pátek 3. října 2014

Hvězdy našeho mládí: Co dělají a jak vypadají herci ze seriálu Herkules

Jak jsou na tom představitelé hlavních rolí ze "sesterského" seriálu Xena, už víme. Dámy dostaly přednost, protože jsme gentlemani, ale teď je čas zjistit, co dělají kolegové z Herkula.

Než měl v lednu 1995 premiéru první díl ze seriálu Herkules, objevilo se pět televizních filmů, které se těšily docela slušné oblibě. Ovšem nebylo to nic, proti tomu, co přišlo. Ze seriálové verze se vyklubala podívaná, která byla v dané době jedním z nejsledovanějších seriálů v syndikaci, jehož pozici ohrozil jen málokdo (například Xena).


Související:
Hvězdy našeho mládí: Jak vypadají a co dělají herci ze seriálu Xena
Xena: Věřte tomu nebo ne, pracuje se na nové verzi příběhů uřvané princezny bojovnice

Seriál běžel od 16. ledna 1995 do 22. listopadu 1999. Vzniklo tedy šest řad, které obsahovaly celkem 111 epizod plus pět zmíněných televizních filmů. Na úspěch se pokusila navázat hromada projektů, naposledy to byla například povedená záležitost Tajemství Pravdy, na které pracoval stejný tým jako na Herkulovi. Bohužel, seriál se dočkal jen dvou řad.

Kevin Sorbo/Herkules

S herectvím začal Kevin v roce 1986, objevil se v několika seriálech (To je vražda, napsala), ale bez ohledu na to, že je nepřehlédnutelný, protože je to chlap jako hora, šlo především o role, které se divákům do paměti nevryly. To se změnilo o 8 let později, když se objevil jako Herkules ve filmu Hercules a Amazonky. Během natáčení samozřejmě zavítal i do Xeny a nadaboval svou postavu v animáči Herkules a Xena: Bitva o Olymp. Zkusil si i režii, vzal si na starost několik epizod Herkula. Namluvil také čaroděje Quan Chiho a další postavu jménem Reiko ve videohře Mortal Kombat 4. V roce 1997 pak ztvárnil hlavní roli ve filmu Kull dobyvatel. Herkules skončil v roce 1999, ale na další práci nemusel Kevin čekat dlouho, v roce 2000 si zahrál v dalším seriálu a to sci-fi Andromeda, který běžel až do roku 2005. Kromě toho jsme ho mohli vidět v seriálech O.C. nebo Dva a půl chlapa. V roce 2007 ztvárnil hlavní roli ve dvou pokračováních k filmu Kráčející skála s Dwaynem Johnsonem. Oba filmy byly určeny rovnou pro videotrh a nesly podtitul Odplata a Spravedlnost. Následovala špatně hodnocená ale vcelku úspěšná parodie Tohle je Sparta!. Se svými kolegy z Xeny i Herkula se setkal během natáčení Bitch Slap a menší roli měl v povedené podívané Surfařka (2011). Následovaly spíše méně známé projekty (Abel´s Field), ale zase jich bylo velké množství. Kromě toho Kevin dál namlouvá videohry (například postavu Herkula v God of War III). V příštím roce ho uvidíme v seriálu Amnesia. Od roku 1998 je Sorbo ženatý s herečkou, se kterou se setkal při natáčení Herkula, Sam Jenkins. Mají spolu tři děti. A je za svou ženu velmi vděčný, protože mu prý velmi pomohla, když v roce 1997 kvůli aneurysmatu prodělal tři infarkty. Sorbo je křesťan a věří, že právě to mu ztěžuje kariéru v Hollywoodu.

Michael Hurst/Iolaus

Britský rodák se jako dítě s rodinou přestěhoval na Nový Zéland, kde také začal působit jako herec. Jednou z jeh prvních hereckých prací byla role v novozélandském "splatteru" Horší než smrt (1984), následovalo několik méně známých filmů (Dangerous Orphans), ale také chválený projekt Desperate Remedies (1993). Poté přišla role Ioala, která se stala nejznámější v jeho kariéře. Ale zatímco po konci natáčení Sorbo stále pokračoval v herectví, Hurst se zaměřil spíše na režii. Jeho debutem byl film Jubilee (2000). O rok později natočil film Love Mussel, ve kterém si zahrál i Kevin Smith. V režii Hurst pokračoval i dál, vzal si na starost několik epizod skvělého seriálu Spartakus, ve kterém si ale i zahrál. Ještě předtím dohlédl na několik dílů zmíněného projektu Tajemství pravdy. Na herectví ale úplně nezanevřel, naposledy si zahrál v seriálu Auckland Daze. Michael je od roku 1988 ženatý s herečkou Jennifer Ward-Lealand, která si s ním později zahrála v Desperate Remedies. Mají spolu dva syny.

