pondělí 10. listopadu 2014

Doctor Who: Rok jedna Petera Capaldiho


Jak hodnotíme první rok nového Pána času?

Začátek éry Petera Capaldiho, jakožto mimozemšťana cestujícího časem a prostorem, jsem tu již recenzoval. Teď jeho první řada (celkově osmá v rámci obnoveného seriálu) skončila a já se rozhodl, že si zaslouží souhrnné hodnocení. V tomto článku ohodnotím jednotlivé epizody osmé řady, tedy z Capaldiho "zajížděcí série".

ČLÁNEK OBSAHUJE SPOILERY

Mizerné epizody (hodnocení 0 - 3/10)

In The Forrest of The Night: Základní premisa zněla slibně. Londýn a vlastně celá Země je přes noc zarostlá stromy. Jenomže premisa není všechno. A ačkoli epizoda je produkčně zvládnutá na jedničku, scenáristicky selhává. V dílu se nic neděje, Doktor je tam zbytečný, děcka na palubě TARDIS jsou nesmírně otravná a ta jedna cool scéna s tygrem to nevytrhne. Vina padá na hlavu scenáristy Franka Cottrella Boyce.

Průměrné epizody (hodnocení 4 - 6/10)

Time Heist: S tímhle dílem mám problém zejména proto, že mi zkrátka nepasuje do stylu osmé řady. Daleko více mi provedením i příběhem připomíná nepovedenou sedmou řadu, ve které se tvůrci snažili epizody stylizovat jako filmy různých žánrů. Time Heist je jasnou parafrází různých Dannyho parťáků atd., což mi k Doctorovi Who nesedí. Díl sice měl dobré nápady, ale dostatečně je nevyužil.

Kill The Moon: Narozdíl od některých kritiků mi ani tak nevadí větší pozornost na Claru, ba naopak. Její nucené rozhodnutí i myšlení lidské rasy v době krize mi přišlo jako skvělý nápad. I vyhrocení vztahu mezi Doktorem a Clarou se mi líbilo. Konečně máme společnici, která se proti Doktorovi vzbouřila a nekoukala na něj jako poslušné, zamilované štěňátko, i když ji Doktor dotlačil až do krajností. Celý děj ale srážela otravná a naprosto zbytečná problémová žačka a také poměrně příhodný konec s okamžitým nahrazením Měsíce.

Into The Dalek: Další skvělá premisa, která nakonec nedostála očekáváním. V Deep Breath jsem ještě nového Doktora přijal, ačkoli bylo velice těžké si na něj zvyknout. Čekal jsem, že druhý díl už Petera jako titulní postavu upevní, ale opak je pravdou. Jeho Doktorovi se těžko přivyká. Nudný díl jako tento mu bohužel také nepomohl. Nahlédnutí do Doktorovy duše a Dalekova nitra sice patří k tomu nejlepšímu z dílu, zbytek zůstává průměrnou nudou.

The Caretaker: Jedním z největších problémů letošní řady pro mě byla postava Dannyho Pinka. Nakonec chápu, proč byl napsaný tak, jak byl, ale větší charisma má i napůl snědené kuře. Jeho přítomnost v takřka celém dílu mě iritovala, zachraňovaly to jen Doktorovy poznámky na jeho adresu. Příšera týdne nebyla zle vymyšlená, ale ani nepatří k tomu nejlepšímu. A tak dílu vévodí především Peter Capaldi a jeho sarkasmus.

Nadprůměrné epizody (hodnocení 7 - 8 /10)

 Robot of Sherwood: Po dvou ponurých dílech, kdy byl Capaldiho Doktor vykreslen až příliš temně, konečně přišlo nutné komické uvolnění. Neustálé pošťuchování Robina Hooda s Doktorem bylo vynikající a hlavně nám odhalilo druh humoru, který bude psán Capaldimu na tělo. Skvělý byl i koncept polemiky nad tím, kdo se dá definovat jako hrdina. Nakonec to byl právě tento komediálnější díl, díky kterému jsem si na Petera konečně zvyknul.

