čtvrtek 25. září 2014

TOP 8: Nejlepší nové seriály léta 2014 - Které letní novinky se Gorille líbily nejvíce?

Zatímco u nás stále platí, že většina televizí nasazuje v letních měsících reprízy stokrát opakovaných pořadů a filmy, které měly premiérou před deseti lety, v USA léto už dávno není obdobím, kdy se na obrazovky dostávají jen druhořadé projekty. Tady je osm těch, které svědčí o tom, že i léto je pro televizní stanice dobou, kdy se nebojí nasadit atraktivní pořady.

8. The Last Ship

Průměrná sledovanost: cca 4,5 milionů diváků
Vysíláno na: TNT
Status: Obnoveno pro druhou řadu
Hodnocení ČSFD: 64 %
Hodnocení IMDb: 7,3/10
Hodnocení Metacritic: 61 %

Zápletka je jednoduché. Agresivní virus vyhladí více než 80 % populace a jednou z posledních nadějí pro přežití lidstva je 217 můžu a žen na lodi Nathan James. Seriál našel inspiraci u knihy Williama Brinkleye a přestože seriálová podoba je často dost sentimentální, tak jde o příjemnou oddechovou postapokalyptickou podívanou s bezva obsazením (Rhona Mitra, Eric Dane, Adam Baldwin).

7. Night Shift

Průměrná sledovanost: cca 6,5 milionů diváků
Vysíláno na: NBC
Status: Obnoveno pro druhou řadu
Hodnocení ČSFD: 57 %
Hodnocení IMDb: 7,2/10
Hodnocení Metacritic: 45 %

Lékařské prostředí je pro seriálové tvůrce vděčným tématem, takže je konkurence docela velká, ale Night Shift vsadila na to, že bude mapovat dění (jak už název napovídá) během noční směny. A má to své kouzlo. Nebudeme si nic nalhávat, seriál není vyslovený zázrak, ale rozhodně jde o příjemnou záležitost s charismatickým představitelem hlavní role (Eoin Macken), starými známými tvářemi (Freddy Rodríguez) a občas docela napínavým dějem.

6. Undateable (recenze)

Průměrná sledovanost: cca 2,6 milionů diváků
Vysíláno na: NBC
Status: Obnoveno pro druhou řadu
Hodnocení ČSFD: 59 %
Hodnocení IMDb: 7,2/10
Hodnocení Metacritic: 50 %

Undateable začali trochu rozpačitě, zdálo se, že půjde o další pásový produkt, který se ztratí v konkurenci. Ale po pár dílech se ze sitcomu vyprofilovala hodně vtipná a zábavná podívaná s jemně štiplavým, ale pořád milým humorem, která těží z dobrých castingových rozhodnutí i svižných a úderných dialogů. Seriál jsme si prostě po chvíli zamilovali.

5. Resurrection

Průměrná sledovanost: cca 8,2 milionů diváků
Vysíláno na: ABC
Status: Obnoveno pro druhou řadu
Hodnocení ČSFD: 68 %
Hodnocení IMDb: 7,6/10
Hodnocení Metacritic: 60 %

Seriál Resurrection našel inspiraci u knihy The Returned Jasona Motta a věnuje se situaci, kdy se objeví skupina lidí, kteří byli mrtví. To samozřejmě vyvolá docela poprask a vyvstane hromada otázek. Mysteriózních seriálů není nikdy dost a tenhle patří k těm povedenějším. Není dokonalý, občas je zbytečně sentimentální, ale za zhlédnutí rozhodně stojí.

4. Extant

Průměrná sledovanost: cca 5,7 milionů diváků
Vysíláno na: CBS
Status: Neznámo
Hodnocení ČSFD: 65 %
Hodnocení IMDb: 7/10
Hodnocení Metacritic: 68 %

Extant byl jednou z nejočekávanějších novinek léta. Ostatně, v hlavní roli oscarová Halle Berry, produkce Steven Spielberg (i když ten aktuálně produkuje snad každý druhý seriál, který běží) a sci-fi tématika. Není divu, že diváci měli velká očekávání. Nebyla úplně naplněna, určité rezervy tu jsou, ale bezesporu jde o dobře zvládnutou vědecko-technickou podívanou s lehce mrazivým nádechem a špetkou snesitelného vztahového dramatu.

