdou správný směr, kterým by se měl seriál ubírat, děj začne být více konzistentní a scenáristé se vyhýbají (alespoň většinou) momentům, které by byly až příliš šílené.

Divák pomalu začne odhalovat detaily případu a je to rozhodně napínavé. Potěšující je, že se dočkáme několika zvratů, které jsou nečekané. A dnes není snadné, překvapit diváka, který má nakoukány hromady seriálů.

Pochvalu si tvůrci zaslouží i za to, že šokující odhalení obvykle nepůsobí příliš násilně a nehraje se jen na efekt ve stylu "rychle vymyslíme nějaký zvrat, aby bylo publikum zaskočené a to, že nedává moc smysl, to nevadí".

Tajnostem a lžím se úspěšně daří skrývat identitu pravého vraha, protože podezřelých je několik a každý z nich může být potencionálním pachatelem.

A aniž bych toho chtěl příliš odhalit, tak věřím, že většina diváků byla zaskočena tím, kdo nakonec skutečně za zločinem stál.

Ryanovi to jde

Kromě vyšetřování samotné smrti sledujeme i to, jaký vliv má podobná událost na život Bena a jeho rodiny. A asi netřeba připomínat, že to není nic, co by pomohlo už tak lehce dysfunkční domácnosti.

Naštěstí nejsou patálie Bena a jeho milovaných nudné. Momenty, které mapují dopad celé situace na Crawfordovi nepůsobí jako vata.

Nutno poznamenat, že velkou zásluhu na tom má herecké obsazení. Což je trošku překvapení, protože já si Ryana pamatuji jako teenagerovský sexsymbol, ale v Tajnostech a lžích ukazuje, že není jen hezounek s vyrýsovanými břišáky (i když pravda, v seriálu je předvádí docela často). Musím říct, že herecky od doby, kdy hrál rozčíleného puberťáka, kterého pronásleduje zabiják s hákem v ruce, vyspěl.

V jeho stínu nezůstává Juliette Lewis, která ztvárňuje detektivku vyšetřující daný případ. Ta je otravná jako osina v zadku, ale je to záměr tvůrců. Policistka Andrea Cornell spadá do dnes oblíbené škatulky "zástupce zákona, který není tak úplně normální".

Juliette podává tak sugestivní výkon, že ji (respektive její postavu) musíte chvílemi opravu nesnášet. Je vytrvalá jako buldok, zahryzne se do kosti a nepustí.

Ale i herci v ostatních rolích jsou fajn, herecky Tajnosti a lži příliš neklopýtají.

Verdikt:

Hlavním problémem amerického verze australského originálu je, že dějová zápletka je příliš strohá, aby uspokojivě vyplnila deset epizod. Na počátku tak scenáristé úplně nevědí kudy kam a několik prvních dílů operuje s podobným námětem, který působí často až absurdně. Ale poměrně rychle se pozornost začne soustředit na odhalování detailů vraždy malého chlapce a seriál nabere na obrátkách. Je napínavý, má připravených několik opravdu překvapivých zvratů a nezklame ani po herecké stránce. Nejde o naprostý vrchol kriminálního žánru, ale určitě by neměl zklamat.

Hodnocení: 7/10

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.