středa 25. března 2015

TOP 6: Naše oblíbené automobilové filmy - Jsou i jiné fajn bijáky o "kárách", než jen Rychle a zběsile

Žánru závodních filmů neohroženě vládne série Rychle a zběsile. Ale tématice se věnovala i hromada jiných projektů. Které nám utkvěly v paměti?


6. Auta (2006)

Hodnocení ČSFD: 82 %
Hodnocení IMDb: 7,2/10
Hodnocení RottenTomatoes: 6,9/10
Hodnocení Metacritic: 73 %
Rozpočet: 120 milionů dolarů
Tržby: 461,98 milionů dolarů

Samozřejmě, Auta nejsou klasickou benzínem vonící drsnou zábavou, která je plná explozí a nahatých "kočiček". Ale i tak jde o podívanou, která svou roztomilostí, vtipností, ale také technickou stránkou, potěší milovníky naleštěných "kár". Nejde o nejlepší projekt od Pixaru, ale rozhodně o jeden z těch povedenějších. Ostatně, film si odnesl nominaci na dva Oscary (nejlepší animovaný film a nejlepší píseň), takže je jasné, že to není žádný "škvár".

5. Speed Racer (2008)

Hodnocení ČSFD: 65 %
Hodnocení IMDb: 6,1/10
Hodnocení RottenTomatoes: 5,1/10
Hodnocení Metacritic: 37 %
Rozpočet: 120 milionů dolarů
Tržby: 93,95 milionů dolarů

Speed Racer sourozenců Wachowských je prostě propadák, nemá cenu tvrdit něco jiného. U kritiků příliš neuspěl, finančně už vůbec ne. Ale pokud bychom tvrdili, že se nám pestrobarevná a technicky brilantní adaptace oblíbeného japonského animovaného seriálu nelíbila, byla by to lež. Je to šílenost, ale zábavná šílenost, která sice neosloví každého, ale pro určitou skupinu lidí má neodolatelné kouzlo. S ohledem na tržby je ale zřejmé, že tato skupina nebyla moc velká.

4. Rallye smrti (2008)

Hodnocení ČSFD: 73 %
Hodnocení IMDb: 6,4/10
Hodnocení RottenTomatoes: 4,8/10
Hodnocení Metacritic: 43 %
Rozpočet: 45 milionů dolarů
Tržby: 75,67 milionů dolarů

Přestože je Rallye smrti často považováno za remake filmu Cesta gladiátorů 2000 (1975), tak sám režisér Paul W.S. Anderson ho označuje za prequel. Ralley smrti je oním typem filmu, nad kterým "fundovaní" diváci ohrnují frňák a tváří se, že je taková "přízemní" zábava vůbec nezajímá, ale my ostatní určitě rádi přiznáme, že jde o hodně svižnou podívanou. Není sice zrovna dějově vypilovaná, ale jako divoké akční béčko funguje na výbornou.

3. 60 sekund (2000)

Hodnocení ČSFD: 70 %
Hodnocení IMDb: 6,5/10
Hodnocení RottenTomatoes: 4,4/10
Hodnocení Metacritic: 35 %
Rozpočet: 90 milionů dolarů
Tržby: 237,2 milionů dolarů

Ani volný remake filmu z roku 1974 není něčím, co by recenzenti vynášeli do nebeských výšin. Ale to nemění nic na tom, že spoustě divákům se 60 sekund velmi líbí a projekt se dočkal i relativně slušných finančních výsledků. Jistě tomu pomohlo zajímavé obsazení, ale především přehlídka velmi pěkných aut, na kterými se rozplýval nejeden fanoušek naleštěných miláčků.



2. Bullittův případ (1968)

Hodnocení ČSFD: 78 %
Hodnocení IMDb: 7,5/10
Hodnocení RottenTomatoes: 7,8/10
Hodnocení Metacritic: Nehodnoceno
Rozpočet: 5,5 milionů dolarů
Tržby: 42,3 milionů dolarů

Projekt, který byl vybrán k archivaci v Národním filmovém registru Kongresové knihovny, obsahuje jednu z nejikoničtějších automobilových honiček v historii kinematografie. Ta posloužila jako inspirace pro mnoho jiných tvůrců. Kromě toho, Bullittův případ hodně pomohl popularitě automobilů značky Ford. A automobilka si toho byla vědoma, proto v roce 2001 začala prodávat speciální edici Fordu Mustang GT. O sedm let později šel do prodeje další kousek, který ještě více připomínal kousek, ve kterém se proháněl Steve McQueen na stříbrném plátně.



1. Rivalové (2013)

Hodnocení ČSFD: 90 %
Hodnocení IMDb: 8,2/10
Hodnocení RottenTomatoes: 7,6/10
Hodnocení Metacritic: 75 %
Rozpočet: 38 milionů dolarů
Tržby: 90,25 milionů dolarů

Biografická podívaná z prostředí závodů Formule 1, která mapuje rivalitu Nikiho Laudy a Jamese Hunta, je filmem, na který se jen tak nezapomíná. Rivalové za to vděčí špičkovému hereckému obsazení v čele s Danielem Brühnem a Chrisem Hemsworthem, zkušené režii Rona Howarda i svižnému tempu. Rivalové jsou bezesporu jedním z nejpůsobivějších titulů ze sportovního prostředí za poslední roky. Samozřejmě, některé události byly upraveny, ale nikterak výrazně, což potvrdil i Niki Lauda, který prohlásil: "Když jsem poprvé film viděl, zapůsobil na mě. Nebyly v něm žádné hollywoodské změny nebo úpravy některých věcí v hollywoodském stylu. Je velmi přesný. A to mě velmi příjemně překvapilo."

Který automobilový film je vaším nejmilejším?

11 komentářů:

  1. A kde je Le Mans s McQueenem??????

    OdpovědětVymazat
  2. Presne!Le Mans a jeste mi tam chybi Unos aut!Klidne misto blbin 60 sekund a Speed Racera!

    OdpovědětVymazat
  3. Mě docela chybí film Černý Přízrak s Charliem Sheenem.

    OdpovědětVymazat
  4. Le Mans, původní Gone in 60 Seconds (je mnohem lepší než ta blbost s Cagem), původní Vanoshing Point, The Italian Job (klidně oba), a když už tu máte Death Race, tak proč ne Mad Maxe, Smokey and Bandit, Drive, The Messenger a podobně... ta top by ještě chtěla vypilovat.

    OdpovědětVymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  6. Přesně tak Mad Max tu chybí Italian Job proč ne .... ale Speed Racer děláte si prdel to je strašnej SHIT

    OdpovědětVymazat
  7. stará dobrá klasika kterou si pamatuju z kina....Řidič... rok tak 197?.. to byl nářez.

    OdpovědětVymazat
  8. Tak ja naopak cetl, ze Rivalove byly hodne upraveny. Napriklad Hunt a Lauda byli kamaradi a bydleli spolu, Hunt taky nesouhlasil s jizdou v bource, kde Lauda havaroval atd. Sam Lauda pry podepsal smlouvu, ze k filmu nesmi nic namitnout a moc se mu nelibil. Tak, co je teda pravda? :)

    OdpovědětVymazat
  9. Přidal bych Gumball Rally (Kulička) z roku 1976. http://www.youtube.com/watch?v=XTT1_JZp2Sg

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.