středa 28. ledna 2015

TOP 6: Ukončené seriály, které by si zasloužily nové díly

Vypadá to, že se dalších epizod dočká sci-fi klasika Akta X. A my jsme za to určitě rádi. Ale nejde o jediný seriál, u kterého bychom ocenili další díly.


6. Enlisted

Počet řad: 1 (13 dílů)
Šance na další díly: 0 %
Ukončeno: 2014
Recenze

Sitcom z vojenského prostředí je oním typem pořadu, který se dočkal velmi pozitivních recenzí, ale sledovanost nebyla žádná sláva. Proto také bylo na FOXu odvysíláno devět dílů a poté byl stažen z vysílání. Zbývající čtyři epizody pak byly nasazeny v červnu. To, že si Enlisted nenašel až tolik diváků je přičítáno tomu, že byl nasazen v mezisezóně. Také se mluví o tom, že kvůli Enlisted a dalšímu povedenému seriálu Almost Human (recenze) odešel jeden ze šéfů FOXu Kevin Reilly (prý velmi bojoval za jejich obnovení, ale jeho rozhodnutí natočit další řady bylo vetováno).

5. Hvězdná brána: Hluboký vesmír

Počet řad: 2 (40 dílů)
Šance na další díly: 0 %
Ukončeno: 2011

Další seriál s nálepkou Hvězdná brána byl výrazně jiný, než předchozí projekty a to je možná důvod, proč sledovanost nebyla zrovna dechberoucí. A je to škoda, protože seriál byl atmosférickou sci-fi podívanou vystavěnou především na zajímavých postavách. Hluboký vesmír byl o poznání dospělejší, než předchozí projekty a zřejmě na to publikum nebylo připraveno. Seriál byl tak ukončen po druhé řadě s tím, že nezodpovězené otázky budou dořešeny ve filmu. K jeho natočení, ale nikdy nedošlo a už asi ani nedojde.

SOUVISEJÍCÍ: HVĚZDY NAŠEHO MLÁDÍ: CO DĚLAJÍ A JAK VYPADAJÍ HERCI ZE SERIÁLU HVĚZDNÁ BRÁNA

4. Mixology

Počet řad: 1 (13 dílů)
Šance na další díly: 0 %
Ukončeno: 2014
Recenze

Nebudeme si nic nalhávat, Mixology byl odsouzeno z "záhubě" už od svého počátku. Vztahové seriály podobného ražení jsou často odsuzovány ještě dříve, než se vůbec dostanou na obrazovky. Jenže zrovna v případě Mixology je to nezasloužené. Seriál nahlížel na téma s nadhledem, štiplavým humorem, a přesto stavěl na reálných základech. S odlehčeností si utahoval z toho, co se skutečně ve světě zamilovaných děje a to bez zbytečného patosu a sentimentality. Mixology se sice začínal pomaleji, ale jeho kvalita rostla s každým dílem. Bohužel, ani to nestačilo, abychom se dočkali druhé řady.

3. Dům loutek

Počet řad: 2 (27 dílů)
Šance na další díly: 0 %
Ukončeno: 2010

Joss Whedon prostě umí, to není žádné tajemství, ale často to prostě není dost, aby jeho seriálové projekty uspěly. Jedním z příkladů je Dům loutek, který by si sice zasloužil ještě špetku humoru navíc, ale jinak Whedon opět skvěle načrtl zajímavé prostředí a především představil skupinku bezva postav a lákavou zápletku. Nutno ale poznamenat, že kvalita nebyla úplně konzistentní. Některé díly byly v podstatě průměrné, ale jiné téměř geniální.


2. Řekni, kdo tě zabil

Počet řad: 2 (22 dílů)
Šance na další díly: 0 %
Ukončeno: 2009

Podobně jako Whedon, i Bryan Fuller je tvůrce, který zvládá nabídnout vynikající projekty, které ale někdy ne a ne zaujmout dostatečný počet diváků. Příklade je právě rozverný seriál Řekni, kdo mě zabil, který posbíral 17 nominací na cenu Emmy (7 proměnil) a recenzenti na něj pěli chválu ze všech stran. Jenže, sledovanost byla jednoduše příliš nízká. Bohužel to nezachránila ani povedená atmosféra, ani vynikající herecké výkony, ani vizuální styl, který připomínal filmy Tima Burtona.

1. Firefly

Počet řad: 1 (14 dílů)
Šance na další díly: 0 %
Ukončeno: 2003

Tak tohle je naprostý evergreen, pokud se fňuká, že si některý seriál zaslouží další díly. Sci-fi projekt se silnými prvky westernu z díly Josse Whedona je prostě neodolatelný a není tak divu, že si vysloužil kultovní status. Jenže pozdě, FOX seriál zrušil po 14 dílech, protože sledovanost nebyla nikterak oslňující. Malou útěchou může být pro tvůrce to, že seriál zabodoval na DVD a fandy určitě potěšil i film Serenity (2005), který ještě jednou sezval dohromady "staré známé". Přesto by asi spousta diváků ráda viděla další díly.

