pátek 18. dubna 2014

TV Recenze: Being Human/Cena za lidkost - Americký remake britského hitu se rozloučil

Původně se čekalo, že z americké verze anglické nadpřirozené podívaná Being Human se vyklube jen "zhollywoodovaná" nedopečená variance na skvělý originál. Nejdříve to tak mohlo vypadat, ale postupem času si americká Cena za lidskost šla svou cestou. Občas sice zaškobrtla, ale obvykle kráčela slušným tempem a pevným krokem. A jak dorazila do cíle? Byla finální řada důstojným zakončením slušně zvládnuté série?



Řekněme, že ano. Předchozí tři řady byly relativně vyrovnané, žádná nebyla výrazně kvalitativně nezvládnutá a ani čtvrtá nedopadla špatně. I když se nevyhnula stejným nešvarům jako její předchůdci.

Opět jsme se museli vypořádat s poměrně roztříštěným příběhem. Každá ze sérií obsahovala třináct epizod. To není moc, ale ani málo, ovšem scenáristé Ceny za lidskost se z nevysvětlitelného důvodu snažili "nacpat" do jednotlivých epizod, co nejvíce událostí. I ve čtvrté řadě jsme tak viděli hned několik dějových linií, které sice byly veskrze zajímavé, ale jelikož nebylo obvykle příliš prostoru je více rozvíjet, někdy působily uspěchaně.

Možná (nebo dle nás určitě) by bylo lepší zvolit si jen pár zápletek, kterým by byla věnována pozornost. V tomto případě platí, že by se vyplatilo dávat přednost kvalitě před kvantitou. I když to není úplně přesné, protože jen pár linek bylo nezáživných, většina působila atraktivně, ale buďto "vyšuměly" do ztracena nebo byly utnuty rychleji, než by se nám líbilo.

Navíc došlo i na "recyklování" námětů z předchozích řad. Objevily se náměty, které jsou vcelku podobné těm, které už divák zažil.

Další výtka směřuje k určité zmatenosti. Cena za lidskost se snaží vybudovat komplexní a propletenou mytologii a to jí vychází. Ovšem ona propletenost je někdy možná až moc intenzivní. Upřímně řečeno jsme se v některých chvílích docela ztráceli, hlavně pokud došlo na magii, která má ve světe Being Human docela složitá pravidla.

Cesta do minulosti se povedla

Ale abychom autory jen nekritizovali, tak je musíme pochválit za epizody, které se odehrávají v minulosti. Ty považujeme za jedny z nejlepších z celého seriálu. Velice příjemně si pohrávají s různými událostmi, které jsme viděli, lákavě operují s klasickým "co by bylo, kdyby..." a navíc jsou okořeněny o intenzivní atmosféru.

Už od počátku se nám také líbilo obsazení. Američtí představitelé byli vybráni tak, aby sice určité znaky britských předobrazů vykazovali, ale ne, abychom měli pocit, že sledujeme "válku klonů". Nemáme větší výhrady k žádné z hlavních hereckých hvězd, chemie mezi nimi funguje, i když se nám zdálo, že intenzivnější byla mezi pány, než mezi ženskými a mužskými hrdiny (nemluvíme tu o sexuálním náboji).

Pokud se zaměříme na vedlejší postavy, tak těch tu je tedy pořádné množství a opět se děje to, co už jsme zmínili - některé "zmizí", u jiných je jejich příběh ukončen předčasně. Méně je prostě někdy více. Najednou se nám na obrazovce prohání banda vlkodlaků, ale člověk si stěží zapamatuje tři z nich a než začne poznávat ostatní, tak skončí v tratolišti krve.

Ovšem, v případě vlkodlaků musíme zmínit jeden hodně WTF moment, který nás pobavil a to, když se Sally (Meaghan Rath) vtělí do jednoho z nich (obrovského chlupatého pořízka), aby mohla políbit Aidana (Sam Witwer). To je něco, co nás hodně zaskočil, ale bylo to svým způsobem k popukání.

Ach, ty triky

Klasickou bolístkou, kterou má seriál už od počátku, jsou průměrné až podprůměrné triky, což platí pořád. Opět mluvíme hlavně o vlkodlacích, kteří ve své "vlčí formě" nevypadají zrovna excelentně. Ale Cena za lidskost je z produkce SyFy, která nedisponuje astronomickými financemi, takže můžeme trošku přimhouřit oči. I když některé jejich jiné produkty jsou vizuálně ošetřeny lépe.

Pokud se zaměříme na finále, které má být samozřejmě vyvrcholením celého seriálu, tak nepřekvapivě bylo poněkud uspěchané, ale zase nás zaujalo, že to nevypadalo na úplný happy end. Vlastně se zdálo, že Being Human skončí mnohem méně veseleji, než jsme čekali. Nakonec jsme se tak cítili trošku podvedení, protože závěrečné minuty byly přece jen poměrně "sluníčkové". Současně se ale nemůžeme rozhodnout, zda by nám vyhovovalo více, kdyby byla Cena za lidskost ukončena v depresivnějším stylu nebo jestli by nám nějaká ta dávka optimismu chyběla.

Verdikt:

Nešvary, kterými trpěl seriál v předchozích řadách, se nevyhnuly ani té finální. Slabší triky, někdy překombinovaný děj a zbytečně působící vedlejších postavy, to nám radost neudělalo. Také závěrečná epizoda mohla být o něco dramatičtější. Ovšem hlavní zápletka byla uspokojivá, díly věnované "výletu do minulosti" skvělé, ústřední představitelé byli i tentokráte velmi sympatičtí, takže nakonec můžeme závěrečnou sérii označit za uspokojivou. I když rezervy tu jsou.

Hodnocení: 7/10

1 komentářů:

  1. S tímhle seriále jsem to vzdala po dvou dílech. Nejen, že zápletka byla totožná s původním seriálem (což u remaku zas až tak nepřekvapí), ale stejné zůstaly i některé dialogy. Alespoň ze začátku to prostě byla téměř doslovná kopie s o třídu horšími herci. Nevím, jestli se to pak později zlepšilo, ale vzhledem k tomu, že původní Being human šlo docela do kytek, možná to ještě zkusím.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.