středa 10. září 2014

Téma: Tři typy televizních pořadů, které nám lezou na nervy - Už je toho prostě moc

Nikdo se nemůže divit televizním stanicím, že pokud se objeví nějaký typ pořadu, který uspěje, tak se rychle snaží vytěžit z toho, co nejvíce. Ovšem, jak se říká "čeho je moc, toho je příliš" a když už na obrazovkách běží Xtá variace na podobné téma, je to prostě nuda. Někdy vlastně až otrava.

Kriminálek přece není nikdy dost. Nebo je?

Kriminální seriály jsou žánrem, který má na obrazovkách dlouhou tradici. A oblíbenost projektů, ve kterých partička lidí řeší zločiny ještě vzrostla v roce 2000, kdy se objevil seriál Kriminálka Las Vegas. Ze seriálu s stal hit obřích rozměrů, když některé řady měly sledovanost klidně přesahující 25 milionů diváků. A asi se tak nikdo nediví, že se objevily spin-offy. V roce 2002 Kriminálka Miami, o dva roky později Kriminálka New York a příští rok se můžeme "těšit" na CSI: Cyber.

Pravdou je, že ještě před Kriminálkami tu byl podobný moloch (kterým se chlubí NBC) a to Právo a pořád (1990), který se dočkal tří spin-offů (Zákon a pořádek: Zločinné úmysly, Zákon a pořádek: Los Angeles a Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti, který stále běží). Duchovním otcem projektů je Dick Wolf, který stojí za sériemi Chicago Fire a spin-offem Chicago P.D. (recenze), který také spadá do žánru kriminálek.

Nesmíme zapomenout ani Námořní vyšetřovací službu, za kterou stojí opět CBS. Seriál byl obnoven pro dvanáctou řadu a jeho spin-off NCIS: Los Angeles se pak dočká šesté řady, která začne za pár týdnů. A 23. září navíc startuje NCIS: New Orleans, aby toho nebylo málo.

Velkým jménem v žánru jsou i Myšlenky zločince, které nabídnou desátou řadu a není asi překvapením, že běží na CBS. V roce 2011 se objevil spin-off Myšlenky zločince: Chování podezřelých, ale ten byl z vysílání stažen po třinácti epizodách.

Polívčičku si chtěl přihřát i Fox, který to ale naštěstí zkusil trochu jinak a jeho Sběratelé kostí nejsou úplně klasickou detektivkou. Ale určitě zábavnou a tak jsme rádi, že uvidíme desátou sezónu. I Sběratelé kostí se dočkali spin-offu, ale ani ten dlouho nevydržel na obrazovkách, Šestej smysl (2012) se dočkal jen 13 dílů.

Samozřejmě jsme nezmínili všechny kriminálky (i čeští tvůrci přišli se svou variantou - Kriminálka Anděl, slovenští pak ve spolupráci s našimi s Kriminálkou Staré Město), ale i tak je vám asi jasné, že televizní stanice na ně sázejí velmi často. A nepopíráme to, že některé jsou podvedené a zábavné, ale upřímně, kdykoliv vidíme v TV průlet vnitřnostmi nějaké nebohé oběti a detailní záběry důkazů, už se nám trošku protáčí panenky.

Co je zábavnějšího než reality show o "céčkových" celebritách?

