úterý 3. června 2014

TOP 5: Seriálové novinky, u kterých nás mrzí, že nedostaly druhou řadu

Televizní stanice se s tím rozhodně nemazlí. V sezóně 2013/2014 bylo zrušeno (ať už plánovaně nebo neplánovaně) skoro osm desítek seriálů. Některé si to zasloužily, některé až tolik ne, ale televizní svět je krutý, kvalita není jediné, co rozhoduje o tom, zda seriál vydrží na obrazovkách nebo ne. My jsme vybrali pětici novinek, které nás zaujaly a jsou dle nás povedené, ale přesto jim domovské stanice zatnuly "tipec".

Trophy Wife

Domovská stanice: ABC
Hodnocení ČSFD: 58 %
Hodnocení IMDb: 6,9/10
Hodnocení Metacritic: 63 %
Naše recenze: Chystáme

Původně se zdálo, že půjde jen o slabý odvar Takové moderní rodinky/Modern Family, ale postupem času se ze seriálu vyklubal sitcom, který se vydal vlastní cestu. Příjemně ztřeštěný, ale málokdy přehnaně, vtipný, někdy docela trefný a navíc velmi působivě obsazený. V hlavní roli se představila Malin Akerman, ale velmi dobře jí "sekundují" Marcia Gay Harden v roli první exmanželky, pedantské lékařky a Michaela Watkins v roli druhé exmanželky, velmi rozverné "hipísačky". Rozhodně potěšující je, že seriál až tolik neodráží název a většina fórků nesází na to, že si muž středního věku (Bradley Whitford) "nabrknul" sexy roštěnku. Trophy Wife umí být milý, ale ne přehnaně sentimentální, drzý, ale ne moc, prostě ideální rodinný sitcom.

Dracula
Domovská stanice: NBC
Hodnocení ČSFD: 67 %
Hodnocení IMDb: 7,6/10
Hodnocení Metacritic: 55 %
Naše recenze

Tak konečně se objeví upír, který není jen cukrošem určeným pro uspokojení představ pubertálních dívek o nesmrtelném životním partnerovi, který skrývá velké tajemství (třeba takové, že se na sluníčku leskne jako diskokoule) a neuspěje. Seriálový Dracula byl temný, brutální, atmosférický a v hlavní roli měl herce, u kterého není těžké uvěřit tomu, že celý život tráví zavřený v potemnělé místnosti. Jonathan Rhys Meyers  je jako představitel charismatického vampýra ideální volbou. Dějově se seriál inspiroval u díla Brama Stokera, ale současně se nebál jít vlastní a zajímavou cestou. Ale očividně to nebylo dost a NBC druhou řadu neschválila.

The Crazy Ones
Domovská stanice: CBS
Hodnocení ČSFD: 62 %
Hodnocení IMDb: 7,1/10
Hodnocení Metacritic: 58 %
Naše recenze

Pokud se v něčem objeví Robin Williams, je jasné, že to bude hodně divoké a ztřeštěné a The Crazy Ones nejsou výjimkou. Williams je prostě gejzírem energie, kterou se mu daří přenést i na diváka. Jeho nový sitcom sice nabízí poměrně archetypální postavy, které ale občas mile překvapí, jsou dobře zahrané a sympatické. On celý seriál působí milým a hřejivým dojmem, sice se nevyhýbá trošku rýpavějšímu humoru, ale pořád ho drží v hranicích dobrého vkusu, což je pro podobný projekt vhodné. Sentimentu je tu sice dost, ale byť někteří tvrdí, že až moc, my toho názoru nejsme.

Mixology
Domovská stanice: ABC
Hodnocení ČSFD: 59 %
Hodnocení IMDb: 6,5/10
Hodnocení Metacritic: 48 %
Naše recenze

U Mixology bylo už před odvysíláním v podstatě jasné, že dostane za uši. Romantika složená z různých dějových navzájem se proplétajících linií? Dalo se předpokládat, že bude módní kritizovat podobně koncipovaný projekt jako slabý odvar Lásky nebeské. Obecně to nemají podobné seriály lehké a Mixology to poznalo na vlastní kůži. A my si stojíme za tím, že nezaslouženě. Náš názor je, že jde o velmi zábavnou romantiku, která ale není přehnaně emocionální, naopak je překvapivě vtipná, hodně štiplavá, často dost trefná a zaplněná svéráznými postavami, kdy ne všechny musejí být člověku sympatické, ale jsou určitě zajímavé. Nutno také poznamenat, že seriál zraje jako víno, je epizodu od epizody lepší.

Almost Human
Domovská stanice: Fox
Hodnocení ČSFD: 75 %
Hodnocení IMDb: 83 %
Hodnocení Metacritic: 62 %
Naše recenze

Stanice Fox má s rušením povedených sci-fi seriálů své zkušenosti a očividně je hodlá rozšiřovat. Juchali jsme blahem, že Almost Human dostálo svým očekáváním a nabídlo zajímavou vědeckofantastickou kriminálku s precizními triky a fajnovým obsazením a Fox se rozhodne, že ho po první řadě utne. A to sledovanost nebyla nikterak tragická (i když ani skvostná). Ovšem zřejmě byly náklady na seriál příliš vysoké, takže dostaly přednost jiné projekty (například Gotham). A nás to rozhodně mrzí, chemie mezi Karlem Urbanem a Michaelem Ealym funovala, seriálu nechyběl humor a zajímavé dějové linky. Mimochodem, proslýchá se, že snaha udržet na obrazovkách seriály Almost Human a Enlisted stála křeslo jednoho z šéfů Foxu Kevina Reillyho.

Máte nějaký seriál, který bude chybět vám?

2 komentářů:

Děkujeme za Váš názor.