pátek 20. února 2015

Hvězdy našeho mládí: Jak básnící přicházejí o iluze - Jak vypadají a co dělají herci z neodolatelné komedie?

Druhý díl z oblíbené série je naším favoritem.

Samozřejmě víme, že Jak básníci přicházejí o iluze jsou druhým filmem, který vznikl pod hlavičkou série o básnících, ale je naším nejoblíbenějším, takže jsme se zaměřili na něj.

Film měl premiéru v roce 1984 a režii opět obstaral Dušan Klein. Na projekt navázalo ještě několik pokračování. A přestože nebyla špatná, tak naší srdcovkou je prostě dvojka.

Pavel Kříž/Štěpán Šafránek

Herec se samozřejmě objevil v dalších pokračováních básníků a několika jiných projektech. Později se ale rozhodl pro emigraci do Anglie a poté do Kanady. Právě tam vystudoval psychoterapii. Začal pracovat ve Vancouveru. Ovšem, nakonec neodolal lákání Dušana Kleina a vrátil se zpět do ČR, aby se věnoval herectví. Kromě dalších básníků pracoval i na dalším Kleinově filmu Andělské oči (1994). Roli měl i v koprodukčním titulu Děti planety Duna (2003), ale i mnoha dalších filmech (například i v Mission: Impossible - Ghost Protocol, ale přiznáme se, že si nevzpomínáme, koho tam ztvárnil) a seriálech. Pokud jde o práci z poslední doby, asi nejvýrazněji na sebe upozornil v seriálu Ulice, kde se opět setkal s Kleinem. Byl také účastníkem pořadu StarDance aneb když hvězdy tančí. Herec se věnuje i divadlu a dabingu. Jeho ženou je ilustrátorka Bonnie Glover.

David Matásek/Kendy

Představitel Štěpánova nejlepšího kamaráda po básnících nadále pokračoval v herectví, k vidění byl v množství filmů i seriálů, jako například Člověk proti zkáze (1989). Matásek se vrhl také na hudební kariéru, když se stal členem skupiny Orlík. Ta se rozpadla v roce 1992, David pak přešel do kapely Hagen Baden. Dál se ale věnoval i herectví, kromě televizního a filmového také divadelnímu. Objevil se v několika zajímavých hrách. Pokud jde o filmy a seriály z poslední doby, tak je to například projekt Pizza Boy nebo komedie Hodinový manžel z minulého roku. Jméno Matásek se ale řeší i ve spojitosti s něčím jiným, než je herectvím. Je jedním z obžalovaných v případu uplácení za účelem získání řidičských průkazů. David je ženatý, jeho manželka se jmenuje Kateřina, mají spolu dvě děti, Marii a Benjamina. Z předchozího manželství má ještě dceru Lindu.

Adriana Tarábková/Jeskyňka

Sympatická Slovenka (jejíž postava ale ve fílmu promlouvala hlasem Miriam Chytilové, kvůli silnému slovenskému přízvuku) očividně herectví nepropadla. Po básnících si zahrála jen v několika málo projektech (Kačenka a zase ta strašidla), ale více ji zaujal svět podnikání. Od začátku devadesátých let se věnuje péči o svou firmu, která vyrábí obalové materiály. Sice se v roce 2009 objevila v seriálu V mene zákona, ale to byla jen výjimka. Adriana je vdaná za Zdena Romana, který působí jako funkcionář ve fotbalovém klubu ŠK Slovan Bratislava.

Míla Myslíková/maminka

Velmi zkušená divadelní, filmová i televizní herečka se své profesi po básnících příliš dlouho nevěnovala. Zahrála si v několika seriálech (například v Kleinově projektu Hříchy pro diváky detektivek), ale nakonec se rozhodla odejít na odpočinek a oddat se své další zálibě a to cestování. Také pokračovala v psaní knih. Poslední jí vyšla v roce 2000 a nesla jméno Narodil se nám Spasitel. Herečka zemřela 11. února 2005, příčinou jejího odchodu byla mozková mrtvice.

Joseph Dielle/Mireček

Neodolatelná postava Mirečka se objevila ve druhém dílu a také v pokračování Jak básníkům chutná život z roku 1987. Ovšem, na natáčení se vrátil z domovského Konga, protože brzy poté, co padla poslední klapka dvojky, se rozhodl vydat zpět do rodné Afriky. Aktuálně se živí jako provozovatel a ředitel televizní stanice DVS plus. Joseph má pět dětí se svou ženou Josefínou.

Karel Roden/Honza
 
Karel patří k nejúspěšnějším hercům z obsazení básníků. Není nutné připomínat, že intenzivně točí jak s českými a slovenskými tvůrci (Copak je to za vojáka..., Čas sluhůLidice), tak se zahraničními (Hellboy, Zběsilý útěk, The Wrong Mans). Na kontě má nespočet projektů, těžko vybírat ty nejpůsobivější, ale z poslední doby je možné jmenovat například povedený seriál Terapie nebo aktuální filmovou novinku Fotograf. Roden se také velmi často věnuje divadelnímu herectví. Karel randí s herečkou Janou Krasovou.

Václav Svoboda/Venoš

Václav také neměl po básnících o role nouze, i když se objevoval spíše v průměrných projektech. Výjimkou je například seriál Četnické humoresky, drama Tichá bolest (1990) nebo projekt Vyprávěj. V posledních letech upoutal hlavně díky tomu, že hraje v nekonečném seriálu Ulice. Herci není cizí ani divadlo. Václav je ženatý, se svou rodinou žije v Brně.

Eva Jeníčková/Vendulka

Eva, která vystudovala DAMU, se po úspěšných filmech Sněženky a machři (1982) a Jak básníci přicházejí o iluze dál prosazovala jako herečka a také jako tanečnice. Na počátku devadesátých let odjedla do USA, kde se dál věnovala herectví, jak v divadle, tak v seriálech (Ally McBealová), filmech (Muž na měsíci), ale i ve videoklipech. Sporadicky se ale vrací do ČR, například kvůli dalšímu dílu básníků, případně pokračování Sněženky a machři. V posledních letech jsme ji mohli vidět v seriálu Borgiové nebo dramatu Klauni. Eva je vdaná za instruktora bojových umění Marka Mikitu.

Který díl básníků je vaším nejoblíbenějším?

2 komentářů:

  1. Pavel Kříž měl v MI:Ghost Protocol scénu hned asi ve 14.minutě. Trvala asi 30 vteřin, než ho Josh Holloway zabil :-D . Btw.:On sám v tom filmu taky moc dlouho nebyl. Asi o 2 minuty dýl :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Matásek byl tak sexy jako mladej a vy vyberete jeho snad nejhorší foto. Snažte se trochu a neplácejte tam první co vám vyhodí Google.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.