úterý 17. června 2014

Hra o trůny: Proč jsme ve finále čtvrté řady neviděli Lady Stoneheart?

!!!POZOR, SPOILERY!!! Fanoušci knižní předlohy asi napjatě očekávali, zda ve finále čtvrté řady Hry o trůny uvidíme Lady Stoneheart. Jenže jsme se jí nedočkali. Režisér závěrečné epizody aktuální řady Alex Graves prozradil proč.

Milovníci knižní verze samozřejmě vědí, kdo je Lady Stoneheart. Ale asi i většina těch, kteří neměli předlohu v ruce, ale o Hru o trůny se zajímají, tuší, o koho jde. Je to Catelyn Stark (Michelle Fairley). Někteří z vás se asi zarazí, vždyť ta byla podříznuta během Rudé svatby. Je to tak, ale v knize je Catelyn vzkříšena. Ovšem už to není ona vcelku milá paní, ale pomstychtivá nemrtvá, která touží po krvi těch, kteří zničili její rodinu.

Lady Stoneheart se objevila na konci knihy Bouře mečů, kterou třetí a čtvrtá seriálová řada mapovaly, takže vyvstala jasná otázka, zda se jí dočkáme i na televizních obrazovkách. A jak už víme, tak jsme ji neviděli, přestože v to mnoho lidí doufalo.

Režisér finále Alex Graves byl samozřejmě i na toto tázán a neměl problém se o tom rozpovídat. Rovnou přiznal, že scenáristé David Benioff a D.B. Weiss nikdy neměli v plánu Lady Stoneheart v epizodě Děti představit:

"Nikdy toho neměla být součástí. Vím, že se to objevilo na internetu a lidé tomu začali věřit. Dělo se toho prostě tolik, alespoň z mého pohledu, že jsme se k tomu prostě nedostali, protože je tu otázka, jak zakomponovat do děje Michelle Fairley, jednu z nejlepších hereček, ze které by se stala pomstychtivá zombie, která nemluví a jen vraždí. Myslím, že v této sezóně pro to nebylo místo. Nevím, co se chystají udělat, ale vím, že diváci jsou tomu nakloněni. Já sám jsem tomu nakloněn, proto jsem do příběhu zakomponoval postavy Thorose z Myru a Berica Dondarriona, kteří ji vzkřísí. Nevím, co s tím provedou, protože upřímně jsem o tom s nimi nemluvil. Nebylo to na programu dne. Ptal jsem se na to minulý rok, během natáčení třetí řady, když jsme připravovali scény s Berickem. Oni odpověděli ´Hele, pravdou je, že my nevíme, co s tím.´ To byla celá konverzace na tohle téma."

Graves k tomu dál dodává, že se nediví, že lidé volají, aby se Lady Stoneheart ukázala, protože po událostech během Rudé svatby chtějí, aby se vrátila a pomstila, což režisér chápe. A my to chápeme také. Otázkou ovšem je, zda se jí dočkáme, protože z toho, co Alex prozradil, to nevypadá, že by scenáristé měli zrovna promyšlený plán týkající se oživené Catelyn. Ovšem, třeba se situaci změnila a scenáristické duo už pracuje na tom, jak Lady Stoneheart představit v páté řadě.

Vadilo by vám, kdybychom se této postavy nedočkali?

9 komentářů:

  1. Myslím, že bude lepší, když tam nebude. V knize je to pěkný úlet a i sám Martin přiznal, že to s tíhle trochu přehnal.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych ji naopak viděl rád, ostatně, o jsem tak vysledoval, nejsem sám, takhle postava má silnou fanouškovskou základnu.

      Vymazat
    2. Můžeš se podělit o odkaz na Martinovo přiznání ohledně Lady Stoneheart? Nějak se mi nechce ti věřit.

      Vymazat
  2. Myslím, že pro seriál je ta postava jak dělaná. V knize možná je její působení trochu diskutabilní, ale jednou už tam je a neměla by scházet ani v seriálu, na to je příliš zásadním prvkem. A myslím, že právě pro seriálové fanoušky (kteří mají motiv mstitele rádi, zvlášť v prostředí, kde se děje tolik křivd a podrazů) bude Lady Stoneheart pošušňáníčkem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak, tak, pravdu máš :D.

      Vymazat
    2. Přesně. Marti teď může litovat že jí tam dal, ale na to už je trochu pozdě. Někdo musí ovlivnit linku Brienne a lovit Freye... Kdyby jí nahradili někým jiným (Dondarionem), tak to nebude moc dávat smysl, vzhledem k tomu jaký byl mezi Briene a Cat vztah...

      Vymazat
    3. Myslím, že Lady Stoneheart bude mít větší úděl. George musí mít ještě nějaký důvod, proč ji přivedl zpět, než je zabíjení pár Freyů. Já doufám ve smrtelnou interakci s Baelishem.

      Vymazat
  3. dle mýho názoru je v knížkách a i v seriálu spousta dalších(a užitečnějších) postav co můžou povraždit pár Freyů, Boltonů a Lannisterů. Kdybych si měl vybrat jestli LS, nebo např. Lorda Manderlyho, tak beru rozhodně Manderlyho.

    OdpovědětVymazat
  4. Manderly myslím ještě Boltonům ukáže, že Sever nezapomíná :)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.