neděle 3. srpna 2014

Whose Line Is It Anyway?: Nejlepší improvizační pořad na světě!


Nechte se pobavit.
Různé improvizační formáty jsou v určitých zemích velmi oblíbené, protože nabízejí pravidelnou dávku humoru a televize zase tolik nestojí jejich výroba. Za těch několik desetiletí, co už existuje televizní médium se na obrazovkách vystřídala řada improvizačních pořadů. Jeden z nich ale ostatní o několik tříd převyšuje. A já vás s ním dnes v tomto článku seznámím. Představuji vám Whose Line Is It Anyway?.


Historie

Whose Line začínalo jako rozhlasový pořad, za kterým stal například legendární herec a komik Stephen Fry. Ale protože improvizace je v rádiu denním chlebem a různé hry tam nevyniknou, pořad se v roce 1988 dočkal pouhých šesti dílů.

Fanoušky to ale mrzet nemuselo, protože tvůrci Mark Leveson a Dan Patterson pořad převedli na televizní obrazovky kanálu Channel 4. Základním principem je, že čtyři účinkující (většinou zkušení komici) předvádí různé scénky a zpívají písničky, které si vymyslí na místě po zadání moderátorem či po radě z publika.

Britské Whose Line Is It Anyway? si velice rychle získalo řadu fanoušků a dožilo se celkem deseti řad. Jak šel čas, v pořadu se začala objevovat i dvě velice důležitá jména: Colin Mochrie a Ryan Stiles. Tihle pánové se totiž v roce 1998 stali součástí americké verze pořadu moderované Drew Careym. Pravidelnou trojici pak ještě doplnil herec Wayne Brady.

Tajemství úspěchu

Nejzásadnějším faktorem úspěchu amerického Whose Line, které se dožilo osmi řad, je sympatická sestava komiků v čele s rozesmátým tlouštíkem Drewem. Stejně tak důležité je ale i to, že jsou všichni pánové (občas i dámy) proklatě vtipní a snaží se vytřískat vtip z každé situace.




Dalším podstatným faktem vedoucím k úspěchu pořadu je i to, že každý z pravidelných účinkujících si rychle našel svou roli. Drew Carey vynikal svým přirozeným smíchem, Wayne Brady se našel v pohybových a pěveckých hrách. Nejzábavnější ale bezesporu je dvojka Colin a Ryan. Tihle dva jsou spolu pokaždé velice vtipní, a protože jsou i v soukromém životě dobří přátelé, vědí, co od sebe čekat a neváhají toho druhého pořádně rozhodit.


Ani kvalitní humor ale nezabránil tomu, aby ABC v roce 2007 pořad zrušila.

Whose Line je zpět!

Po několika pokusech přivést na televizní obrazovky podobně vtipnou show se stanice The CW rozhodla, že to znovu zkusí se starou známou partou z Whose Line. A tak se v roce 2013 na obrazovkách televize pro mladé ve dvanácti epizodách objevil prošedivělý Colin, Ryan a jeho cigaretami nakřáplý hlas a vypracovaný Wayne. Za moderátorský stolek musela kvůli nedostupnosti Drewa usednout herečka Aisha Tyler. Na tu si sice mnozí stěžují, ale zase tak špatnou práci neodvádí.
 

Pořad na The CW běží už druhým rokem a vzhledem k solidní sledovanosti se dočká i třetí řady. Whose Line tedy naštěstí jen tak neskončí a bude nás zásobovat smíchem ještě minimálně rok. A pokud byste chtěli jednotlivé hry vidět s kvalitními českými titulky, navštivte stránku VideaČesky.cz, kde se pořadu věnují už přes tři roky.

Znáte Whose Line? Který z účinkujících je váš nejoblíbenější?

8 komentářů:

  1. Takže americká Partička?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Americká partička? Spíš partička je české Whose Line?, akorát ani z poloviny tak zábavné.

      Vymazat
    2. Americký předchůdce Partičky, ze které si Dano Dangl často bere náměty pro hry. I těch několik dílů Partičky s bodováním herců je přebráno z Whose Line :-)

      Vymazat
  2. V žádnem případě bych nesrovnával, u Whose Line Is It Anyway? se člověk směje, u Partičky nikoliv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co meleš, Partička je na naše poměry geniální (myslím českou, ne tu slovenskou nudu), konečně něco, u čeho se mladý lidi u nás můžou v TV zasmát. A těžko se ty pobavíš u americký show víc, ty trapoško :)

      Vymazat
  3. Partička je lepší! Tomuhle se zasmějí jen američani, nebo ti, kteří rozumí americkému stylu humoru.

    OdpovědětVymazat
  4. Možná jde o špatný výběr ukázek, ale česká Partička mi přijde vtipnější.

    OdpovědětVymazat
  5. Tenhle pořad převyšuje českou napodobeninu ve všech směrech, a kdo tenhle typ humoru nazývá "americkým", nemá pravděpodobně žádný smysl pro humor. Jak již zmínil autor článku, doporučuji projet VideaČesky, kde scénky z WLIIA najedete mnohokrát v kategorii "Legendární videa". Mezi mé nejoblíbenější hry patří Nic než otázky, Dvě věty a Nemožná mise.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.