čtvrtek 30. dubna 2015

TOP 5: Nejmrazivější a nejdepresivnější televizní seriály - Před sledováním si domluvte schůzku s psychoterapeutem, bude to třeba

Tyhle seriály jsou povedené, ale dobrou náladu u jejich sledování mít nebudete.

Aktuálně se řeší zda vzniknou nové díly série Městečka Twin Peaks. Jde o seriál, u jehož sledování člověka mrazilo. Měl podivný stísněný a těžko popsatelný pocit. A něco podobného se děje i u sledování pětice následujících televizních projektů. Není to špatně, vlastně je to záměr tvůrců, aby byl divák nervózní a nesvůj, když sleduje, co se na obrazovce obrazovce. Proč by ne, všechny seriály nemusejí být veselé a hravé.

5. Hannibal

Důvodů, proč se u seriálu Hannibal (recenze) budete cítit jako na trní, je několik. Můžeme začít například vizuálním zpracováním, které kombinuje potemnělé scény s výjevy jako vystřiženým z hororů. Zmínit musíme i působivou hudbu. Ale největší zásluhu na tom, že je seriál tak nezapomenutelný, mají herci (především Hugh Dancy a Mads Mikkelsen), kterým se velmi dobře daří diváka vtáhnout do světa, kde si ústřední postava s ostatními pohrává jako s figurkami na šachovnici a většinu z nich nezadržitelně posouvá k tragickému konci. Jen málokdo, z těch, kteří se dostanou do vlivu šíleného, ale geniálního doktora se sklony ke kanibalismu, mu může vzdorovat.

4. Temný případ

Svět není pěkné místo, alespoň ne ten, který nám prezentuje Temný případ. Je plný zla a krutosti. A to se na lidech prostě podepsat musí. Někteří se s tím jakž takž vypořádají, jiné to zlomí. A sledovat to, jak se bezcitnost a zkaženost zarývá pod kůži dvou detektivů v Temném případu, je strhující (i když ne úplně pro každého, jiní to považují za nudu. Těch je ale menšina). Ovšem, zážitek by to nebyl tak povedený, kdyby Woody Harrelson a především Matthew McConaughey nepodávali tak excelentní výkony. Ona zápletka až tak originální není, ale její zpracování, důraz na detail a především obsazení ano.

3. Rectify

Je jasné, že když je někdo po devatenácti letech propuštěn z vězení, kde skončil kvůli obvinění za znásilnění a vraždy, nečeká ho v jeho rodném městě zrovna vřelé přijetí. Bez ohledu na to, že nové důkazy svědčí o tom, že Danil (Aden Young) nemusí být pachatelem, okolí na něj kouká podezřívavě a jakýkoliv náznak štěstí je rozdupán stínem jeho minulosti. Jednoduše, seriál o tom, že ztratíte skoro 20 let života a když se nakonec dostanete na svobodu, stejně vás nečeká nic moc veselého, není zrovna optimistický.

2. Odpočívej v pokoji

Na první pohled není seriál Odpočívej v pokoji až tak depresivní a to bez ohledu na to, že sleduje osudy rodiny, která vlastní pohřební ústav. Vlastně umí být místy i docela vtipný. Jenže, stačí se podívat pod povrch a úsměv z tváře rychle zmizí. Jasně, je smutné, že v každém dílu někdo zemře, ale to jsou lidé, které neznáme. Mnohem depresivnější je život ústředních postav. Snad každá z nich má větší než malé problémy, které s děsivou efektivností likvidují jejich šanci na štěstí. Mrazivou třešinkou na dortu je pak finále, které se dočkalo (zasloužené) chvály ze všech stran.

SOUVISEJÍCÍ: TOP 10: NEJLEPŠÍ SERIÁLOVÁ FINÁLE - USPOKOJIVĚ UKONČIT TELEVIZNÍ SÉRII NENÍ LEGRACE. V TĚCHTO PŘÍPADECH SE TO POVEDLO


1. The Killing

Jen málokdy se stane, že se americký remake svou kvalitou alespoň přiblíží originálu. The Killing je onou světlou výjimkou. Stejně jako dánská verze, i americká je velmi intenzivní a depresivní, ale poměrně pomalou plynoucí podívanou. Zamíříme do Seattlu, kde se slunce nedočkáte, co je rok dlouhý, prší 18 hodin denně a v potemnělých uličkách se dějí věci, o kterých byste raději nevěděli. A právě tady řeší dvojice detektivů (Mireille Enos a Joel Kinnaman) vraždu mladí dívky. Ale na rozdíl od jiných kriminálek nesledujeme jen detaily případu, ale také to, jak něco takového poznamená nejen vyšetřovatele, ale i rodinu oběti. A netřeba připomínat, že to není nic veselého. Je pravda, že třetí a čtvrtá řada, které se věnují jiným případům, než vraždě mladičké Rosie Larsen (Katie Findlay), už tak povedené nejsou, ale minimálně depresivní atmosféra stále funguje.

U kterého seriálu jste měli vy "sebevražedné sklony"?

6 komentářů:

  1. True Detective a The Killing, to nejlepší co jsem v televizi kdy viděl. A nebál bych se přidat třetího oblíbence do party - Breaking Bad, ten taky nezavdá moc příčin pro dobrou náladu :D

    OdpovědětVymazat
  2. Chybi mi tam Ordinace v zahrade a to druhy co je na Prime,pac jestli z tohohle mrazi a na antidepresiva,tak ze mnou uvedenyho zmrnete a jak zacnou uvodni titulky,je lepsi rovnou stat na rimse.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gorilla vážně není web, kde by se's dozvěděl cokoliv užitečného k filmu nebo k televizi...

      Vymazat
  3. Killing je vynikajuce, kto este nevidel, odporucam! A nesuhlasim, ze 3. a 4. seria kvalitou zaostavaju. Stvrta mozno, ale ja za najlepsie povazujem prvu a tretiu seriu.

    OdpovědětVymazat
  4. Něco ze "starších" věcí, hlavně britské, jsou "The Lakes", potom jsem měla depresi ještě týden. Torchwood: Children of Earth, taky docela silné kafe (na které se dá dívat i bez předchozí znalosti Torchwoodu, který byl v sériích předtím - a potom - na hranici průměru). Shadow Line nebo Exile...Britové tu depku vůbec umí dobře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S Torchwoodem naprosto souhlasím, dodnes oplakávám některé postavy.

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.