Ted Raimi/Joxer

Mladší bratr režiséra Sama Raimiho a scenáristy Ivana Raimiho (Armáda temnot) začal s herectvím už v sedmnácti letech. Samozřejmě mu s kariérou pomohli i Sam, který ho obsadil do některých ze svých filmů (série Evil Dead, trilogie Spider-Man, Mocný vládce Oz). Ovšem, Ted nespoléhal jen na bratry, zvládl získat role i bez jejich pomoci (Městečko Twin Peaks, Nenávist). Ale bez ohledu na spoustu dalších projektů, ve kterých se objevil, role Joxera v Herkulovi a Xeně je bezesporu jednou z jeho nejznámější. Napsal dokonce i píseň Joxer the Mighty, která zazněla v Xeně. Zatím jeho poslední prací je film Murder of the Cat a v příštím roce se objeví v Purgatory.

Měli jste raději Xenu nebo Herkula?

7 komentářů:

  1. Jen bych doplnil, že Kevin Sorbo daboval Herkula ve hře God of War III :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jste doplnil něco, co v článku je :)). Na něco takového bych rozhodně nezapomněl: "Kromě toho Kevin dál namlouvá videohry (například postavu Herkula v God of War III)."

      Vymazat
  2. Kevin Sorbo vypadá jak náš soused :D

    OdpovědětVymazat
  3. Joxer patří spíš do Xeny než do Hercula ;). Když si vezmu podíl epizod s jeho účastí v Herculovi a podíl epizod s jeho účastí v XWP tak je jasné, že je to Xenaverzní, nikoli Herculoverzní postava ;). Ale chápu, že když jste dali Área, který se slušně prolínal oběma seriály do Xeny, tak to asi chtělo někoho třetího sem ;). Možná místo Joxera/Teda (poměr epizod je 3x HTLJ/42x XWP, a to ještě Joxera hrál dvakrát, protože ta třetí role byl dneska světoznámý scénárista Alex Kurzman :D (mimochodem tyhle díly, kdy osaznestvo XWP a HTLJ parodují celý tvůrčí tým obou seriálů vřele doporučuju i těm co seriál nikdy neviděli :D) takže je jasné, do jakého universa spíš patří nebo patřil) jste měli zvolit buď Bruce Campbella (Autolycos, spolužák Sama a Roba z univerzity nebo tam někde, dokonce snad dělal Tedovi babysittera :D) nebo Roberta Trebora (Salmoneus), kteří jsou spíše Herculovské postavy byť se oba dva vyskytovali v obou seriálech Tapertovského univerza, tak v Herculovi přece jenom o něco víc (Trebor 22 epizod Hercula/4 epizody XWP, Campbell v poměru 12x HTLJ / 8x XWP).

    A jinak co se týče obsazování Teda do Samových filmů.. Myslím že jsem někde četla, že to Sam slíbil mamince, že se o Teda postará a do svých filmů ho obsadí :D. Jinak vám u Teda chybí ještě jeho role v Sea Quest, která byla poměrně významná (strávil tam všech 57 epizod co seriál běžel).

    Ale jinak díky za článek ;). A omlouvám se za svoje vyrypování, ale jako dlouholetý člen XWP fandomu (HTLJ taky, ale Xena je prostě Xena :D.. I proto, že časem měla daleko lepší zápletky než Herc, u kterého je všeobecná shoda o tom, že šestá série byla totálně zbytečná a že to měli utnout radši hned po pětce.. Však taky šeska měla snad jenom osm epizod, zatímco XWP dostala plných 22) jsem musela uvést některé věci, které jste zapomenuli nebo nenašli ;). Snad se na mě za to zlobit nebudete ;).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda :D. Nerada bych působila jako nějaký zbytečný hnidopich :D. Fakt mi šlo jenom o doplnění :D.

      Vymazat
  4. Jsme rozhodnutí chodit močit k budovám všech televizí v česku dokud nebude Herkules běžet v některé naší televizi a to jedině s rozumným doporučením vhodnosti pro diváky od tří do 99 let věku.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.