pátek 13. března 2015

Hvězdy našeho mládí: Smrtonosná zbraň - Co dělají a jak vypadají herci z prvního dílu klasické akční série?

Od premiéry akční pecky uplynulo už 28 let.

Smrtonosná zbraň patří k nejznámějším a nejzábavnějším "buddy films", tedy projektům, kde jsou hlavními hrdiny dvě (nebo více) osob obvykle podobného pohlaví, které nejsou zrovna "kompatibilní".

Film dostal na starost režisér Richard Donner a svou práci zvládl na jedničku. Kritici tleskali a diváci také a ještě navíc vytahovali peněženky. V kasách kin nechali 120,2 milionů dolarů (rozpočet byl 15 milionů). Dočkali jsme se tak dalších dílů, konkrétně tří a nedá se říct, že by některý byl vysloveně špatný.

Od roku 2011 připravuje Warner Bros. reboot, ve kterém uvidíme stejné postavy, ale budou je ztvárňovat jiní herci.

Mimochodem, režisér natočil pro film alternativní úvodní scénu (Riggse v baru přepadnou dva zloději a on je bez problémů zkope do kuličky) a konec. Původně se Riggs a Murtaugh rozloučili před policejní stanicí. Byla ale natočena další verze, která otevřela vrátka pro pokračování. Právě ta byla použita ve finální podobě filmu.



Mel Gibson/Martin Riggs

Po Smrtonosné zbrani se Gibsonova kariéra pořádně rozjela. Skákal z jednoho filmu do druhého (Maverick), ale také se rozhodl, že stát před kamerou je mu málo a vrhl se i na režii. Úspěšně. Hned jeho prvotina Muž bez tváře z roku 1993 se dočkala vřelého přijetí. A stejně tak jeho následující projekt Statečné srdce (1995). Gibson tak svou pozornost dělil mezi herectví (Odplata, Po čem ženy touží, Znamení) a režii. Šlo mu to. Z Umučení Krista (2004) se stal velký hit, bez ohledu na kontroverzi, kterou vyvolal. A dobře si vedlo i Apocalypto (2006), které je zatím jeho posledním režisérským počinem. V posledních letech ale trošku polevil, pozornost se soustředila spíše na jeho průšvihy, než na profesní život. Nutno poznamenat, že jeho čich na role už není tak dobrý, jako kdysi. Pokud jde o jeho nedávné projekty, tak za zmínku stojí například Expendables: Postradatelní 3 (2014), kde (velmi dobře) ztvárnil záporáka. V tomto roce bude k vidění v thrilleru Blood Father. Není tajemstvím, že Gibson je velký divočák, holdoval drogám a alkoholu (i když z toho je už venku) a měl několik nepěkných rasistických, homofobních a antižidovských poznámek. Na druhou stranu, snaží se to žehlit a věnuje se charitě. Pokud jde o rodinný život, aktuálně není známo, kdo je jeho partnerka, ale sám určitě není, má osm dětí.

Danny Glover/Roger Murtaugh

Ani Danny neměl o role rozhodně nouzi. Objevil se v desítkách a desítkách projektů. Ať už je řeč o filmech (Predátor II, s Gibsonem v Maverickovi, Saw: Hra o přežití, Dreamgirls, případně Odstřelovač) nebo seriálech (Jmenuji se Earl). V roce 1994 také založil společně s hercem Benem Guillorym divadelní společnost Robey Theatre Company. Stejně jako Gibson, i Glover si chtěl vyzkoušet režii, jeho prvotinou (a zatím posledním počinem) je film Pouhý sen z roku 2002. V roce 2006 měl začít pracovat na projektu Toussaint, na který 18 miliony přispěl venezuelský prezident Hugo Chávez, což rozlítilo některé tamější filmaře, kteří se dožadovali toho, aby byly peníze použity na domácí filmy. Toussaint je ale stále v plánu, i když není jasné, kdy začne natáčení. Danny dál pokračuje v herecké práci, nedávno si například zahrál prezidenta v katastrofickém spektáklu 2012 (2009) a jen tento rok bude k vidění ve více než deseti filmech. Herec je hlasitým bojovníkem proti rasismu, vystupoval také proti válce v Iráku, varuje před vlivem klimatických změn a pomáhal obětem zemětřesení na Haiti (a to je jen malý výčet jeho dobročinných aktivit). Za své charitativní počínání obdržel několik cen.

Mitchell Ryan/generál Peter McAllister

Veterán z Korejské války se sice po Smrtonosné zbrani objevil ve velkém množství projektů, ale jen málokteré z nich byly vysloveně hitové. Za zmínku stojí určitě Žhavé výstřely 2 (1993), komedie Lhář, lhář (1997) nebo seriály Star Trek: Nová generaceDharma & Greg. S přimhouřenýma očima asi i Soudce Dredd (1995). Věnoval se i dabingu, slyšet jsem ho mohli v animované sérii Liga spravedlivých. Jeho poslední filmovou prací byla Prodaná láska z roku 2005. Aktuálně se už herectví nevěnuje.

Je Smrtonosná zbraň vaším oblíbeným buddy filmem? A který díl je vaší srdcovkou?

4 komentářů:

  1. Neskutečně zábavná série a všechny díly mě bavily tak moc, že ani nemám jeden v oblibě víc než ostatní.

    OdpovědětVymazat
  2. Ako môže v článku o smrtonosnej zbrani chýbať Leo Getz? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná proto, že je to článek o prvním dílu a Leo se objevil až ve dvojce :).

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.