neděle 1. června 2014

TV RECENZE: Mixology - Neprávem kritizovaná podívaná, která skrývá více, než se na první pohled zdá

Už od chvíle, kdy byla oznámena premisa seriálu Mixology, bylo jasné, že tenhle sitcom dostane pořádně za uši. Jednoduše existují témata, u kterých je vysoce pravděpodobně, že si na nich smlsnou kritici i diváci. Ne vždy je to ale zasloužené. A Mixology je oním případem. Ze seriálu se totiž vyklubala velmi zábavná romantická podívaná, která není zbytečně sentimentální a je zatraceně vtipná. Ti, co vytáhnou svou hlavu z hýžďové oblasti a zapomenou na předsudky, se tak mohou těšit na možné ne revoluční, ale i tak povedený sitcom.

Vlastně se nedivíme, že zpočátku lidé k seriálu přistupovali s nedůvěrou. Ostatně projekt věnovaný pětici žen a pětici mužů, kteří se setkají v baru Mix na Manhattanu a všichni mají ústřední cíl nejít domů sám, to tedy nezní moc nadějně. Zavání (nebo spíše už smrdí) to přesládlou sentimentální podívanou. Ovšem, nakonec je to jinak. Vztahy jsou sice centrálním motivem, ale je na ně nahlíženo jinak, než bychom čekali. S nadhledem, vtipem a určitou mírou cynismu, prostě žádná romantická limonáda, po které by člověku hrozila cukrovka.

Většina z třinácti epizod první (a bohužel finální) řady se více soustředí na dvě až tři postavy (ale určitý prostor dostanou i ostatní). Na první pohled by se tak zdálo, že zábavnost jednotlivých dílů záleží na potenciálů daných hrdinů. Máme tu deset hlavních charakterů a je jasné, že ne všechny vám budou sympatické. Vlastně se dá čekat, že hned několik vám k srdci nepřiroste. Ovšem, to neznamená, že nedokáží pobavit.

Sází se na vtipné dialogy

Jelikož dialogy jsou napsány chytře, jsou břitké a trošku jízlivé, tak i když vám někdo nebude sympatický, stejně vám díl jí/jemu věnovaný nepřijde nudný. Scenáristé se snažili a postavy pronášejí trošku za vlasy přitažené, ale trefné poznámky. Mnohokrát jsou založeny na realitě, což pochopí všichni ti, kteří mají za sebou více než jeden vztah.

Trefně jsou načrtnuty také hlavní i vedlejší postavy. Opět připomínáme, že jsou hnány do extrému, aby byly úsměvnější, ale s přimhouřenýma očima v některých určitě uvidíte sami sebe nebo někoho z lidí, které jste už potkali.

Samozřejmě, Mixology není polodokumentární studií chování lidí v restauračním zařízení, ale je tu dostatek problesků reality, aby seriál nebyl jen šílenou komediální podívanou bez prvků autentičnosti.

Milým překvapením je, že humor není zbytečně povrchní a laciný. Dle našeho fundovaného odhadu do této kategorie spadá maximálně desetina gagů, což je slušné. Seriál se také snaží vyhýbat fekálnímu a podobně orientovanému humoru. Samozřejmě, jsou tu nějaké dvojsmysly a narážky například na mužské a ženské pohlavní orgány, ale ty nejsou přehnaně nechutné. Ani obrazově, ani slovně.

Chemie funguje

Už jsme naťukli to, že k některým postavám si člověk musí najít cestu. My jsme nebyli výjimkou, ale musíme se přiznat, že se nám několikrát stalo, že i když nám některá byla zpočátku nepříjemná, tak se to po pár dílech změnilo. I takový Bruce (Andrew Santiano) nejdříve působí jako (Američané pro to mají pěkný výraz) "asshole", ale postupem času, až si zvyknete na jeho povahu, si ho s velkou pravděpodobností oblíbíte.

Je malinko škoda, že se scenáristé báli nechat některé postavy překročit hranice svého "já". Jinak řečeno neudělaly nic, co by bylo u jejich povahového typu překvapivé. Ale zase je pravda, že několik dalších hrdinů provedlo pár kousků, které by od nich člověk nečekal. Jen málokdo z ústřední desítky "zamrznul" na místě, většina se vyvíjela. Někteří očekávatelným směrem, jiní netradičním.

Co určitě potěší je fakt, že to mezi mnohými jiskří. Člověk by si je spolu dokázal představit, vlastně si to v některých momentech i přeje. Prostě mu není jedno, jak to s nimi dopadne. Docela jsme se obávali, jak si tvůrci poradí s finále, protože kvalitativně měl seriál vzestupnou tendenci a tak bylo výzvou, ukončit ho tak, aby nebyl divák zklamaný. Naštěstí i toto scenáristé zvládnuli a u většiny párů to dopadlo tak, aby to nebylo na úrovni standardní hollywoodské romantické komedie. Opět nechyběl humor a nadhled.

Verdikt:

Odsoudit Mixology je velmi snadné, ale podle nás nespravedlivé. Premisa sama o sobě nezní kdovíjak nadějně, ale tvůrci si s ní poradili velmi dobře. S vtipem, nadhledem, ale také nechybí trefné poznámky. K některým postávám si divák asi bude chvíli hledat cestu a ani tak mu nepřirostou k srdci, ale ani jedna není nezajímavá. Je to díky tomu, že pro ně scenáristé napsali chytré a mile cynické dialogy a určitě neuškodí ani neokoukané obsazení. Mixology by si podle nás zasloužilo trošku více chvály s ohledem na to, že narazit na vtipnou a chytře napsanou romantiku není vůbec snadné.

Hodnocení: 7/10

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.