úterý 30. prosince 2014

TOP 5: Nejlepší české seriály roku 2014


Co se letos urodilo v našich luzích a hájích?

Je tu konec roku a my už tradičně rekapitulujeme vše, co se  letos událo ve filmové i televizní tvorbě. Zapomínat ale nesmíme ani na českou seriálovou tvorbu, která se zejména díky České televizi neustále zlepšuje. V tomto článku vám nabízíme pět českých seriálů, které podle nás jasně předčily své konkurenty.

5) Kancl

Česká televize se pustila do ošemetného remaku jedné z nejlepších britských komedií. Česká verze pod taktovkou Milana Šteindlera se nevyhnula chybám, které spočívají zejména v některých castingových rozhodnutích. Například obsazení Michala Daleckého bylo hodně mimo, svou roli nezvládl a jiskření se Sárou Venclovskou také nebylo takové, jaké mělo být. Zato Václav Kopta se do role nesnesitelného šéfa výborně obul a jeho zástupce v podání Radima Nováka byl také pěkné pako (v dobrém smyslu slova). Vzhledem k totální ignoraci diváky to zřejmě na druhou řadu nevypadá, ale i tak se za svou verzi Kanclu Česká televize stydět nemusí.

4) Čtvrtá hvězda

Jeden z nejlepších komediálních seriálů v historii samostatné české televizní tvorby má na kontě opět Česká televize. Čtvrtá hvězda obsazená hvězdami Dejvického divadla na obrazovky přinesla hodně černého humoru a originálních postav. Přesně takové seriály naše televizní komediální tvorba potřebuje.

3) Vinaři

Na poměry české komerční stanice jsou Vinaři velmi ambiciózním projektem. Seriál vyniká zejména vynikajícím obsazením, filmovou kamerou a velkou výpravou. Občas sice zadrhává ve scénáři a hojně kritizované jsou i snahy herců o napodobování moravského nářečí, ale to se dá prominout. Po dlouhé době totiž Prima nabídla originální a kvalitně natočený seriál namísto papundeklu.

2) Cirkus Bukowsky 2

Obavy z toho, že tvůrci druhou řadou Cirkusu Bukowsky nedokáží důstojně navázat na vynikající první sérii, se rozplynuly už během sledování prvního dílu. Pořád je to notně syrové, oslavující chlapství, nepřikrášlené a místy depresivní. Tvůrci si navíc dobře poradili i s protažením zápletky první řady do té druhé. Pavel Řezníček je ve své roli výborný, jen škoda, že tvůrci plánují spin-off pouze pro Kuneše. Snad se v něm objeví i Nestor Bukowsky. Ten si totiž rozhodně více vysílacího času zaslouží.

1) Případy 1. oddělení

Titulem Nejlepší český seriál roku 2014 se právem pyšní realistický náhled na kriminalistiku v Česku, který v mnohém připomíná Malého pitavala z velkého města. Případy 1. oddělení jsou výborně obsazené, napsané i natočené. Navíc se natáčí druhá, osmidílná řada, takže nás čeká nášup.

Sledovali jste některý z těchto seriálů? A pokud ano, tak který se vám líbil nejvíce? Myslíte si, že se česká seriálová tvorba postupně zlepšuje?

Foto: Česká televize

12 komentářů:

  1. 1) 4. Hvězda
    2) Kancl
    3) Soudce A.K.
    Bukowskeho jsem bohužel prošvih :-(
    ad Vinaři, viděl jsem 1. díl a chtěl jsem se zabít, tak asi tak :-)

    OdpovědětVymazat
  2. případy jsou super, vinaři kravina. Jsem z moravy a toto je katastrofa, takhle tupě tu nikdo nemluví,si nás pletou s hanackem nebo co.

    OdpovědětVymazat
  3. Vinaři :D :D :D :D :D :D

    OdpovědětVymazat
  4. Je sranda jak moravaci resej(na csfd) jak se mluvi ve Vinarich a ze takhle to na vinicich nechodi a nechapou,ze lidem to je ukradeny,pac to neni syrovej dokument o morave.Fakt seno a vidle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt nechápu že jsou lidi co si neuvědomují, že to je jen další kartonová píč*vina s terkou kostků v hlavní roli :)

      Vymazat
  5. Považovat vztahovou limonádu Vinaři za kvalitní seriál a nezařadit Soudce A.K. mi přijde vcelku tristní. Stejně jako prohlášení, že 1. oddělení je lepší než Čtvrtá hvězda, či Cirkus Bukowsky.

    OdpovědětVymazat
  6. chybí mi v seznamu Soudce

    OdpovědětVymazat
  7. 1. Čtvrtá hvězda - jen málo vyloženě špatnejch momentů, a to obsazení:)
    2. chtěl bych napsat Bukowsky, ale ouha to mně tak zklamalo, po první serii to bylo o dost horší. Ty kiksy, co se do scénáře dostaly - škoda přeškoda. Pokud se má natáčet ještě jedna série s Čermákem, na kterou jsem se dost těšil, tak po tomto..?..no nevím. Takže dávám Případy 1.oddělení(no dobře nebylo vše super, ale taky jsem neměl taková očekávání)
    3. Dobře dávám Bukowského, bez dalšího vyjadřování.
    4. Soudce A.K. - nevyděno celé, ale i tak.
    5. Tady vážně nevím. Na Kancl jsem se nedíval a přiznávám, nikdy jsem neviděl komplet ani UK ani US verzi, chápu úspěch, ale není to seriál pro mně. A k zatracovaným Vinařům? Když jsem viděl část z prvního dílu, říkal jsem si PROBOHA TO VÁŽNĚ NE, jenže pak jsem poslouchal kolegy v práci a doprčic to jsem asi něco minul. Pár dílů jsem nakonec dal. A? No ono těch kvalitních seriálů do roka moc není, takže pokud něco dát na páté místo(doufám, že jsem na nějaké seriály nezapomněl) tak i tohle.
    No dobře není to žádný TOP, ale tento rok nakonec na český seriály nebyl vůbec špatný, co bychom od těch několika televizí vlastně chtěli.

    OdpovědětVymazat
  8. je silvestr, ne prvního dubna, tak si odpusťte ty hloupý vtipy ad. vinaři, jo? :D pokud to myslíte vážně, tak tuhle celou stránku zrušte :D

    OdpovědětVymazat
  9. Já bych to viděl takhle:
    1) Cirkus Bukowsky 2 - o trochu slabší než skvělá první řada, bylo tam pár nelogičností (ale depresivní mi teda vůbec nepřišel)
    2) Čtvrtá hvězda - podle mě historicky nejlepší český sitcom, kam se na něj hrabe Comeback
    3) Případy 1. oddělení
    4) Kancl
    5) možná "Až po uši" od HBO

    OdpovědětVymazat
  10. Vinaři nejlepší.

    OdpovědětVymazat
  11. Vinaři byli zřejmě do žebříčku dáni, aby to vyvolalo diskuzi. Což se povedlo, takže účel splněn :)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.