čtvrtek 12. února 2015

TOP 5: Povedené seriálové spin-offy

Je to jen chvíle, co si diváci mohli užít premiéru Better Call Saul (recenze) prequelového spin-offu k Perníkovému tátovi. A povedlo se, Better Call Saul ostudu neudělal. Které další seriálové "odbočky" zabodovaly?


5. Hvězdná brána: Atlantida
Originální seriál: Hvězdná brána

Spin-off k veleúspěšné Hvězdné bráně se sice nedočkal takového množství dílů jako originál (ten se chlubí 214 díly, 10 řadami a dvěma filmy), ale i oněch pět řad a 100 epizod stačilo, aby si fanoušci Atlantidu zamilovali. A to nejen proto, že se v ní proháněly i postavy z původního seriálu. Zatímco diváci nedali na projekt dopustit, recenzenti nejdříve nebyli až tak nadšení, ale postupem času se to změnilo a Hvězdná brána: Atlantida byla nominována na 62 různých cen a 19 si jich odnesla. V plánu byl také film nazvaný Stargate: Extinction, na kterém se začalo pracovat v roce 2009, ale ten byl ale nakonec kvůli finančním problémům společnosti MGM zrušen.

4. Angel
Originální seriál: Buffy, Přemožitelka upírů

Kultovní (především v USA) seriál Buffy se také chlubím spin-offem. Jeho hlavním hrdinou se stal Angel (David Boreanaz). Ten se nejprve představil v seriálu Buffy, jako objekt zájmu hlavní hrdinky, ale nakonec si tvůrci řekli, že tajemný urostlý hrdina je vhodný "matroš" pro vlastní sérii a tak vznikl Angel. Nejdříve bylo jeho přijetí rozpačité, novináři si nebyli jistí, zda se může měřit s Buffy, ale postupem času se seriál vyprofiloval jako zábavná, ale temná podívaná a tím si získal diváky i recenzenty. Projekt vydržel na obrazovkách pět let, dočkal se celkem 110 epizod.

3. Frasier
Originální série: Na zdraví

Postava doktora Frasiera (Kelsey Grammer) se nejdříve objevovala v hitovém sitcomu Na zdraví a jeho představiteli se komediální žánr zalíbil. Proto přijal nabídku zahrát si i v dalším sitcomu a to Křídla a právě jeho tvůrce oslovil, zda by pro něj nechtěli vytvořit vlastní seriál. Ale jak tvůrci Křídel, tak Grammer neměli zájem o to, aby se navazovalo Na zdraví a tak dali dohromady vlastní koncept. Ten ale odmítla společnost Paramount Television a tak nakonec vznikl sitcom Frasier. Ovšem, aby nedošlo k tomu, že by stanice NBC vyžadovala přítomnost dalších herců z Na zdraví, producenti se rozhodli zasadit děj, co nejdále od Bostonu a to do Seattlu. A jak se ukázalo, projekt dokázal skvěle stát i na vlastních nohách, aniž by příliš odkazoval na původní seriál. Stal se jedním z nejúspěšnějších a nejlépe hodnocených sitcomů. Na obrazovkách vydržel jedenáct let a odnesl si 37 cen Emmy.

2. Torchwood
Originální série: Pán času

Pokusit se důstojně navázat na kultovního Doctora Who, to nebyl snadný úkol. Ale Torchwood to zvládl. Ale ne hned. První řada byla hodnocena rozpačitě (ovšem, sledovanost první epizody byla rekordní), ale poté, co seriál dostal vyšší rozpočet a pozměnil se jeho nádech, se názory na projekt výrazně zlepšily. Začaly také vznikat rozhlasové hry, knihy, webové série a další množství materiálů, které rozšiřovaly universum Torchwoodu. Seriál se dočkal čtyř řad a zatím se nezdá, že uvidíme pátou. Ale fanoušci lovců šmejdu z vesmíru nemusejí truchlit. Představitel jedné z hlavních rolí John Barrowman potvrdil, že příběh bude dál rozvíjen v rozhlasových hrách.

