úterý 30. prosince 2014

Téma: Dětské filmy obsahují více úmrtí, než dramatické filmy pro dospělé

Přišel na to The British Medical Journal.

Člověka by asi ani nenapadlo, že dětské animované filmy jsou plné násilí a tragických okamžiků. Vždyť ta kreslená zvířátka a milé postavičky jsou tak roztomilé a projekty s nimi neškodné.

Chyba lávky, magazín The British Medical Journal zjistil, že v dětských filmech dochází k vraždám třikrát častěji než v dramatických filmech pro dospělé (není tím míněno porno, zahrnuty nejsou akční filmy, ale horory a thrillery ano :)). Časopis hodnotil 45 nejvýdělečnějších titulů pro děti a 90 nejvýdělečnějších dramatických filmů pro dospělé. K stanovení výsledku byla využita metoda nazvaná Kaplan-Meier Survivor Analysis, o které víme velké prd, ale jedná se o jakýsi složitý model, který je ve vědeckých kruzích uznáván jako relevantní.

Byly hodnoceny filmy, které vznikly od roku 1937 do roku 2013 a nebyly zahrnuty tituly, ve kterých nebyly hlavní postavy zvířata či lidé.

Výsledek studie byl shrnut takto:

"Dvě třetiny animovaných filmů pro děti obsahují smrt důležité postavy, které jsou diváci svědkem. To je o polovinu více, než v případě dramatických filmů pro dospělé. Obvyklou příčinou smrti je útok zvířete nebo pád (úmyslný nebo neúmyslný), zatímco ve filmech pro dospělé je to běžně střelba, automobilová nehoda nebo nemoc. Zmiňme například smrt Nemovy matky, kterou sežrala barakuda v čase 4 minuty a tři vteřiny, Tarzanovy rodiče zabil leopard v čase 4 minuty a osm vteřin, zatímco v Komorníkovi byl otec Cecila Gainese zastřelen přímo před ním v šesté minutě."

Tak až budete příště svému potomkovi nebo neteři či synovci pouštět nějaký rádoby roztomilý animáč, tak bacha na to, aby za vámi děcko za chvíli s pláčem nepřiběhlo, protože někoho rozcupovala šelma nebo spadl z útesu.

Překvapuje vás to nebo jste tušili, že dětské filmy nejsou zase tak "neškodné"?

2 komentářů:

  1. A kolikrat je v detskejch filmech videt ta mrtvola nebo krev co z ni caka?Pche,vyzkum vo hovne.

    OdpovědětVymazat
  2. Kung Fu Panda 2. Zde je smrt rodičů pandy, které zabil Páv přímo před očima jejich dítěte. Další humus. Tohle by děti vidět neměly. Mě osobně z té scény bylo špatně.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.