pátek 18. dubna 2014

Když jde na place o život: Meryl Streep se málem utopila, Jackie Chan téměř uškvařil a Sylvester Stallone skončil na intenzivní péči

Obvykle se filmová studia snaží, aby se měly jejich herecké hvězdy jako v bavlnce. Nemluvíme tu jen o karavanu, ve kterém by se dokázala ubytovat polovina obyvatel některé ze zemí Třetího světa, ale také o tom, že v každé trošku náročnější scéně, u které hrozí, že by si dotyčný/dotyčná mohli zlomit nehet, zaskakuje dublér. Ale někteří herci kaskadéry využívají neradi nebo se občas zvrtne i rádoby bezpečná scéna a stává se, že jde během natáčení doslova o život.


Před pár desítkami let se na bezpečnost na place nekladl zrovna velký důraz a nebylo úplně výjimečné, že docházelo k nehodám, které měly za následek různá zranění nebo i něco horšího. Často to odnášela zvířata, ale také lidé. Dnes už to není tak akutní, ochránci zvířat svým přísným okem dohlížejí na bezpečí svých svěřenců a pojišťovací agenti a zástupci studií se zase starají o to, aby nic a nikdo neohrozil lidské celebrity. Ale i tak se situace někdy zvrtne. Své o tom ví následující herečky a herci.

Například Uma Thurman málem zemřela pod koly dodávky, u které nějaký chytrolín zapomněl zatáhnout ruční brzdu. Stalo se to během natáčení fantasy Percy Jackson: Zloděj blesku. Uma si v klidu pochutnávala nad svém obědě, aniž by tušila, že se na ni řítí kovové monstrum. Naštěstí Pierce Brosnan, který zrovna natáčel poblíž, zahlédl, co se děje a tak začal na herečku křičet. Ta ho ovšem neslyšela. Naštěstí Pierce nezapomněl, že býval akčním hrdinou a tak neváhal a rozběhl se za autem. Podařilo se mu ho dohnat a zatáhnout ruční brzdu. K tomu nelze dodat nic jiného, než oblíbenou frázi dnešní mládeže: "Dobře on".

A nebylo to poprvé, co Pierce zachránil svou kolegyni. Když Halle Berry v bondovce Dnes neumírej (trefný název s ohledem na téma článku) svůdně žvýkala ovoce, začala se dusit. Naštěstí Brosnan je zdatný v první pomoci a dal jí takzvaného "Heimlicha". Mimochodem, Halle se během natáčení nevyhnula dalšímu zranění, helikoptéra jí vmetla do oka jakousi částečku, která jí poškrábala rohovku.

Ostatně své zkušenosti s rizikovým natáčením má i další představitel Jamese Bonda Roger Moore. Respektive dublér, který za něj zaskakoval ve filmu Špión, který mě miloval. V něm je scéna, ve které Bond skočí přes okraj skály na lyžích a chvíli to vypadá, že je s ním amen. Ale náš milovaný agent má u sebe padák. Za Moorea zaskakoval kaskadér Rick Sylvester a měl na mále. Během skoku mu lyže málem protrhla padák a Rick během pádu několikrát narazil do skály a zranil si nohy. Naštěstí se mu ale podařilo přistát bezpečně, i když to tak chvíli nevypadalo.

Hodně horko bylo některým hercům během příprav filmu Hanebný pancharti. Určitě si vybavíte scénu, ve které uhoří v kině hromada "nácků" a režisér Quentin Tarantino chtěl, aby daný moment vypadal, co nejvíce reálně a tak byl skutečně založen požár poblíž herců, jmenovitě například Eliho Rotha. Bylo sice naplánováno, že se k nim plameny nedostanou příliš blízko, ale jedna věc jsou plány a druhá realita a tak za pár vteřin už byl oheň jen několik centimetrů od Eliho. Ale jelikož si byl herec vědom toho, že scénu lze natočit jen jednou s ohledem na omezený rozpočet, vydržel to a natáčení zdárně dokončil, aniž by skončil na oddělení popálenin.

Když to není oheň, je to voda

Nepříjemné zkušenosti s dalším živlem, tentokráte vodou, má oscarová herečka Meryl Streep. Jistě ne zrovna ráda vzpomíná na natáčení thrilleru Divoká řeka. Po osmnáctihodinovém natáčení byla už utahaná a chtěla si odpočinout na hotelu, ale režisér Curtis Hanson nebyl spokojen s jedním záběrem a chtěl ho zkusit ještě jednou. Meryl protestovala, ale měla smůlu a tak musela usednout na raft a vyrazit na vodu. Jenže do ní spadla a začala se topit. Naštěstí byl poblíž Kevin Bacon, který ji vytáhl z divokých peřejí.

