pátek 10. října 2014

Hvězdy našeho mládí: Návrat do budoucnosti - Co dělají a jak vypadají herci z oblíbené sci-fi komedie?

Příští rok to bude 30 let od chvíle, kdy se v kinech objevil první díl série Návrat do budoucnosti. To už je slušná doba. Jak se za tři dekády změnili představitelé hlavních rolí ve filmu Roberta Zemeckise?

Nápad na film se zrodil poté, co spoluscenárista Bob Gale (na příběhu pracoval se Zemeckisem) přemýšlel nad tím, zda by se spřátelil se svým otcem, kdyby byli spolu na střední. A tak použili tuto myšlenku jako námět na film. Jenže zpočátku měli problém zaujmout studia, která scénář odmítala. Nakonec ale, když uspěl jiný Zemeckisův film Honba za diamantem (1984), začali být producenti více ochotní. Nakonec se filmu ujalo studio Universal Pictures a produkci zajistil Steven Spielberg.

První volbou pro hlavní roli byl Michael J. Fox, jenže v dané době natáčel seriál Rodinná pouta a jeho producenti mu nedovolili zúčastnit se natáčení Návratu do budoucnosti. Do role Martyho byl tedy obsazen Eric Stolzt. Jenže nakonec se filmaři i herec shodli na tom, že to prostě není ono a byl znovu osloven Fox, který měl konečně čas.

Film se stal nejúspěšnějším projektem roku 1985, když vydělal celosvětově nějakých 383 milionů, následovala dvě pokračování, animovaný seriál, vznikla atrakce v zábavním parku na motivy filmu a chystá se i muzikál. Film byl také zakonzervován v Kongresové knihovně jako součást kulturního dědictví. Projekt si odnesl spoustu cen a nominací (jak na Oscara, tak na Zlatý glóbus).

Michael J. Fox/Marty McFly

Role Martyho vystřelila Michaela mezi velmi žádané herce, takže se po Návratu v budoucnosti začal objevovat ve spoustě filmů (Školák vlkodlak, Tajemství mého úspěchu, Oběti války). Šlo o jak odlehčené komedie, tak i dramata. Fox bez mrknutí oka zvládal různé žánry. Ani v devadesátých let minulého století neměl o práci nouzi (Doktor Hollywood, Neuvěřitelná cesta, Mars útočí!), ale málokterému projektu se podařilo svou zábavností/výdělečností přiblížit Návratu do budoucnosti. Zatím poslední velkou filmovou roli měl ve filmu Přízraky (1996). Vrhl se totiž na televizní práci. V roce 1996 se začal objevovat v sitcomu Všichni starostovi muži, za který si odnesl Emmy a tři Zlaté glóby. Během třetí řady oznámil štábu a kolegům, že trpí Parkinsonovou chorobou a rozhodl se trávit více času s rodinou. V hlavní roli ho tak nahradil Charlie Sheen. Michael se v seriálu ale ještě několikrát objevil a také byl jeho výkonným producentem. Michael trošku ubral na tempu, ale nadále se objevoval v různých seriálech (Scrubs: Doktůrci, Kauzy z Bostonu, Dobrá manželka). V roce 2009 si také zahrál v pěti dílech seriálu Zachraň mě, za což obdržel cenu Emmy. Jeho zatím posledním projektem byl sitcom částečně založený na jeho životě The Michal J. Fox Show. Seriál se ale dočkal jen jedné řady. Fox se věnuje i dabingu (Myšák Stuart Little) a také píše knihy. V roce 2010 pak společně s dalšími kanadskými herci (např. Catherine O´Hara) vystupoval na závěrečném ceremoniálu Zimních olympijských her ve Vancouveru. Od roku 1988 je Michael ženatý s herečkou Tracy Pollan, mají spolu čtyři děti. Michael se intenzivně podílí na boji proti Parkinsonově chorobě a výzkumu kmenových buněk. Za své aktivity obdržel několik čestných doktorátů.

