úterý 16. září 2014

Marvel vs DC (část první): Dva komiksoví giganti, kteří se střetli i na obrazovkách a stříbrném plátně. Kdo z nich vede?

Adaptace komiksů už jsou pár let žhavé zboží. A přestože někdo může mít pocit, že je toho moc, tak to nevypadá, že vlna projektů na motivy kreslených sešitů brzy skončí. Největšími hráči na tomto poli jsou DC Comics a Marvel. A tak se pojďme trošku blíže podívat na to, který z nich si vede lépe, pokud jde o animované i hrané seriály a samozřejmě filmy.

Animované seriály
 

 MARVEL
  DC
 The Marvel Super Heroes (1966)
 Fred and Barney Meet The Thing (1978)
  X-Men: Pryde of the X-Men (1989) - byl odvysílán pouze pilotní díl
 Solarman (1989) - byl odvysílán pouze pilotní díl
 Spider-Man bez hranic (1999 - 2001)
 Spider-Man (2003)

 The Super Hero Squad Show (2009 - 2011)
 
 
 
 
 
 Plastic Man (2006) - Pouze pilotní epizoda
 
 
 
 
 
 
 

Celkový počet seriálů, u kterých byla odvysílána alespoň pilotní epizoda: 35 (Marvel) vs 47 (DC)

Seriál s nejvíce díly: 76 epizod (X-Men z roku 1992) vs 68 epizod (The New Adventures of Superman)

Vítěz: Pokud bychom se bavili čistě o kvantitativním hledisku, tak má náskok DC, které má na kontě více než 40 seriálových adaptací komiksů. Na druhou stranu, obě stáje vypustily do světa legendární kousky. Marvel například X-Meny z roku 1992 nebo Spider-Mana z roku 1994. V poslední době také zabodoval s Avengers: Nejmocnější hrdinové světa, bohužel ti byli nahrazení nemastnými neslanými Avengers - Sjednocení. Pokud jde o DC, tak to má zase na kontě hromadu projektů se Supermanem a Batmanam, na které fanoušci nedají dopustit, skvostná byla Young Justice a ani Teen Titans Go! nejsou vůbec špatní. Takže trošku alibisticky to prohlásíme za "plichtu".

SOUVISEJÍCÍ: KOMIKSOVÁ BOUŘE NA OBRAZOVKÁCH: CHYSTÁ SE HROMADA SERIÁLŮ INSPIROVANÝCH KOMIKSY

Hrané seriály

MARVEL
DC
 Power Pack (1991) - Pouze pilotní epizoda
 
 
 
 
 
 Preacher (blíže neurčené datum v roce 2015)
 
Celkový počet seriálů, u kterých byla odvysílána alespoň pilotní epizoda: 8 (Marvel) vs 15 (DC)
Seriál s nejvíce díly: 82 (The Incredible Hulka) vs 218 (Smallville)
Vítěz: Tady zůstává Marvel ve stínu DC. Samozřejmě má na kontě kultovní seriál Incredible Hulk, ale u konkurence najdeme hitovky jako Batman nebo Wonder Woman a samozřejmě Superman. DC pak může být velmi vděčné stanici The CW, která nabídla projekty jako Smallville nebo aktuální hit Arrow, plus chystá The Flash a iZombie. Ale zájem o komiksové postavy od DC má i Fox (Gotham) nebo NBC (Constantine). Preacher pak poběží na AMC. Ovšem, zatímco v minulosti a současnosti vítězí DC na celé čáře, tak v příštích letech by se situace mohla změnit. Slušné naděje vkládáme do Agent Carter, ale vzhlížíme hlavně k pětici projektů, které budou dostupné na Netflixu. Tahle společnost už ukázala, že seriálovou tvorbu zvládá skvěle a snad to potvrdí pěticí projektů od Marvelu. Ovšem, nutno připomenout, že jsou připravovány i další adaptace na motivy DC komiksů (Hourman, DMZ, Supergirl a Titans), ale žádný z nich zatím nedostal zelenou, takže tu existuje riziko, že se natočí jen pilot (a ani ten nemusí být odvysílán, což už se v minulosti stalo několikrát, jestliže se bavíme o seriálech inspirovaných u DC. Z poslední doby zmiňme například Wonder Woman).
Za sebou máme pohled na televizní projekty od obou komiksových obrů, příště se podíváme na filmový svět.

 


 



 

3 komentářů:

  1. Nightman a Mutant X su serialy od Marvelu ? Som mal za to ze minimalne Mutant X bola len kopirka na X-men

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mutant X byli zřejmě inspirováni X-Meny, ale nebylo to nikdy přiznáno oficiálně. Ostatně Fox zažaloval Marvel a další společnosti, protože má jako jediný práva na X-Meny a Mutant X jsou jim velmi podobní. Marvel kontroval protižalobou, aby byla produkce Mutant X povolena, protože nejde o přímou adaptaci X-Menů. Produkce nakonec byla soudem povolena, i když spory mezi společnostmi dál pokračovaly. Obecně mají být Mutant X hodně volnou adaptací komiksů s grupou New Mutants.

      Vymazat
  2. bude někdy druhá část?

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.