3. Welcome to Sweden

Průměrná sledovanost: cca 5,7 milionů diváků
Vysíláno na: NBC
Status: Obnoveno pro druhou řadu
Hodnocení ČSFD: 72 %
Hodnocení IMDb: 6,6/10
Hodnocení Metacritic: 72 %

Sitcom, který se inspiruje u skutečných zážitků Grega Poehlera, který v seriálu ztvárnil hlavní roli a je i jeho duchovním otce, není úplně typickou komediální podívanou. Sází spíše na trapně-vtipný humor, ale obvykle to funguje a projektu se daří z kulturních rozdílů USA a Švédska vytěžit docela dost zábavných momentů. I když by nám nevadilo, kdyby ještě trochu přitlačil na pilu.

2. Pozůstalí

Průměrná sledovanost: cca 1,6 milionů diváků
Vysíláno na: HBO
Status: Obnoveno pro druhou řadu
Hodnocení ČSFD: 70 %
Hodnocení IMDb: 7,6/10
Hodnocení Metacritic: 65 %

I kabelové HBO přišlo se svou trošku do letního mlýna a vsadilo na mysteriózní tématiku. Zápletka se věnuje situaci, kdy prostě najednou zmizí 2 % lidí a poté se přesuneme do doby o tři roky později. A samozřejmě, stále se řeší, co se vlastně stalo. Pozůstalí jsou poměrně rozporuplní. Umějí být nudní, i intenzivně atmosféričtí, napínaví i docela zmatení. Ale jedno je jisté, rozhodně nejsou zaměnitelní. Občas v dobrém, občas ve špatném slova smyslu.

1. The Strain

Průměrná sledovanost: cca 2,2 milionů diváků
Vysíláno na: FX
Status: Obnoveno pro druhou řadu
Hodnocení ČSFD: 78 %
Hodnocení IMDb: 8,1/10
Hodnocení Metacritic: 72 %

Za seriálem Strain stojí Chuck Hogan a Guillermo del Toro. Ti ostatně napsali i knižní trilogii, u které se projekt inspiruje. A Guillermův styl poznáte hned v prvních minutách seriálů. Vizuálně poutavé, atmosférické a upíři vypadají jako vystřižení z Blade 2. Právě pijáci krve tu hrají důležitou roli, když se objeví "Mistr", starobylý upír, který má nepěkný plán s lidstvem. Pokouší se ho zastavit skupina různorodých lidí, ale snadné to tedy nemají. The Strain je krvavý, dynamický, ale také se občas nevyhýbá klišé. Dá se to ovšem přežít. Pro milovníky vampýrů jde o něco, čemu by určitě měli dát šanci. A nejen oni.

Jaká letní novinka okouzlila vás?

7 komentářů:

  1. Welcome to Sweden jsem zatim videla prvni dil a jeste se k tomu nedostala, ale chystam se, vypada to dobre. The Strain to same. A i zbytek mam ve watchlistu. Pro me jednoznacne Manhattan, ktery je pro me serialem roku, to co tam predvadeji, to nema obdoby. A po nem pak Knick. Clive Owen a Soderbegh, to je zaruka kvality.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sleduju vsechny vyse uvedene serialy (krome Night Shift) a souhlasim, ze Manhattan by tu mel byt zminen. Pro me jednoznacne #1

      Vymazat
  2. Chybí mi tu Outlander.

    OdpovědětVymazat
  3. K té jedničce je opravdu hnusný obrázek. Fuj. A to věřím, že by se našly ještě horší. Ach jo, toto je fakt katastrofa. Já vím, že se tomu nedá vyhnout, že vybíráte co nejjemnější obrázky, ale i tak. Napsat to snad můžu, že je to fuj obrázek. Na seriál nekoukám, ale žebříček je zajímavý. Zaujal mě ten seriál z lékařského prostředí ze směn v noci.
    Nebudou ho dávat u nás? To bych se koukla.

    Katynka

    OdpovědětVymazat
  4. Keďže som doháňal kopu zameškaných seriálov a cez leto mi začala 4.séria TeenWolf, dal som šancu iba jednému novému seriálu. Seriálu Leftovers. Áno, občas to pôsobilo nudne, ale celková atmosféra seriálu ma úplne dostala. Určite za to môžu aj bravúrne herecké výkony, najmä ten hlavného hrdinu šerifa Garveyho si kričí o cenu, ale i hudba, ktorá sa vyslovene vrýva pod kožu a dokáže zamávať s emóciami človeka. Som rád, že som to so seriálom nevzdal po dvoch častiach, aj keď som chcel. Tento príbeh treba vidieť celý. Rozhodne stojí za to!

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.