pondělí 2. března 2015

RECENZE: Interview - Stojí komedie, kvůli které hrozily americkým kinům teroristické útoky, za zhlédnutí?

Je film utahující si ze Severní Koreje k popukání?


O komedii Interview (2014) se v posledních měsících mluvilo hodně. Není divu. Protesty týkající se nějakého projektu nejsou výjimečné, ale v případě Interview to nebylo jen pár lidí s transparenty a brblání na internetu, ale došlo k výhrůžkám ze strany hackerů, které odkazovaly na neblaze proslulé 11. září. Nakonec tak velcí provozovatelé amerických kin odmítli film promítat.

Samotné Sony, z jejichž stáje Interview pochází, dokonce zvažovalo, že film nebude k dispozici ani online a ani na fyzických médiích, ale nakonec změnilo názor a tak je Interview dostupné jak skrze streamovací služby, tak na DVD a BR. Plus bylo k vidění v několika nezávislých kinech.

Je sice pravda, že se počítá s tím, že Sony tratí na filmu zhruba třicet milionů dolarů, ale Interview se velmi slušně daří na fyzických nosičích i v online distribuci.

Nikoho to asi nepřekvapuje, plno lidí bylo zvědavých, zda mají Severní Korejci důvod být naštvaní. Mají, ale nejsou sami. Dost načuření budou asi i ostatní diváci, kteří film uvidí. Není to zrovna povedená podívaná.

V Interview jsem vkládal velké naděje. Režie se ujala dvojice Evan Goldberg a Seth Rogen, kteří už společně produkovali, napsali a režírovali šílenou, ale povedenou komedii Apokalypsa v Hollywoodu (2013).

Tentokrát jim to nevyšlo. Možná proto, že scénář dostal na starosti někdo jiný a to Dan Sterling nebo to má možná jiný důvod. Ale ať už je jakýkoliv, tak faktem je, že z Interview se vyklubal film, který ani zdaleka nevyužil svého potenciálu.

On se pokadil, to je prča

Přitom námět (který dali dohromady Goldberg, Rogen a Darling) je docela slibný. Poněkud jednodušší moderátor úspěšné talkshow Dave Skylark (James Franco) a jeho kamarád a producent Aaron Rapoport (Seth Rogen) chtějí ostatním dokázat, že zvládnout i jiný typ novinařiny, než jen tu, která se točí kolem rozkroků celebrit. Nakonec se jim podaří dojednat rozhovor s Kim Čong-unem (Randall Park). A šance se chopí i CIA, která skrze svou agentku Lacey (Lizzy Caplan) dvojici přesvědčí, aby spáchala atentát na vůdce Severní Koreje.

Ideální odrazový můstek pro ztřeštěnou komedii s politickým nádechem. Jenže z toho vznikla spíše blbina (a ne v dobrém slova smyslu), ve které Rogen a Franco dávají volný průchod své proslulé bromanci (není žádným tajemství, že tito dva k sobě mají i v reálném životě blízko a nedají bez sebe ani ránu), postavy tu mluví jako dlaždiči, aniž by to bylo extra zábavné a navíc humor zůstává v tom lepším případě na půl cesty, v tom horším (a častějším) absolutně nefunguje.

Pokud budete mít štěstí, tak se u filmu párkrát pousmějete a to je dost málo s ohledem na to, že trvá zhruba hodinu a padesát minut. Tedy, jestli se válíte smíchy po zemi ve chvíli, kdy se někdo pokadí nebo, když si hlavní hrdina nacpe do zadku kovový předmět připomínající robertka, tak se budete řezat, ale jinak se asi budete chvílemi až nudit.

Nemám nic proti fekálnímu humoru, pokud je používán s mírou a ve správný moment a samozřejmě, od Interview jsem nečekal intelektuální politickou satiru, ale také jsem netušil, že půjde o zmatenou směsicí gagů, které jsou v drtivé většině trapné.

A ne tak trapné, až jsou vtipné, jen trapné. Zatímco zmíněná Apokalypsa v Hollywoodu uměla být ujetá a absurdní, ale takovým stylem, že se člověk zasmál, tady jsem spíše kroutil hlavou a jen se otráveně ušklíbal. A to jsem člověk, který se směje skoro všemu.

Otravný Franco

Hodně velkým zklamáním je, že si film pořádně nerýpne do Severní Koreje. Přestože většina filmu se odehrává právě v ní, tvůrci si jen minimálně utahují z toho, čím je nechvalně proslulá. Jasně, z velkého vůdce udělají ufňukánka, který usrkává sladkou margaritu a mrzí ho, že si ho tatínek dostatečně nevážil, ale jinak si scénář spíše dělá prču z Ameriky.

