pondělí 2. června 2014

TV RECENZE: Chicago P.D. - Policejní spin-off k Chicago Fire se v konkurenci neztratí

Měli bychom se tvářit, že jsme objektivní a nezaujatí, ale to bychom lhali. Upřímně řečeno, kriminálek máme už plné kecky. Ono jich je tolik a jsou často na jedno brdo, tak se nám asi nikdo nemůže divit, že pokaždé, když se objeví další, začneme kroutit očima. Chicago P.D. jsme ale dali šanci, protože jde o odnož k Chicago Fire, které máme moc rádi. A nelitujeme.

Chicago P.D. to mělo rozhodně těžší než Chicago Fire. Druhý zmíněný seriál mapuje události na hasičské stanici, takže konkurence není tak velká, ale Chicago P.D. se věnuje policejní jednotce. A tenhle žánr má hromadu zástupců. Chicago P.D. se mezi nimi naštěstí neztratí, ale současně ani příliš nevybočuje z řady. Přesto je tu pár aspektů, které zaujmou.

Začneme třeba tím, že jedním z hlavních hrdinů je Hank Voight (Jason Beghe). Ten se představil už v Chicago Fire a ne zrovna jako kladná postava. Naopak, šlo o záporáka, kterého nebylo obtížné nenávidět.

Ovšem dnešní doba fandí nejednoznačným ústředním postavám a tak není zase takovým překvapením, že v Chicago P.D. je jedním z těch, kterým je věnována pozornost. Jenže někdy se zdá, že si scenáristé nevědí rady s tím, jak mají Hanka divákovi prezentovat.

Staví se na tom, že jde o někoho, kdo rozhodně není žádný slušňák, ale docela často je příliš heroizován a zřejmě máme získat dojem, že i když je to člověk, který se nechá uplácet a policejní brutalita je pro něj denním chlebem, je to vlastně dobrák.

Asi by bylo přirozenější neustále ho prezentovat jako sobeckého hajzlíka, který většinu věcí dělá hlavně proto, aby z toho něco měl. A ne jako v podstatě hodného chlapce, který prostě občas uklouzne.

Na druhou stranu, tvůrci mu několik epizod poctivě budují image dobráka, aby ho následně nechali spáchat pokus o vraždu. Pak je dost těžké vytvořit si k němu pozitivní pouto (což nám stejně nešlo, protože ho nemám rádi kvůli jeho chování v Chicago Fire).

Chtělo by to trošku vyvážit, netlačit ho ani na jednu stranu spektra (nedělat z něj Mirka Dušína, ale ani někoho, kdo bez mrknutí oka shodí někoho do řeky s tvárnicí na řetězu kolem krku). Poukázat na to, že je to grázlík a zůstat u toho.

Docela fajn jednotka

Hank šéfuje speciální jednotce, která je sestavena z několika postav. A potěšilo nás, že nemůžeme říct, že by nám nějaká vysloveně vadila. Nepřekvapivě, některé jsou nám sympatičtější, jiné až tolik ne, ale tým je poskládán ze zajímavých osobností. Máme tu Alvina (Elias Kotes), který vypadá jako "homeless", ale je to docela drsný policista, Antonia (Jon Seda) známého už z Chicago Fire, sympaťáka Jaye (Jesse Lee Soffer), Hankovo chráněnku s temnou minulostí Erin (Sophia Bush) a několik dalších. Obsazení je příjemné, jde o fungující směsici zkušených hereckých mazáků a neokoukaných tváří (původně byla jednotka výrazně jiná, ale před natáčením došlo k několika změnám, často kvůli "kreativním neshodám").

Často se také objevují některé postavy z Chicago Fire (a v Chicago Fire se zase objevují hrdinové z Chicago P.D., aby to bylo fér). Je dobře, že divák má pocit, že oba seriály jsou součástí jednoho většího celku. Dokonce i některé příběhy, které jsou v Chicago Fire jen naťuknuty, Chicago P.D. dál rozvíjí. To ale znamená, že je důležité sledovat obě série, abyste pochopili všechny souvislosti. Projekty jsou spolu provázány dost silně.

Seriál nemá jednu hlavní dějovou linii, ale většina epizod řeší samostatné případy s tím, že tu pár zápletek, které se objevují ve více dílech, ale jsou spíše vedlejší. Je to například Hank a jeho soupeření s vnitřními záležitostmi. Právě díky nim se dostal z vězení, ale samozřejmě ony za to něco chtějí a to se mu nelíbí. A opět je dost zvláštní, že vnitřní záležitosti jsou stavěny do pozice záporáků, ale kdo by se jim mohl divit, že šlapou Hankovi na paty, když nemá zrovna čistý štít.

Jednotlivé případy, které jednotka řeší, nejsou obvykle příliš objevné, jde o klasické obtíže s gangy, občas je to nějaká ta bomba, únos a podobně. Nic, co bychom už mnohokrát neviděli, ale jelikož hlavní hrdinové si nebojí ušpinit ruce a protože podsvětí je prezentováno docela sugestivně, tak člověku nevadí, že už tu něco podobného bylo milionkrát.

Abychom si občas odpočinuli od depresivního světa zločinu, tak se dočkáme i pár milostných zápletek. Ale nejsou rušivé, ani nepůsobí navíc, přirozeně vyplynou z děje.

A trošku něco optimističtějšího je potřeba, jinak je seriál temný, často překvapivě brutální a působí dost bezvýchodně, jako by nebylo možné zůstat v Chicagu morálně nezkaženou osobností. Právě atmosféra je výrazným kladem seriálu.

Verdikt:

Spin-off k povedenému seriálu Chicago Fire, který sleduje policejní jednotku vedenou ne zrovna ukázkovým policistou Hankem Voightem nepřináší hromadu originálních prvků, ale díky sympaticky sestavenému týmu, temné atmosféře a silnému provázání s Chicago Fire se v konkurenci neztratí. Scenáristé si sice trošku perou s nejednoznačností hlavní postavy a nevadilo by, kdyby byl dějově seriál o něco originálnější, ale ve finále je divákovi naservírována působivá kriminálka, která si během patnácti epizod udrží slušný stupeň zábavnosti.

Hodnocení: 7/10

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.