pátek 10. dubna 2015

Hvězdy našeho mládí: Zachraňte Willyho! - Co dělají a jak vypadají herci z filmu o milované kosatce?

Podívaná, díky které chtěl mít každý svou vlastní kosatku ve vaně.

Zachraňte Willyho! patří k rodinným klasikám devadesátých let. Film měl premiéru v roce 1993 a při rozpočtu 20 milionů vydělal téměř 154 milionů dolarů.

Film se dočkal tří pokračování a také animovaného seriálu, který ale na obrazovkách dlouho nevydržel.

Z kosatky Keiko (která mimochodem byla, bez ohledu na jméno, kluk) se stala velká hvězda a vznikla i nadace, jejímž cílem bylo její navrácení do volné přírody. Na všichni byli z toho nápadu nadšení, někteří se domnívali, že žila v zajetí příliš dlouho a nebude schopná v oceánu přežít.

V roce 1998 se přesto začalo připravovat její vypuštění, ale bohužel, Keiko dlouho nepřežila. V roce 2003 zemřela, zřejmě na zápal plic.

Ve spojitosti s filmem je nutné zmínit také písničku Michaela Jacksona Will You Be There, ze které se stala klasika.



Film velmi pobavil anglické publikum a to nejen obsahem. V britské angličtině je totiž willy hovorový výraz pro mužskou chloubu.

Jesse/Jason James Richter

Jasona potkal klasický osud dětských hvězd. Role v Zachraňte Willyho!, kterou získal v konkurenci více než 4 tisíc kandidátů, z něj udělala hvězdu, ale ta začala rychle vyhasínat. Zahrál si sice v pokračováních a nebo v ne zrovna povedeném Nekonečném příběhu 3 (1994), ale jeho herecká kariéra začala uvadat. V následujících letech se objevoval hlavně v nevýrazných filmech (Lososí řeka) a epizodních rolích různých seriálů (Myšlenky zločince, Sběratelé kostí). Jason svou pozornost soustředil spíše na hudbu. Byl například kytaristou v kapele Fermata. Nedávno se ale rozhodl vrátit se před kamery, pracuje hned na několika filmech, například na 3 Solitude, který by měl do kin dorazit příští rok.

Rae Lindley/Lori Petty

Lori platila v devadesátých letech za nadějnou herečku a to díky rolím v Bodě zlomu (1991) nebo Velkém vítězství (1992). Po Zachraňte Willyho! se objevila v dalších zajímavých filmech, jako je Poetic Justice (1993) a také v množství různých seriálů (Star Trek: Voyager). Dokonce si měla zahrát hlavní ženskou roli ve sci-fi Demolition Man (1993), ale nelíbilo se jí, jakým směrem by se její postava měla ubírat a tak byla nahrazena Sandrou Bullock. Po roce 2000 jsme ji mohli zahlédnout například v Dr. House nebo Útěku z vězení, případně v zábavném seriálu společnosti Netflix Orange is the New Black. Kromě toho se Lori věnuje dabingu především komiksových seriálů (Superman: The Animated Series). Herečka si vyzkoušela také režii, jejím debutem se stal film The Poker House (2008), který získal cenu na akci Los Angeles Film Festival. Lori je zlobivá holka, v roce 2009 dostala pětiletou podmínku za řízení pod vlivem alkoholu.

Annie Greenwood/Jayne Atkinson

Britská rodačka se nespecializuje na filmové herectví, ale její srdcovkou je divadlo. Objevila se v množství her jak v domovské Velké Británii, tak v USA. Na kontě má tak jen pár filmů (Syriana). O něco intenzivněji se věnuje televizní tvorbě, zahrála si v několika zajímavých sériích od Akt X, přes Stoupence zla, až po skvělý projekt stanice Netflix House of Cards.

Randolph Johnson/August Schellenberg

Herec, kterému v krvi koluje jak indiánská, tak švýcarsko-německá krev, se objevil ve třech dílech série o Willym, ale také v jiných projektech, jako je historický Nový svět (2005) nebo další dojemný "zvířecí" film Osm statečných (2006). Kromě toho byl k vidění v seriálu Hvězdná brána: Hluboký vesmír a také televizním filmu Mé srdce pohřběte u Wouded Knee (2007), za který byl nominovaný na cenu Emmy. August se také intenzivně věnoval divadlu. Herec zemřel v roce 2013, prohrál svou bitvu s rakovinou plic. Schellenberg byl ženatý s herečkou Joan Karasevich, měli spolu tři dcery.

Pokud vám tu chybí Michael Madsen, tak žádný strach, řeč na něj dojde u jiného projektu.

Líbil se vám film Zachraňte Willyho? Nebo máte jiného favorita, pokud jde o projekty o zvířatech?

1 komentářů:

Děkujeme za Váš názor.