To je sice fajn, proč by ne, ale pokud jde o projekt o atentátu na vůdce Severní Koreje, asi by nebylo od věci zažertovat si i na účet této země. Je tu pár náznaků, ale jde spíše o taková lehká pošťouchnutí, která nemůžou naštvat snad ani Severokorejce a to už je co říct, ti jsou hodně citliví.

Interview by rozhodně neuškodilo, kdyby se pokusilo být mnohem víc provokativní. Tvůrci mohli a měli být odvážnější a ne jen párkrát zmínit to, že tamější lidé mají hlad a že jsou v obchodech falešné grepy.

Také se musím přiznat k tomu, že přestože mi James Franco obvykle nevadí, tentokrát jsem mu nemohl přijít na chuť. Buďto vypadal, že zrovna vstal a je zmatený jako kastrát na swingers party a nebo byl tak hyperaktivní a dělal takové grimasy, že byl prostě a jednoduše otravný.

Jediné, co film zachraňuje je povedený soundtrack, vcelku umírněný Seth Rogen a sympatická Lizzy Caplan. Jinak si stěží vybavuji něco, co by stálo za pochvalu (tedy kromě scény s ukousnutými prsty).

Verdikt:

Měla to být politicky nekorektní provokativní komedie. Je to zběsilost plná nezábavných gagů, otravného Franca a nevyužitého potenciálu. Není asi úplně v pořádku, když je nejzábavnějším momentem filmu scéna, ve které si dva lidé navzájem uhryzávají prsty. Nic proti komediím s drsnějším slovníkem a fekálním humorem, ale není snadné to podat ve vtipné formě. A to se tvůrcům Interview většinou nedaří. Rozčarováním je i to, jak málo si projekt utahuje ze Severní Koreje. Je jasné, že o Interview se v budoucnu bude mluvit spíše kvůli problémům s distribucí a vyhrůžkám hackerů, než aby ho někdo zmiňoval kvůli jeho kvalitám.

Hodnocení: 4/10

12 komentářů:

  1. Zrovna ukousnuty prsty mi vtipny neprisly.

    OdpovědětVymazat
  2. Nemyslim si ze si chteli utahovat ze Severní Koreje, ale spise z Americkych medii, coz se jim docela povedlo. Mne osobne se film dost libi a myslim si, ze ta kontroverze kolem toho je zbytecna, a proto od toho lidi cekaji neco smysluplnejsiho.

    OdpovědětVymazat
  3. mi se film líbil.. komedie pobavila a tak to má být :) .. :) a je mi jedno o čem MĚLA být :)

    OdpovědětVymazat
  4. 4/10 ? to vážně? Ok, chápu že autor recenze má radši asi jiný typ humoru, ale 4/10? :D Já se u toho filmu pobavil teda neskutečně , není to žádná komedie roku ale určitě to stálo za shlédnutí, navíc Seth Rogan je rozhodně jeden z nejlepších komediálních herců dnešní doby , co se týče Franca je pravda že mu jdou líp spíše jiné žánry filmů ale myslím že tu roli zahrál přesně tak jak měl ,takže za mě parádní film pro zasmání;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Upřímně, není to o to, že mám rád jiný styl humoru, fekální humor mi vůbec není proti srsti, ale v tomto případě mi vadilo, že tvůrci většinu gagů nedotáhli do konce, zůstali na půl cesty (a nebo zvolili špatné načasování). Ve zmíněné Apokalypse v Hollywoodu to zvládli mnohem lépe. A jinak, jak jsem naznačil v recenzi, Rogena mám také rád.

      Vymazat
    2. Hele, v klidu... evidentně je to pořád lepší než Americký sniper :)

      Vymazat
  5. Franco na tom úvodním obrázku vypadá jak ten "dvojník" Carreyho ze Lvů.

    OdpovědětVymazat
  6. A co třeba scéna se "žvýkačkou" (ta mi přišla hodně vtipná) nebo zabití tygra zásilkou? Mně to teda tak strašný nepřišlo, dal bych tomu tak 6/10.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím :) Myslím, že hodncení autora článku je poměrně tvrdé. Celý film má v sobě hodně dobrou nadsázku.

      Vymazat
  7. Je to klasický americký škvár. Ruce pryč. Ale komu se líbí takové zblitky, no proti gustu...

    OdpovědětVymazat
  8. Asi to dává smysl, mně přišla Apokalypsa v Hollywoodu jako strašná blbost a vůbec jsem se u ní nesmál a bál jsem se, že Interview je podobné. A není. Pro mě mnohem, ale mnohem lepší, propracovanější (falešná talkshow) a především vtipnější. Začíná tu vznikat zajímavý předpoklad. Je tu někdo, komu se líbila Apokalypsa v Hollywoodu i tohle?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, libilo se mi oboje. Apokalypsa mozna trochu vic, ale oboji mi prijde velmi povedene

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.