středa 15. dubna 2015

TV RECENZE: 12 Monkeys - Sci-fi seriál o cestování v čase, ve kterém není vůbec složité se ztratit

Seriálová verze kultovního filmu si jde vlastní cestou.

Film 12 opic z roku 1995 je povedenou a netradiční vědeckofantastickou podívanou a je tak docela překvapením, že se se seriálovou verzí otálelo tak dlouho.

Nakonec se jí ujala stanice Syfy a rozhodla se, že nebude kopírovat předlohu, ale zkusí to trochu jinak. Nedá se říct, že úplně špatně, ale přesto je tu několik věcí, které kvalitu výrazně degradují.

Seriál se zaměřuje na Jamese Colea (Aaron Stanford), který je vyslán z roku 2043 do současnosti, aby zastavil virus, který zdecimuje drtivou většinu populace. Sidekickem mu je viroložka Cassie Railly (Amanda Schull). Společně se pokoušejí zastavit zkázu, která vzešla od organizace známé jako Armáda dvanácti opic.

Už letmé nastínění zápletky ukazuje, že si tvůrci pohrávají se scenáristicky nebezpečným tématem - cestováním v čase. To je něco, na čem si mnozí autoři vylámali zuby. Není vůbec ale vůbec snadné zajistit, aby vše dávalo smysl a nedocházelo k velkým logickým kiksům.

Zpočátku se zdá, že si to tým, který za seriálem stojí, zvládá uhlídat a nelogičnosti nejsou příliš časté. A ono to tak vypadá i později, ale ne proto, že by to měli tvůrci až tak promyšlené. Důvod je trošku jiný.

Příběh se začne extrémně komplikovat, neustále se skáče z jednoho období do druhého, dojde i na alternativní časové linie a časové paradoxy a je tak obtížné se orientovat v ději, že divák nemá jednoduše dost síly řešit, zda to vůbec dává smysl nebo ne.

Nic odpočinkového

12 Monkeys rozhodně není oddechovou podívanou, je nutné dávat pozor, pamatovat si každý detail a pečlivě si propojovat jednotlivé události. A na tom není nic špatného, jenže scenáristé to přehnali a utrhli se ze řetězu a tak je seriál spletitý až příliš. Není třeba podávat vše polopaticky, ale určité zjednodušení by určitě bylo na místě.

Další problematickou věcí je obsazení. Nemám pochyb o tom, že Aaron Stanford v hlavní roli nebude pro každého šťastnou volbou. Není to zrovna typický sympaťák. Já jsme s ním problém neměl (možná částečně proto, že jsem si ho oblíbil už v Nikitě), ale není třeba se tvářit, že jde o někoho, kdo sedne všem.

Mnohem přijatelnější asi bude Amanda Schull, která je sympatická a co si budeme povídat, také se na ni dobře dívá.

Obecně je obsazení rozporuplné. Seriál sází na typy, ke kterým si člověk musí hledat cestu. U některých je to záměr, jiní jsou prostě a jednoduše nepříjemní nebo neodvádí zrovna nejlepší výkon. Jednoduše řečeno, herci rozhodně nejsou nezpochybnitelným kladem.

Je vlastně docela těžké najít nesporné pozitivum. Například se docela dobře daří nastínit atmosféru bezvýchodnosti pramenící z toho, že se hlavní hrdinové snaží dělat, co jen mohou, ale tragická budoucnost se nemění. Vyvstává tak otázka zda má cenu bojovat proti osudu a trošku se filozofuje. Ovšem, obvykle nám není nabídnuta uspokojivá odpověď. A nebo se nějaké dočkáme, ale ta vyvolá ještě více nejasností.

Ve stejném duchu se nese i finální epizoda první řady. Nastolí několik témat, ale v drtivé většině je nechá otevřené. Cliffhangery jsou sice bezva, ale divák by si po třinácti dílech zasloužil uzavření, alespoň některých dějových linek.

Na Syfy vcelku vizuálně zvládnuté

Klasickou bolístkou projektů od Syfy jsou lacině působící speciální efekty. Překvapivě, tenhle problém 12 Monkeys nemá. Samozřejmě, triky nejsou nic extra, ale na poměry Syfy jsou kvalitní a ne úsměvné.

Nižší rozpočet si vybrat daň jinde. Drtivou většinu času se pohybujeme jen na pár místech. Je tu několik epizod, kdy se dostaneme i do neokoukaných lokací, ale jinak se postavy pohybují ve starém obchodě (současnost) nebo v poničené budově (budoucnost). Pokud se těšíte, že si užijete postapokalyptický svět, tak se těšíte marně. Místa, na kterých se ocitneme, by mohla být kdekoliv a kdykoliv.

Článek sice vyznívá dost kriticky, ale ono to není tak špatné. V rámci tvorby stanice Syfy jde o nadprůměr. Ale srovnání se sci-fi projekty konkurence 12 Monkeys příliš neobstojí a ničím nad ni nevyniká. Seriál není nudný, ale že byste se nemohlo dočkat každého nového dílu, to také ne.

Verdikt:

Seriálová verze 12 opic nemá s filmem téměř nic společného. A to samo o sobě není špatně. Televizní mutace jde svou vlastní cestou. Jenže ta je plná hrbolů. Ať už je řeč o zmateném příběhu, který nenabízí dostatek odpovědí na některé otázky nebo o obsazení, které neosloví každého. Seriál není špatný, ale nejde o nic, co bez čeho by se nedalo obejít.

Hodnocení: 6/10

1 komentářů:

  1. Moderní maximálně zmatený způsob cestování.

    Kdyby radši začali znovu točit staré cestování Star Trek nebo Hvězdnou bránu, stačila by i docela levná úroveň pozdějších dílů Star Trek - New Generation.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.