1. Simpsonovi
Originální série: Skeče v The Tracy Ullman Show

Poprvé se veleoblíbená rodinka představila v krátkých skečích, které byly vysílány před a po reklamách v The Trace Ullman Show. Ale po dvou letech (1989) se Simpsonovi dočkali plnohodnotné seriálové podoby. Ta ale není oficiálně označována jako pokračování, reboot nebo remake, ale jako spin-off. A to extrémně úspěšný, 26 řad a 564 dílů, to už je něco. Díky tomu se seriál stal nejdéle běžící americkým sitcomem, nejdéle běžícím animovaným pořadem a nejdéle běžícím seriálem v hlavním vysílacím čase. Přičtěme si 31 cen Emmy a je jasné, proč jsou Simpsonovi na prvním místě v žebříčku nejlepších spin-offů a proč se dočkali vlastní hvězdy na Hollywoodském chodníku slávy.

Čestné zmínky:

Ještě musíme zmínit dva seriály, které se jen tak tak nedostaly do TOP 5. Prvním z nich jsou The Originals, spin-off k Upířím deníkům, Zatímco jejich kvalita je v posledních letech poněkud sporná, tak druhá řada The Originals, která aktuálně běží, ukazuje, že tvůrci naslouchají stížnostem fanoušků a berou si je k srdci. Což se na zábavnosti série výrazně odrazilo.

Zapomenout nesmíme ani na Agent Carter (recenze). Prequelový spin-off k Agents of S.H.I.E.L.D. se sice potýká s ne zrovna oslňující sledovaností, ale je to tak trošku nefér, protože jde o hodně povedenou dobou záležitost s výtečnou hlavní hrdinkou (i její představitelkou Hayley Atwell) a zajímavě se rozvíjejícím příběhem.

Máte svůj oblíbený seriálový spin-off, který podle vás dosahuje kvalit originálu nebo je dokonce ještě lepší?

17 komentářů:

  1. Jako cestnou zminku bych jeste uvedl Joey. Urovni pratel se to nevyrovnalo, ale zabava to byla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Docela ano, to je fakt. Ale holt výše zmíněné seriály se mi zdály lepší :)).

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. A navíc se v druhé řadě výrazně zlepšili. Skoro se dostali do mé TOP 5 :D

      Vymazat
  3. A co Xena jako spin-off Hercula :D? Rozhodně lepší než mateřský seriálek :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně radši Xenu než nějaký Originals.

      Vymazat
    2. Přesně, Xena by nějaký podělaný upíry stejně nejvíc zmorfovala ;)

      Vymazat
  4. Better Call Saul :D

    OdpovědětVymazat
  5. Podle mě se tu zapomnělo na NCIS. I tady jde o spin-off a to k JAGu. Navíc je to lepší než původní seriál.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a hlavně pak třeba ještě NCIS: Los Angeles, který je spin-off samotné NCIS...to samé kriminálky Las Vegas a Miami a New York...ja si myslim,ze by toho naslo jeste vic

      Vymazat
    2. Nezapomnělo :D. Je to samozřejmě žebříček sestavený na základě subjektivních preferencí a upřímně, mně už všechny ty kriminální seriály lezou, s prominutím, krkem :D.

      Vymazat
    3. Upřímě, kriminálek je moc. Koukám jen pár z nich

      Vymazat
    4. Já hlavně a Sběratelé kostí, ale Kriminálky a NCIS mě neberu.

      Vymazat
    5. Kosti, NCIS a pár britských kriminálek. CSI určitě ne.

      Vymazat
    6. V tomto žebříčku by NCIS určitě být mělo. I když je JAG moje srdcovka, tak NCIS je určitě povedený spin-off (podle nadpisu článku) a to už jen proto, že má přes 10 řad a dva vlastní spin-offy (Los Angeles and New Orleans). Jinak SGA určitě souhlas. Líbila se mi víc než posledních pár sérií SG1.

      Vymazat
  6. Vím, že už je to delší doba, ale rozhodně by tady měly být Star Trek seriály, a to konkrétně
    Star Trek: The Next Generation, protože ten do určité míry i ten původní ze šedesátých let
    překonal a mimo jiné teleportoval Patricka Stewarta mezi hereckou extra-ligu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně to jsem si říkal taky. A pokud by nebyl brán Generation jako spin-off k původnímu Star Treku, tak alespoň Voyager a Deep Space Nine jako spin-offy právě ke Genarations.

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.