Byli bychom pokrytci, kdybychom se nepřiznali k tomu, že čas od času nás baví sledovat osudy dost zvláštních osob, které se v některých reality show vyskytují. Ale to neznamená, že jsme nadšení, pokud podobné pořady zabírají notnou část vysílacího času. Podívejme se třeba na pořad nazvaný Osbournovi, to byla docela bžunda. Následovaly podobně orientované projekty jako Hogan má pravdu (2005), které naštěstí ještě docela ušly, ale také reality show jako Zlatý holky (2003) nebo Newlyweds: Nick & Jessica (2003), které už ani nebyly tak ujeté, že by byly zábavné. Byly prostě jen ujeté. Televizní stanice získaly dojem, že čím více "druhořadých" celebrit na obrazovkách uvidíme, tím lépe. Vrcholem se pak stal titul Keeping Up with the Kardashians (2007), který sleduje osudy famílie Kardashianovic. Ta nebyla před začátkem pořadu zase tak známá, ale poté se z nich najednou staly hvězdy, které se na člověka valily ze všech stran, aniž by vlastně pořádně něco dokázaly. Ale to očividně nebyla žádná překážka v tom, aby vznikly tři spin-offy Kourtney and Kim Take Miami, Kourtney and Kim Take New York a Khlóe & Lamar. Je vám to málo? Žádný strach, chystají se ještě dva a to Kourtney and Kim Take The Hamptons a DASH Dolls.

Slavné osobnosti nejsou třeba, vystačíme si s podivíny nebo snoby

Do centra pozornosti televizních tvůrců se ale nedostaly jen slavné osobnosti, ale pozornost se stočila i na jedince, kteří sice nemají na kontě dvě nepovedená hudební videa, béčkový horor nebo vztah s celebritou, ale stejně si myslí, že jim patří svět. Příkladem budiž reality show Pařba v Jersey Shore (2009). Princip je jednoduchý. Nahnat bandu osvalených týpků a prsatých slečen do jednoho domu. A o zábavu je postaráno. Z projektu se stal překvapivý hit, takže začaly vznikat další variace, jako Geordie Shore (2011), The Valleys (2012) a svou verzi chystají například i Španělé, ponese název Gándia Shore. Samozřejmě, podobně orientované reality show už tu byly, ovšem v tomto případě není žádný scénář, netřeba uzavřená budova a nějaká pravidla. Jednoduše to chce během castingu sáhnout po těch nejzvláštnějších typech a je to.

Speciální zmínku si zaslouží reality show nazvané The Real Housewives Of... I tady byla zvolena jednoduchá premisa. Sledovat osudy paniček z vyšší třídy. A zafungovalo to. První verze Sladký život v Orange County (2006) zabodovala a to tak, že vznikly mutace z New Yorku, Atlanty, New Jersey, D.C., Beverly Hills a Miami, plus zahraniční verze (řecká, izraelská, kanadská, francouzská, australská, britská) a devět spin-offů sledujících obvykle osudy konkrétní "hrdinky" z některé původní série. Brzy se zřejmě dočkáme toho, že budeme sledovat manikúru a nákupy bohatých paniček z každého druhého většího města z USA.

Štěstí je, že nabídka programů je bohatá a není problém proklikat se pár desítkami programů a najít si to, co nám vyhovuje, ale i tak je docela pruda, když na každém druhém kanálu běží něco podobného, co jsme zmínili výše.

Máte také nějaký typ pořadu, který vám už leze krkem? Co třeba seriály z lékařského prostředí nebo snad pěvecké talentové show? Případně něco úplně jiného?

3 komentářů:

  1. ještě jste zapomněli na talentový reality show, ty jsou dneska úplně všude a dívá se na to jen pár zhulenejch puberťáku

    OdpovědětVymazat
  2. Ještě bych dodal 4. typ - vztahové seriály. To platí především pro ČR, že ta přesycenost už je veliká. Začalo to "velkolepě" Pojišťovnou štěstí v roce 2004, aby se následně další roky rozjely v podstatě nekonečné seriály a stálice Rodinná pouta (VKV), Ordinace v růžové zahradě, Ulice. A protože zaznamenaly úspěch, Nova a Prima začaly chrlit další a další vztahovky jak přes kopírák, takže nakonec je doba mezi 18-21 hodinou v týdnu (a často i o víkendu) na Nově a Primě už dlouhodobě úplně zabitá...

    OdpovědětVymazat
  3. Brundibar

    a co Mentalista? :)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.