neděle 14. září 2014

Test seriálů 2014/2015: Z Nation - Tohle není zombie apokalypsa, nýbrž zombie tragédie!


Jak se předvedl nový přírůstek do zombie projektů?

Základní informace


Název: Z Nation
Datum premiéry: 12. září 2014
Žánr: zombie horor
Stanice: Syfy

Kdo za tím stojí?


O co jde?

Tři roky po vypuknutí zombie apokalypsy přežívá jen zlomek lidstva. Oproti tomu zombíků je všude habaděj. Jednoho dne však lidstvu vysvitne naděje, když se objeví muž, který byl naočkován funkční zombie protilátkou. Cílem malé skupinky přeživších se stane tohoto muže dopravit do laboratoře v Kalifornii, kde by se z jeho krve mohla masově vyrábět protilátka.

Klady

Okamžiky překvapení. Nemá cenu něco zastírat, na Z Nation se toho moc nepovedlo. O záporech se však rozepíšu až v dalším bodu. Teď musím pochválit minimálně jednu věc, a tou jsou určité chvíle, kdy vás tvůrci dostanou a vylekají vás. Přeci jen ten základní strach z nemrtvých občas zafunguje a místy se leknete, což by u zombie tematiky být mělo. Bohužel se jedná jenom o chvilkové zážitky, které pominou téměř okamžitě.

Zápory

Neoriginalita. Zombie filmů, seriálů, komiksů, pc her a knížek je na trhu už takové množství, že je téměř nemožné přijít s něčím novým. Z Nation sice občasnou snahu o novoty projeví, ale většinou se to míjí účinkem a je to pouze účelové. Mluvím teď zejména o použití zombie nemluvněte, které mělo obrovský potenciál, ale tvůrci ho zadupali do země.

Scénář. Tady není žádný jiný způsob, jak to napsat. Scénář prostě není dobrý. Sice pracuje s celkem zajímavou myšlenkou jediného úspěšně naočkovaného člověka, ale zbytek je stokrát použité a v tomto projektu navíc řádné nudné. Když třeba potkáme novou postavu, která má být od pohledu tvrdá drsňačka, tak hned vzápětí vyběhne z roští horda zombíků, aby je mohla hrdinně pokosit. On ten výskyt zombie je v celém pilotu pouze účelový. Objeví se vždy ve chvíli, kdy hlavní hrdinové potřebují někoho zabít. 

Logika. Ono je sice těžké hledat v zombie žánru nějakou logiku, ale už několik projektů dokázalo, že to jde i chytře. Zato Z Nation jde tou druhou cestou. Smysl v tomto seriálu nedává vůbec nic. Postavy se chovají s prominutím debilně. Jak jinak si vysvětlit, že klidně vlezou do klece k neznámé dívce, které nevidí do obličeje? Jak jinak si vysvětlit, že pořádně nepročešou okolí a pak jsou přepadeni zombíky? Jak jinak si vysvětlit, že někdo odmítá zabít jasně zrůdné zombie dítě, i když předtím pokosí tucty nemrtvých kladivem? Jak jinak si vysvětlit, že i tři roky po apokalypse jsou k dispozici pojízdná auta s palivem, funguje elektřina a dokonce i videohovory? 

Postavy. Scénář nepomáhá a nepomáhají ani herci. Ani jeden není sympatický, všechny postavy jsou na pěst a chovají se idiotsky. Snad jedinou výjimku tvoří Keith Allan jako očkovaný Murphy. Ten aspoň občas utrousí nějakou tu sarkastickou hlášku a jeho postava je jediná zajímavá.

Triky. Nikdo zřejmě nečekal filmovou kvalitu, ale veškeré efekty jsou hrozivé. I v osmdesátých letech by se za ně styděli. O nalíčení zombíků vyhozenými studentkami z kosmetického učiliště v Alabamě se raději ani nezmiňuji.

Sledovat či nesledovat?

Nesledovat!

Verdikt

Z Nation je děsivě nepovedený zombie horor, který vlastně kromě chvilkového vylekání nenabízí nic nového. Občas se pokusí o něco originálního, ale zklame v realizaci toho či onoho nápadu. A přitom základní premisa jistý potenciál má. Tvůrci z toho ale udělali pouze hloupou střílečku zombíků. Těžko věřit, že pod tímhle je podepsaný výkonný producent originální a vymazlené Eureky.

Hodnocení: 2/10

Viděli jste pilotní díl Z Nation? Co na něj říkáte?


9 komentářů:

  1. Už trailer vypadal dost hrozně. Tak pro mě je to jasné, sledovat to nebudu a škrtám to ze seznamu...

    OdpovědětVymazat
  2. Vůbec s kritikou na Z NATION nesouhlasím. Naopak, seriál je originální,vtipný,a hlavně se u něj nenudíte. Kdybych soudil seriály podle trailerů nebo po prvních dílech, tak WALKING DEAD by šel do kopru. A to je můj oblíbený! Z NATION je nadsázka a zlehčování. Ten kdo hledá dramatičnost,nepochodí.

    OdpovědětVymazat
  3. vůbec to není špatný,nesmí se to srovnávat s Walking dead

    OdpovědětVymazat
  4. Já se u Z Nation bavím... s Twd nesrovnávám každému se však Z Nation líbit nemusí, ale já se těším na pokračování.

    OdpovědětVymazat
  5. To je tak když se spletou pojmy, Z Nation neni zombie horor ale zombie komedie. Taky se mi to velice líbilo a hodně se těším na pokračování!

    OdpovědětVymazat
  6. Momentálně můj TOP seriál! V první sérii chvíli trvalo, než se rozjela, ale dvojka už je perfektní! Jsem fanda i walking dead, ale některé neakční díly se trochu nudím, proto Z Nation je pro mě nej..

    OdpovědětVymazat
  7. Recenze byla patrně psána po shlédnutí jedné, možná dvou epizod. Když člověk shlédne (současné) dvě série, tak je mu líto, že musí čekat na další.

    Pravda, že začátek jsem měl spíše jako kulisu, ale tak od 3. - 4. epizody to začalo být zajímavé. Grády to začalo nabírat, když Murphy začal být pro ostatní zombíky kolega. Myslím, že i tehdy zrovna tvůrci nechali odstranit jednu z hlavních postav - to je něco, k čemu se autoři Walking Dead vždy odhodlávají dlouhé roky.

    Líbí se mi, že seriál si jde opravdu vlastní cestou. Zatímco u The Walking Dead (zrovna skončila 6. série) je to často o infarktové situace, Z Nation přináší takovou dobrou zábavu. Schází napětí, ale děj je příjemný a člověka prostě zajímá, co bude v další epizodě.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.