Mummy On The Orient Express: Pěkné kulisy, dobrý příběh, výborně zpracovaná mumie, brilantní Capaldi a poprvé jasně výrazný hudební motiv dvanáctky. Jamie Mathieson se jako scenárista Doctora Who uvedl vskutku výtečně.

Dark Water: Opět se asi budu názorově lišit od ostatních, ale laškování Missy s Doktorem se mi líbí. Michelle Gomez odvedla fantastický výkon jako Vládce. Její odhalení bylo výborně vygradované. Jen ten střih působil, jako by bylo finále násilně rozstřiženo na dvě poloviny. A efekt odhalení Kyberlidí taky neměl takový účinek, protože i sama BBC propálila, že tam Kyberlidé budou.

Death in Heaven: Tady jsem rozpolcený. Na jednu stranu bylo tohle finále od Stevena Moffata asi to nejlepší, protože nebylo příliš komplikované, ale také obsahovalo spoustu logických nedostatků. Smrt Vládce je neuspokojující, ačkoli i sám Moffat nepřímo potvrdil, že se Vládce vrátí. Kontroverzní smrt Osgoodové ale beru, protože někdo to schytat musel a také se muselo jednat o oblíbenou postavu, aby to Missy přidalo na vražednosti a nebezpečnosti. Závěr s Dannym nebyl ani dobrý ani špatný. Hrdinné sebeobětování se mi nelíbilo a jsem rád, že aspoň na chvíli od něj máme pokoj. Ale setření Doktora na hřbitově nemělo chybu. Kvůli nepříjemnému tématu posmrtného života a hutné atmosféře je toto finále úplně jiné od ostatních, je více temné a depresivní. Přesto se k tomuto tónu osmé řady hodí. 

Deep Breath: Vše už bylo řečeno v recenzi. První poregenerační díl je těžký zejména pro představitele hlavní role, ale Peter se toho zhostil bravurně. Vylepšila se i dějová linka pro Claru a byly položeny základy pro osmou řadu.

Skvostné epizody (hodnocení 9 - 10/10)

Flatline: Nejlepší vizuální humor v obnoveném seriálu, děsivá a originální nová monstra, spousta vtipů, konečně pořádný doktorovský proslov a Capaldiho taneček. Mathieson ukazuje potenciál a jednou by z něj mohl být nový hlavní scenárista.

Listen: Jenom Steven Moffat má kou*e na to, aby celou epizodu vystavěl kolem děsivého strachu malého vyděšeného Pána času. K tomu se nedá nic napsat, to se musí vidět. Ale nejprve si pusťte speciál The Day of The Doctor.

Hodnocení série: 8/10

Líbil se vám úvodní Capaldiho rok? Které epizody jste si oblíbili? A které se vám naopak nelíbily?

 


7 komentářů:

  1. Kdybyste radsi napsali,ze Damon pristi rok natoci ctvrtyho Bournea!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Psali jsme o tom v přehledu novinek v pravém sloupci a je to zmíněno v přehledu novinek minulého týdne.

      Vymazat
  2. Coz,ale mi je na mobilu tak nejak k hovnu,ze jo.Ale Vazne,na mobilu se neobjevuje spousta veci (narozdil od konkurence)a v dnesni dobe...ale jsem rad,ze Vam to neuniklo :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Mně se Time Heist velmi líbila. Je to taková epizoda, která se dá pustit kdykoliv. Ano, je to spíš pro "obecného Doctora" než pro 12, ale funguje.
    Jinak 8. řada skvělá, lepší než 6 a 7 dohromady a Peter Capaldi prostě JE Doctor.