Málem se utopila i roztomilá zrzka Isla Fisher a to při natáčení Podfukářů. V něm byla uvězněna v poutech a v boxu plném vody. Ovšem oblečení se jí zaseklo do řetězů a ona se nemohla vynořit. Nikdo ze štábu si toho ale nevšiml, dle jejích slov si všichni mysleli, jak skvěle hraje a ona se přitom skutečně topila. Naštěstí se jí ale podařilo spustit bezpečností mechanismus, který ji osvobodil.

Kdo trošku zná Jackieho Chana, tak ví, že ten se na kaskadéry nespoléhá a všechny akční scény točí sám. A to se mu párkrát nevyplatilo. Příkladem budiž klasika Police Story, kdy sjíždí po kovové tyči pokryté světly. To není dobrá kombinace a Jackie o tom ví své. Téměř ho totiž zabil proud. Nakonec z toho vyvázl s popáleninami třetího stupně na rukách. Ovšem je nutné upozornit, že původně byla v záběru jen kovová tyč, jenže herec si vyžádal světla, protože chtěl, aby scéna byla hodně efektní. Štáb sice protestoval, ale Jackie si dupnul a nenechal se přesvědčit, že to není dobrý nápad. Nebyl.


Asi není nikdo, koho překvapí, že k nehodě došlo i během natáčení testosteronové jízdy Expendables: Postradatelní. V jedné z bojových scén si to na férovku rozdali Sylvester Stallone a hora svalů Steve Austin. Pánové se ovšem do bitky tak vžili, že to neskončilo dobře. Pro Slye. Když s ním Austin praštil o zem, tak mu "vyhodil" dva obratle a způsobil zlomeninu krku. Ovšem zajímavé je, že Stallone si to neuvědomil, přišel na to až po týdnu lékař během rutinní prohlídky.

Ovšem Stallone je na něco podobného zvyklý. A někdy si za to může sám. Když se natáčel Rocky IV, nejdříve se během boxerských zápasů rány jen naznačovaly, ale Stallonemu se to nelíbilo a tak požádal Dolpha Lundgrena, aby se s tím nepáral a zasazoval reálné údery. Ten s tím neměl problém a jednou Stallonemu "natáhl" takovou "bombu", že se herci vytvořil otok na srdci a skončil na více než týden na intenzivní péči.

Neztrácejte hlavu

Klasika hororového žánru z roku 1974 Texaský masakr motorovou pilou není žádná limonáda, jde o brutální film, u kterého slabší povahy mrazí. A mráz po zádech jistě přejel i po zádech Gunnara Hansena, který si zahrál roli Leatherface. Tvůrci filmu měli "báječný" nápad nechat ho pobíhat po place se skutečně fungující motorovou pilou, jenže když máte na obličeji masku, přes kterou není skoro vidět a všude je bahno, není to zrovna ideální situace. Gunnar se sebou řízl na zem a běžící motorová pila vyletěla do vzduchu. Za moment dopadla těsně k jeho hlavě. Chybělo jen pár centimetrů a mohl to být skutečně masakr motorovou pilou.

Ne zrovna bezpečně bylo i na place westernu Hodný, zlý a ošklivý. V něm je moment, kdy herec Eli Wallach nechává vlak přeseknout pouta. A v šedesátých letech minulého století se samozřejmě nemohli tvůrci spoléhat na počítačové efekty a tak to musel být na ostro. Jeden z koordinátorů sice propočítal každý moment dané scény, aby nedošlo ke zranění, ale pozapomněl na kovové schody, které vedly z některých vagonů. Kdyby Wallach skutečně dodržel časový plán, který pro něj byl připraven, tak by přišel o hlavu. Naštěstí si Wallach schodů všiml.


Doslova o krk šlo Michaelu J. Foxovi v Návratu do budoucnosti III. V něm má postava Martyho smyčku kolem krku. Původně se scéna natáčela s tím, že Michael stál na bedně a nebylo zabíráno celého jeho tělo, ale s tím nebyli tvůrci spokojeni. Nakonec byla tak krabice odstraněna a Fox se jistil rukama. Ovšem po několika záběrech se unavil a smyčka ho přiškrtila. Herec omdlel na celých 30 vteřin, aniž by to někdo zaznamenal. Fox k tomu dodal: "Trvalo to třicet vteřin, než si toho někdo všiml. Naštěstí Bob Zemeckis (režisér filmu, pozn. redakce), i když je můj velký fanda, pochopil, že nejsem až tak dobrý herec."

Překvapilo vás, že se stále mohou herci dostat do tak nebezpečných situací?

1 komentářů:

  1. Tvůrci Texaského masakru byli ale debilové :D ten týpek měl sakra kliku
    Je to vždy o selhání lidského faktoru takže neni divu, že se i dnes občas někdo dostane do prekérní situace.
    Ale tohle všechno je ještě dobrý, jsou herci kteří si vybrali při natáčení smůlu ( Brandon Lee).






    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.