Christopher Lloyd/Doktor Emmett "Doc" Brown

Už před Návratem do budoucnosti byl Christopher zkušeným hercem. Měl za sebou role například ve Formanově Přeletu nad kukaččím hnízdem (1975), Star Trek III: Hledání Spocka (1984) nebo v sitcomu Taxi (1978), za který získal dvě ceny Emmy. Přesto jeho role doktora Emmetta patří k nejvýraznějším v jeho kariéře. Ale následovaly další zajímavé projekty, jako například Falešná hra s králíkem Rogerem (1988) nebo seriál Cesta do Avonlea (1989), za něž byl oceněn cenou Emmy. Samozřejmě netřeba připomínat, že si zahrál strýčka Festera v Addamsově rodině (1991) a pokračování. S Michael J. Foxem se setkal během jedné epizody Všech starostových mužů (a zahrál si v The Michael J. Fox Show), dál se objevoval v různých seriálech (Hranice nemožnéhoVychovávat Hope), roli Emmetta si pak zopakoval v komedii Všechny cesty vedou do hrobu (2014). Hodně se také věnuje dabingu, je žádaný díky svému nezaměnitelnému hlasu (Kačeří příběhy: Poklad ze ztracené lampy). Zatím naposledy jsme ho mohli vidět v Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil (2014). Lloyd také hraje v divadle. Herec je pěkný kanec, byl čtyřikrát ženatý. Aktuálně je ale svobodný.

Lea Thompson/Lorraine Baines-McFly

Herečka se do povědomí diváků zapsala už před Návratem do budoucnosti a to filmy jako Správná hra (1983), kde si zahrála s Tomem Cruisem nebo Rudý úsvit (1984). Ale role Lorraine se stala tou nejznámější, kterou se může chlubit. Následovala komiksová adaptace Kačer Howard (1986), pro kterou nazpívala i několik písní. V roce 1993 se pak objevila v komedii Dennis - Postrach okolí, ve které si zahrál i Christopher Lloyd. Relativně úspěšný byl seriál Caroline in the City (1995). Poté si dala pauzu od filmů a seriálů a vrhla se na divadlo, konkrétně na Broadway. Po nějaké době se před kameru vrátila (výraznější role v seriálu Záměna, J. Edgar). V tomto roce je jednou z účastnic taneční reality show Dancing with the Stars. Sama sebe pak ztvárnila v komediálním seriálu A to Z (2014). Herečka je od roku 1989 vdaná za režiséra Howarda Deutche, se kterým se setkala při natáčení filmu Báječná chvíle (1987). Mají spolu dvě dcery, obě se věnují herecké profesi.

Crispin Glover/George McFly


Přestože se profesionálně herectví věnuje už od třinácti let, zlom přišel právě až s Návratem do budoucnosti. V případě pokračování se ale herec nedohodl s producenty, takže byla jeho role přeobsazena (George ztvárnil Jeffrey Weissman, který byl namaskován, což se Crispinovi nelíbilo, takže tvůrce žaloval a nakonec docílil toho, že herecká organizace Screen Actor Guild zavedla do svých pravidel klauzuli, která zakazuje to, aby bez svolení herce tvůrci použili jeho "vzhled"). Díky své zvláštní vizáži byl často obsazován do rolí podivínů (The Doors, Lid versus Larry Flynt). Více na sebe upozornil díky akčním komediím Charlieho andílci. Ve filmech měl původně mluvit, ale přesvědčil tvůrce, že bude lepší, když bude postava takřka němá. Excentrický není herec jen ve filmech, ale také během rozhovorů, což na vlastní kůži poznal například David Letterman, v jehož show se Crispin choval velmi svérázně. Kromě herectví se věnuje i hudbě a psaní knih, kterých napsal téměř 20. Nevyhýbá se ani režii (What Is It?). Z jeho zatím posledních filmových projektů můžeme jmenovat například Alenku v říši divů (2010) nebo komedii To byl zítra flám (2010). Tento rok se objevil ve filmu The Bag Man

Thomas F. Wilson/Biff Tannen

Thomas se objevil ve všech třech dílech Návratu do budoucnosti. Poté následovaly role ve filmech Věc cti (1993) nebo Všechno je dovoleno! (1994). V tomto filmu se znovu setkal s Christopherem Lloydem. Thomas se objevil i v množství seriálů (Gargoyles, Superman, Dr. House, Sběratelé kostí) a intenzivně se věnuje dabingu (Spongebob v kalhotách: Film, Rio, Jak vycvičit draky nebo několik animovaných projektů s Batmanem). Výraznější roli měl v seriálu Machři a šprti (1999). Často ho také můžeme zaslechnout ve videohrách (některé díly série Wing Commander, Star Trek: Voyager - Elite Force, Star Wars: The Old Republic). Nedávno se objevil ve filmu Drsňačky (2013). Thomas je i úspěšný malíř.


Který díl Návratu do budoucnosti máte nejraději?

3 komentářů:

  1. Michael J. Fox/Marty McFly: poslední věta - Za své aktivity obdržel několik českých doktorátů. - ??? :) Ani nevím, že byl někdy v Česku ;) hezký den.

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím, že než DWTS nebo A to Z je u Lei Thompson aktuálně důležitější role ve Switched at birth, kde hraje jednu z hlavních postav...

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.