    OdpovědětVymazat
  4. Asi budu v menšině, ale Capaldi jako Doctor mě prostě nebaví.Oproti svěžímu Smithovi a jakž takž únosnému Tennantovi je ten Capaldiho Doctor hrozně divný. Připomíná mi Devítku, jemuž jsem taky nikdy nemohla moc přijít na chuť. Pořád jsem přemýšlela, co mi na Capaldim jako Doctorovi nesedí a nesedělo a myslím, že jsem na to přišla.. Příjde mi, že Capaldi hrozně špatně pracuje s dechem. Doctor je známý svými sáhodlouhými proslovy (Rings of Akhaton například - díl nuda ale Smithův projev před příšerou mě dostal do kolen) a mě příjde, že je Capaldi prostě nedává. Vždycky mám dojem, že se někde v půlce ať už toho proslovu nebo i nějakého dialogu začne dusit. Jako by lapal po dechu. A vůbec celý ten jeho projev jako Doctora mi příjde strašně sucharský.

    Plus scénáře jsou taky dost bídné. Danny mě strašně nebavil (stýská se mi po Rorym) a Clara se chová úplně jinak než se chovala za Smithovi éry (argument o zamilovaném štěněti neberu). Jediný díl, co mě upřímě bavil byl Flatlane. Zbytek otrava a nuda. První díl ještě jakž takž zachraňovalo Victoriánské trio, ale jinak.. Letos mi příjde, že přišli s hrozně otravnýma vedlejšíma postavama.. Danym počínaje a Robinem Hoodem konče (jo, to špičkování v tom kdo z nich je větší arogantní hovado mě teda moc nebralo).. Takže suma sumárum, za mě nejhorší série novodobého Doctora (a to nesnáším Ecclestona, ale jeho Doctor měl aspoň něco do sebe... Capaldi zatím neměl zhola nic, čím by mě zaujal - plus jeho sýpání a neustálá snaha mentorovat a poučovat sympatiím taky moc nepřidává) - PS: Finále jsem ještě neviděla, ale tak nějak nečekám, že by se to mělo zlepšit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně teda Smith nepřišel svěží ani omylem. To jeho neustálé hopsání a proslovy o tom, jak že je jako Doctor a jak se ho máme bát, mě štvalo. Neberu, že se spoustě lidí líbil, a taky na něm hodně fanoušků začínalo (já to teda sleduju už od Ecclestona, který byl donedávna můj nej z nových Doctorů - než ho vystřídal Capaldi), ale prostě Smith byl všechno, jen ne Doctor, na kterém by se mi byť cokoliv líbilo. DW nikdy nebyl o velkých proslovech a mega scénách, to zavedli až se Smithem a po třetím proslovu už to začalo být mega otravné. Capaldi je fanoušek, který vyrostl na klasice, takže je víc klasický Doctor. A naštěstí mu to jde skvěle.

      Vymazat
  5. Capaldi je pro mě naprosto parádní Doctor. Osobně se mi devátý hodně líbil (škoda, že tam byl jen jednu sérii), takže to že se místy blíží jeho stylu považuji za výhodu.

    Souhlasím s hodnocením Pinka, má sice i světlé chvilky, ale jinak dokáže být dost otravná postava.

    Poregenerační epizoda se mi líbila (obzvlášť Capaldiho scény o samotě, kdy se sám snažil vypořádat se svou proměnou), jen ta vikoriánská trojka mi nikdy k srdci nepřirostla a kdyby je v tom díle všechny sežral T-Rex, tak bych se vůbec nezlobil.

    K hodnocení dílů - o kategorii níž bych osobně posunul Kill The Moon, Robot of Sherwood (ten možná i o dvě kategorie) a Death in Heaven (zajímavé, jak každá polovina finále působila úplně jiným dojmem), naopak o stupínek výš bych dal Time Heist, Into The Dalek a Mummy on the Orient Express. Takže v mém žebříčku by bylo víc mizerných ale taky víc skvostných epizod. :)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.