čtvrtek 6. listopadu 2014

Téma: Pět filmových drsňáků, které zbožňujeme

Tohle nejsou chlapíci, kterým je radno postavit se do cesty. Z některých z nich jde respekt už při zběžném pohledu, jiní možná nevypadají jako těžcí bijci, ale nenechte se mýlit, když se naštvou, tak doporučujeme vzít nohy na ramena.

Riddick (Vin Diesel)

Kde nakopává zadky: Černočerná tma (2000), Riddick: Kronika temna (2004), Riddick (2013)

Život se s Riddickem nemazlil a tak se on nemazlí s těmi, kteří se mu nemoudře rozhodnou postavit. Holohlavný drsňák s vyleštěnými zornicemi je pořádná hora masa, která toho příliš nenamluví, ale když něco pronese svým mručivým hlasem, stojí to za to. A navíc, pokud něco řekne, tak to splní. Takže, když někomu sdělí, že ho odpraví, má daná osoba smůlu, protože s tím nic nenadělá a je v podstatě jisté, že ji Riddick za pár minut rozcupuje na kusy. Riddick je jedním z hlavních důvodů, proč je nyní Vin Diesel na výslunní a mnohé dívky učurávají blahem, když zahlédnou jeho biceps a pánové zase davově nabíhají do posiloven, aby vypadali jako on.



Rama (Iko Uwais)

Kde nakopává zadky: Zátah (2011), Zátah 2 (2014)

Jeho jméno v našincích asi nevyvolává příliš velký respekt, většina z nás se zřejmě vybaví značka jednoho margarínu. Ale co si zaslouží poklonu, jsou Ramovy fyzické dispozice. Sice na první pohled vypadá jako za groš škudla, který tak maximálně prodává smažené nudle ve stánku, ale omyl, on je to člen indonéské SWAT jednotky, který provádí takové kousky, u kterých by si většina z nás polámala 92,7 % kostí v těle. Není pochyb o tom, že Iko Uwais je nástupcem Tonyho Jaa, jehož kariéra trošku pokulhává. Tenhle indonéský borec se umí ohánět jedna radost a právě v Zátahu a Zátahu 2 (recenze) to předvedl naplno.



Král Leonidas (Gerard Butler)

Kde nakopává zadky: 300: Bitva u Thermopyl (2006)

Prvotřídní drsňáky najdeme i v hluboké minulosti. A jedním z těch nejvýraznějších je král Leonidas, ctnostný vládce proslulé Sparty, který je prototypem testosteronového borce. Tělo samý sval, mužný plnovous, hlas jako zvon a srdce, které bije pro jeho královnu a samozřejmě i jeho domovinu. A pro tu je schopen bojovat do posledního dechu, i když se na něj a jeho pár set spolubojovníků žene mnohonásobná přesila. Ale ani to Leonida nezaskočí, s legendární frází "Tohle je Sparta!" na jazyku se rve jako lev za to, co miluje. Schválně, ruku nahoru ti, kteří začali rychle posilovat, když viděli Gerarda Butlera jako Leonida? Málokdo mu asi nezáviděl jeho břišáky, na kterých se dají hrát piškvorky.



Marv (Mickey Rourke)

Kde nakopává zadky: Sin City: Město hříchu (2004), Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil (2014)

Marv není žádný fešák, to si můžeme říct rovnou. Ale vizáž fotomodela není něco, co by pořádný drsňák potřeboval. A Marv drsňák je. Hlavně ve chvíli, když někdo zabije dívku, pro kterou má slabost. Pak se z něj stane nekompromisní mašina na zabíjení, která provádí věci, u kterých by se normálnímu člověku zvednul žaludek. Marv ale s krví a vyhřezlými vnitřnostmi nemá žádný problém. Takže pokud uvidíte na ulici maníka v kabátu, s doutníkem a se vzhledem Frankensteinova monstra, vezměte nohy na ramena. V případě Marva si maskéři opravdu vyhráli a Mickeyho Rourkea změnili k nepoznání. Ale bylo to (i když maska byla skvělá) především hercovo charisma, které udělalo z Marva drsňáka par excellence.



Alan "Dutch" Schaefer (Arnold Schwarzenegger)

Kde nakopává zadky: Predátor (1987)

Arnie za svůj život ztvárnil hromadu drsňáků a není divu, ostré rysy, tělo samý sval, omezené mimické schopnosti obličejových svalů a rakouský přízvuk, to jsou aspekty, kterými žádný bijec nepohrdne. Ale pokud bychom byli nuceni vybrat jen jednoho drsňáka z řady těch, které si Arnie zahrál, tak to bude Dutch z Predátora. Ten nejen rád předvádí svůj biceps, když si podává ruku s kamarádem, ale především si to naférovku rozdá s elitním vesmírným lovcem. A nepotřebuje k tomu žádné hypermoderní zbraně, vystačí si s tím, co mu nabízí džungle. Nejde prostě nezbožňovat někoho, kdo hlásá věci jako "Pokud to krvácí, můžeme to zabít."



SOUVISEJÍCÍ: HVĚZDY NAŠEHO MLÁDÍ: PREDÁTOR - CO DĚLAJÍ HERCI Z CHLAPÁCKÉHO FILMU O ELITNÍM LOVCI Z VESMÍRU?

Drsňáků se na plátně objevily stovky a stovky. Tohle jsou naši favorité, kteří jsou ti vaši?

9 komentářů:

  1. Lino Ventura. To byl sice herec, ale píšu ho, protože všechny jeho postavy byly drsňáci a frajeři až na půdu.

    OdpovědětVymazat
  2. Nemůžu si pomoct, ale Arnoldův největší badass drsńák je John Matrix z Komanda. Aneb... "Slíbil jsem, že ho pustím"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlas. Matrixovy hlášky stojí za to.

      Vymazat
  3. Casey "kurva" Raybeck :)

    OdpovědětVymazat
  4. Nuž ale travolta s jacksonom boli tiež drsňáci a svoje postavy okorenili zvláštnym druhom sebaironickej charizmy :)

    OdpovědětVymazat
  5. Myslím, že Sly by tu neměl chybět. Třeba takový Marion "Cobra" Cobretti se svým: "Jsi nemoc a já ji léčím"

    OdpovědětVymazat
  6. pětka NEJTRDŠÍCH spíš bych tu měl vidět
    Stalloneho
    The Rocka
    Stathama
    Schwansenegra
    a CHUCKA NORRISE ( přecejen kdojiný než Chuck je GIGA tvrďák)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.