Tohle je přehled seriálů, které by si podle NÁS zasloužily další díly. Které jsou ty vaše? Které vám chybí nejvíce?

23 komentářů:

  1. Jmenuju se Earl. Mohli to alespoň nějak šikovně dokončit a né to v půlce děje skončit :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky se přidávám

      Vymazat
    2. Ano, Earl by si zasloužil ještě řadu..

      Vymazat
    3. Ale Earl měl dílů víc než dost, a ke konci to scénáristé nezvládali, takže nezvládli ani samotné ukončení, to ale není chyba stanice.

      Naopak jasný důkaz prasáckosti FOXu jsou přímo jím zrušené zde uvedené vynikající seriály Firefly, Dům loutek, Enlisted i Almost Human.
      Sám se divím že i přez tyto vykřičené případy, stále nějací talentovaní tvůrci zvláště se sci-fi tématy do FOX vůbec chodí.

      Vymazat
  2. Ono vubec,kdyby kdyz to chtej zrusit meli koule na poradny ukonceni.
    To co ma sledovanost vycucavaj tak dlouho az taky nevedi jak to ukoncit.Jsou to vemena.
    A Akta X?Proboha proc?!

    OdpovědětVymazat
  3. Se vším bych souhlasil ale s Domem loutek teda fakt ne, Whedona mám rád, ale ten seriál byl prostě špatný. Navíc měl dovné obsazení a nesympatické hlavní postavy. Navíc i to provedení bylo i na televizi spíše podprůměrné. Osobně bych si v tom seznamu dokázal představit řeba seriál Day Break (ten byl sice jakože ukončen ale cliffhager na další sérii byl dost silný). Journeyman by si taky zasloužil lepší konec, Odyssey 5 nebo takové Virtuality ani po pilotu seriál nedostal.

    OdpovědětVymazat
  4. Dal bych si ještě sérii The Wire :) Six Feet bylo pěkně ukončený, tam je to asi nereálné. Konec Ozu si už nevybavuju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A nesmím zapomenout na Eastbound & Down!

      Vymazat
  5. Angel, Moonlight, Řekni, kdo tě zabil.

    OdpovědětVymazat
  6. Za mě by to bylo: Studio 60 a FM

    OdpovědětVymazat
  7. Gilmorky by si bývaly zasloužily lepší konec. Bohužel nevěřím, že někdy ještě natočí tolik diskutovaný celovečerák, ačkoliv by stále ještě mohli :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Myslim ze SG Universe bola totalna sracka a som prekvapeny ze bolo natocenych az 40 dielov. Sledovanost a popularita tohto ehm serialu mi dava za pravdu. Nesiaha to SG1 a Atlantis ani po....no to by bolo v mikrometroch to nestoji ani za rec. S cim suhlasim je firefly pozrel som si to nedavno prv som videl Serenity a je to skoda ze sa netocilo dalej aj serial aj film bol vyborny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kvalita a vysoká sledovanost nejdou vždy ruku v ruce, to není žádné tajemství. A hodnocení recenzentů i diváků (ČSFD 71 %, IMDb 7,7/10) rozhodně nejsou taková, aby se dalo mluvit o sr*čce. Je jasné, že spoustu těch, kteří milují předchozí seriály nový přístup zaskočil, ale označení sr*čka mi tedy nepřijde úplně trefné :).

      Vymazat
    2. SGU bol jeden z najlepsich serialov v ktorom sa nic nedialo. Dnes sa im hovori pomalsie ... Nikdy nezabudnem na tie zimomriavky ked vleteli prvy krat do slnka to bola pecka.

      Vymazat
    3. Sgu nezačala vůbec lakave, potenciál to melo, ale ty kvalitní přišly až po půlce 2 druhé řady a to už zbyla jen hrstka co u toho vydržely. Kdyby to takhle začalo hned, konec by asi nenastal.

      Vymazat
  9. A co takovej Flashforward. Skvely serial, na ktery se rychle zapomnelo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento serial si zasluzil ovela viac ako dosta. Blbi amici ale nevedia rozmyslat :(

      Vymazat
  10. Podle mě by si další řadu zasloužil i Almost Human,skvělý seriál.

    OdpovědětVymazat
  11. Dollhouse byl skvělý seriál a taky jeden z mála předčasně ukončených, který byl nějak zakončen a neskončil otevřeně z ničeho nic (a tím pádem ani není moc jak pokračovat, i kdyby se chtělo). Whedon se tuším o zrušení tentokrát dozvěděl s předstihem, takže to stihl zakončit, i když bylo celkem poznat, že je to šité horkou jehlou a to, co by se u jiných seriálů vešlo do třech sérií se tady odehrálo během pár dílů. Zase to má výhodu, že se z toho nestala nastavovaná kaše.

    OdpovědětVymazat
  12. Tak já bych to viděl na "V", protože bylo ukončeno v nejlepším a stejně tak Volání mrtvých s Elizou Dushku, které také nabralo v posledním díle obrátky a nedočkali jsme se žádného závěru a jako třetí bych si přál třeba dalších deset řad Earla, který byl naprosto boží a nedoceněný...

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.