středa 2. července 2014

Nejhorší a nejlepší filmové spin-offy: Vybrali jsme naše "nej" rozšíření filmových hitů

Spin-offy, hezky česky "odvozeniny", v našem případě od filmu, nejsou tako běžné jako remaky nebo rebooty, ale čas od času se objeví. Někdy se povedou a někdy ne.


Nejhorší spin-offy

Maska Junior (2005)
Spin-off k: Maska (1994)

Komiksová adaptace Maska z roku 1994, ve které řádil Jim Carrey se nejen povedla, ale také vydělala a to více než slušně (rozpočet 23 milionů, tržby 351,6 milionů dolarů). Bylo tak překvapením, že téma zůstalo docela dlouho u ledu (vznikl pouze animovaný seriál). Trvalo to 11 let, než se objevil částečný sequel, ale spíše spin-off nazvaný Maska Junior, který neměl s původním filmem skoro nic společného. Rozhodně ne zábavnost, vtipnost a úspěšnost. Kritici ho strhali a diváci více méně ignorovali (84 milionů rozpočet, tržby 57,6 milionů dolarů). Divíte se jim?

Prci, prci, prcičky: Na táboře (2005)
Spin-off k: Prci, prci, prcičky (1999)

Série Prci, prci, prcičky se dočkala několika spin-offů, které vyšly rovnou na DVD. Žádný nebyl vyslovený skvost, ale nám se nejméně líbil spin-off s podtitulem Na táboře. Hlavní roli v něm má Stiflerův (Seann William Scott) bratr Matt, který ale svému příbuznému nesahá ani po kotníky. Světe div se, tvůrci věřili, že sex s hudebními nástroji bude zárukou legrace. Není.

Božský Evan (2007)
Spin-off k: Božský Bruce (2003)

Božský Bruce není nejlepší komedií, ve které se Jim Carrey objevil, ale i tak jde o povedenou záležitost. Spin-off v hlavní roli se Stevem Carrellem je jen hodně, ale hodně slabým odvarem původního filmu. Stevea máme sice rádi, ale ani tak nebudeme tvrdit, že tohle se povedlo. Je to nudné, nevtipné a zbytečné.


Nejlepší spin-offy

Dostaň ho tam (2010)
Spin-off k: Kopačky (2008)

Komedie Dostaň ho tam sice kvalitou originál nepřekonala, ale šla si svou vlastní cestou, která se nakonec ukázala být jako docela zábavná. Herecké výkony byly fajn, je tu několik hodně vtipných scén, projekt je silně nekorektní... Prostě hodně slušný spin-off, který není úplnou trefou do černého, ale ani naprostou zbytečností.

Kocour v botách (2011)
Spin-off k: Shrek (2001)

Bylo v podstatě jasné, že spin-off s Kocourem nebude tak povedený jako kultovní Shrek, ale rozhodně jde o zvládnutou odbočku od hlavní série, která nezklame a dobře pobaví. Podle nás není hlavní postava tak sympatická, jako nevrlý zlobr, ale ani tak jsme se u dobrodružství Kocoura nenudili a docela slušně se zasmáli.

Wolverine (2013)
Spin-off k: X-Men (2000)

Jediná postava z X-Menů, která se dočkala spin-offu (respektive hned dvou), je Wolverine (Hugh Jackman). Ani jeden nebyl extrémně povedený, ale ani jeden nebyl vyslovenou hrůzou. A druhý spin-off z roku 2013 se nám líbil více. Pár věcí (Silver Samurai jako robot) nám nevonělo, ale ve finále musíme přiznat, že jsme si film docela užili.


Který spin-off se vám líbil nejméně a který nejvíce?

4 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neuvedli kam? Nebyl tak špatný, abychom ho zařadili mezi nejhorší, ale ani tak dobrý, abychom ho dali mezi nejlepší.

      Vymazat
  2. Nemuzu si pomoci ale spin off Wolverine a i jeho druhy dil je do nebe volajici hruza.

    OdpovědětVymazat
  3. No nevím, ale mě zrovna první spin-off prciček přišel ze všech těch prcičkovských spin-offů nejlepší. Už kvůli tomu, že to byl první spin-off, navíc s bratrem a ne jen nastavovaná kaše s bratranci atd...

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.