úterý 23. září 2014

Test seriálů 2014/2015: Gotham - Byla naplněna obří očekávání?


Jak dopadl první díl z rodiště Temného rytíře?

Základní informace


NázevGotham
Datum premiéry: 22. září 2014
Žánr: Komiksové drama
Stanice: FOX

Kdo za tím stojí?


O co jde?

Mladý válečný veterán James Gordon se stal novým přírůstkem oddělení vražd gothamského policejního oddělení. A jeho prvním případem je vražda prominentních obyvatel města, po nichž zůstal jen malý chlapec. Chlapec, jehož osudem je stát se netopýrem. 

Klady

Ben McKenzie. Obsazení Jima Gordona Benem McKenziem byla velká neznámá. Ono totiž vybrat představitele jedné z nejdůležitějších postav batmanovského universa není žádná sranda. Ben se nakonec ale ukázal jako správná volba. Ten smysl pro dobro a vojenská čest z něj přímo kape. Zároveň je v celé té záplavě divných charakterů jediný trochu normální a působí tak jako taková kotva pro obyčejného diváka, který se potřebuje s někým ztotožnit.

Vedlejší postavy. Velkým plusem Gothamu jsou jeho obyvatelé. V tomto směru seriál zůstává věrný komiksu a nabízí nám plejádu vskutku různorodých postav, v jejichž chování se jasně zračí to, k čemu jsou předurčeni - stát se nedílnou součástí batmanovského odkazu. Menší problém však může být v tom, že divák naprosto nepolíbený Batmanem (ať už filmy či komiksy) nebude těmto charakterovým vlastnostem věnovat zvláštní pozornost. Pouze si řekne, že jsou ty postavy divné. Fanoušek Batmana však chování těchto postav jistě ocení.

Atmosféra. Tvůrci nechtěli úplně jít cestou Nolanových filmů, přesto se jim podařilo vykreslit Gotham takový, jaký by měl být - jako ponuré město plné psychopatů a zvláštních individuí.

Honička. Osobně jsem rád za každé oživení rutinérských natáčecích postupů. Proto velice kladně hodnotím detaily na Gordonovu tvář během honičky. Na druhou stranu se musím přiznat, že fyzicky vyčerpávající naháněčka s tlusťochem působí trochu zvláštně.

Zápory

Gordonova přítelkyně. Jediný rušivý prvek celého pilotu. Už v samotném castingu tvůrci selhali a do této role obsadili nezajímavou krasavici, kterou můžu směle označit za "mluvící hlavu". Její herectví za ostatními o poznání zaostává a scény s ní jsou o ničem. Přesto se ještě její postava může rozvinout zcela jiným směrem, uvidíme. V pilotu však byla naprosto zbytečná a na hranici snesitelnosti.

Sledovat či nesledovat?

Sledovat!

Verdikt

Nechtěl jsem to přímo zařazovat do kladů nebo záporů, ale je tu ještě jedna věc, kterou musím k pilotu Gothamu dodat. Od samého začátku tvůrci tvrdili, že tohle není příběh mladého Batmana. Gotham je příběh města, ve kterém Bruce Wayne žije. Města, jehož události ovlivňují jeho obyvatele. Tímto stylem je také vyprávění vedeno. Na jednu stranu tu máme spoustu odkazů na komiksy pro fanoušky, ale zároveň si tvůrci dali záležet na tom, aby byl pilot lákavý i pro diváky neznalé batmanovské látky. Jedná se tedy o ponurou kriminálku s množstvím pomrknutí pro znalce.

A abych odpověděl na úvodní nadpisovou otázku, tak ne, obří očekávání naplněna nebyla. A to zejména proto, že fanoušci se mylně domnívali, že skutečně půjde o zrod Batmana. Taková megalomansky nafouknutá očekávání milionů fanoušků prostě nikdy nemohou být naplněna. Mnohem větší důraz se však klade na jednotlivé padouchy a na hlavní vyšetřovatelskou dvojici. Zde se totiž vypráví komplikovaný příběh plný intrik, vražd, úskoků, zachování morálky a boje dobra proti zlu. Nikdy to neměl být příběh o přerodu Bruce Waynea v bojovníka se zločinem. Náznaky se sice dají očekávat, ale nečekejte, že se z toho po pár epizodách stane Batman, prostě nestane. Osobně mě proto už unavují nářky, že se jedná o strašlivé zklamání. Musíme k tomu přistupovat jako k samostatnému projektu. Návaznost na filmy je nulová, mnohem blíže to má ke komiksu. Postavy jsou komiksovým fandům dobře známé, ale zároveň jsou atraktivní i pro běžné diváky.

Gotham si zřejmě bude budovat vlastní příběh všude tam, kde mu to složitý svět DC Comics umožní. A v tomto směru posuzuji pilot já. Jedná se o dobře napsané, fantasticky zahrané i umně zrežírované drama vycházející z komiksového světa, otázkou je, jestli to bude stačit divákům očekávajícím Batmobil a špičaté uši. 

Hodnocení: 9/10


Co na dlouho očekávaný Gotham říkáte vy?

3 komentářů:

  1. Přesně jak jste psaly. Je to seriál o Gothamu, a né o Waynovi, ze kterého se stane Batman. Já jsem moc spokojen.

    OdpovědětVymazat
  2. Mne tento serial zatial nesadol. Gordon a viacmenej aj atmosfera funguju, ale chvilkami som mal dojem, ze sledujem nejaky serial pre mladez, kde kazdy pozna kazdeho a kazdy bude s kazdym nieco mat. Predstavenie postav mi taktiez pride ako podla nejakej ucebnice - ukazali kto bude dobry, kto zly a u koho nikdy nebudeme vedet, ci spolupracuje alebo nie. (cize dost archetypialne)
    Serialu ale dam sancu, celkom sa snazia a pozeralo sa to dobre.

    OdpovědětVymazat
  3. Musim suhlasit, vyber Gordonovej priatelky je pre tvorcov dost nestastny a mne tam vyslovene vadila. Pre mna tak 7/10 sleduje sa to zatial dobre a nenudi...

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.