úterý 9. září 2014

TV RECENZE: Enlisted - Fajn sitcom, který u diváků neuspěl a je to škoda

Další důkaz toho, že kvalita prostě někdy nestačí.

Enlisted je jednou z novinek, kterou představila televizní stanice Fox v takzvané mezisezóně a bez ohledu na to, že recenze chválily, seriál byl po odvysílání devíti dílů stažen z obrazovky a zbývající čtyři epizody bylo možné zhlédnout až v červnu.

Problémem bylo (ale ne jediným,  to, že seriál trpí "nemocí prvního dílu", který byl trošku nemastný neslaný a bez ohledu na to, že následně Enlisted ukázalo, že má slušný potenciál a umí ho využít, bylo už zřejmě pozdě a sledovanost se držela docela nízko.

Bratři jak se patří

Děj sleduje osudy několika členů záložní jednotky, ke kterým se přidá hrdina z Afghanistánu Pete Hill (sympaťák Geoff Stults). A nadšený z toho zrovna není, bez ohledu (nebo právě proto), že mezi jeho novými svěřenci jsou i jeho dva bratři, optimistický a praštěný Randy (Parker Young) a racionální a trochu sucharský Derrick (Chris Lowell).

Spousta humorných situací je samozřejmě vystavěna na tom, že jsou sourozenci extrémně odlišní, ale přestože jsme se na počátku obávali, že to bude jedno klišé za druhým, tak se scenáristům podařilo načrtnout vztahy mezi bratry velmi zábavně a v 99 % případů pobaví. Především pak Randyho nadšení pro každou maličkost a jeho přehnaný obdiv v Peteovi, často rozesměje.

Častým terčem vtípků je také Peteovo ego. Přece jen, je to vysoký urostlý hezoun, kterému to v uniformě sekne, takže není divu, že se má hodně rád. Ovšem, není naštěstí prezentován jako nesympatický egoista, ale jeho sebestřednost je úsměvná, ne otravná.

Velmi dobře fungují vedlejší postavy. Sice jsou to obvykle dost archetypální charaktery (rázná černoška, křehká Asiatka, podivín se sklony ke žhářství, obrýlený ňouma, supersoutěživá vojanda...), ale jejich hlášky pobaví, takže přežijeme, že podobné typy už jsme viděli minimálně stokrát. Dost rušivé ale bylo, že bez vysvětlení mizeli a objevovali se členové jednotky.

Speciální zmínku si zaslouží major seržant Donald Cody (Keith David). Zaprvé, Keith je skvělý komik a jeho mimika je prostě vynikající a zadruhé, když vstoupí na scénu, tak obvykle s nějakou poznámkou, která člověka prostě odrovná.

Ale strůjcem podobných situací není jen major seržant Cody. Jednotlivé epizody jsou prošpikovány spoustou absurdních momentů, které ale málokdy sklouzávají k trapnosti. Je pravda, že na postavu Randyho, která je hodně energická, si asi někteří budou zvykat déle, ale je těžké si ho po několika dílech nezamilovat.

Abychom si to tedy shrnuli, tak obsazení je fajn, hlavní i vedlejší postavy jsou sympatické, vtipy fungují, tak proč kurňa seriál neuspěl? Mnozí z toho obviňují Fox a asi nejsou úplně daleko od pravdy. Nebylo moudré nasadit sitcom v mezisezóně, navíc, když recenze byly pochvalné. Další věcí je, že stanice změnila pořadí epizod, takže například desátý díl byl nasazen jako čtvrtý, ale to narušilo kontinuitu příběhu.

Fox se jednoduše choval k seriálu trošku macešsky. Tedy ne celý Fox, jeho bývalý šéf Kevin Reilly prý bojoval za to, aby seriál pokračoval (a chtěl objednat druhou řadu Almost Human), ale to se dalším hlavounům příliš nelíbilo a mluví se o tom, že i díky tomu Reilly odešel ze svého postu.

Prostě a jednoduše jisté je jedno, Enlisted se dočkal třinácti dílů a tím to hasne. Sice se spekulovalo, že by druhá sezóna mohla vzniknout pod hlavičkou Netflixu, ale někteří herci ze seriálu se už upsali jiným projektům, takže nakonec Enlisted pokračovat nebude.

SOUVISEJÍCÍ: KDYŽ KVALITA NESTAČÍ: POVEDENÉ SERIÁLY S NÍZKOU SLEDOVANOSTÍ

Je to škoda, protože nám jeho mile absurdní a jemně štiplavý, ale ne přehnaně drsný humor bude chybět, stejně jako hlavní i vedlejší hrdinové. Ale nedá se nic dělat, televizní svět je krutý a i když máte, co nabídnout, nemusí to stačit

Verdikt:

Milý ale ne přehnaně sentimentální sitcom, který se nebojí absurdity, ale umí ji dávkovat vyváženě. Humor obvykle funguje, hlavní i vedlejší postavy jsou zábavné, přestože nepatří k nejoriginálnějším. Navíc jsou dobře obsazeny a chemie mezi nimi funguje. Nedivíme se, že se Enlisted stal jedním z nejchválenějších sitcomů minulého roku. Ale ani to bohužel nebylo dost, aby se udržel na obrazovkách. Škoda. Velká škoda.

Hodnocení: 7/10

1 komentářů:

Děkujeme za Váš názor.