neděle 27. dubna 2014

Šest typů otravných diváků: S těmihle týpky se na filmy a seriály nedíváme zrovna s láskou

Filmům a seriálům se věnujeme už nějaký ten pátek. Vlastně už je to tak dlouho, že někteří z vás ještě možná ani nebyli na světě, když jsme s tím začali. A za to dobu jsme měli možnost poznat různé typy diváků. Někteří jsou fajn, někteří úplně bezva nejsou.

Samozřejmě, tuhle úvahu berte s nadhledem, jde spíše o uvolněné zamyšlení, než o kritiku. Nikoho nechceme (moc) urazit.

Všeználek
Pokud se filmovém a televiznímu světu věnujete o něco intenzivněji, je velké riziko, že právě do této kategorie spadnete i vy. Ostatně, i my se zuby nehty snažíme, abychom v ní nebyli. Všeználek je typ diváka, který má tendenci neustále dávat najevo, jak má báječný přehled o všem, co se děje na stříbrném plátně a televizní obrazovce. Pokud s ním vyrazíte do kina nebo usednete na gauč, je tu 99 % šance, že v nepravidelných intervalech uslyšíte poznámky typu: "Režisér tohoto filmu natočil před dvanácti lety projekt, který získal X cen a následně vzniklo pokračování, o kterém ale už moc lidí neví. Natož o remaku, který vznikl v roce Y a vydělal tolik a tolik milionů dolarů." Všeználci jsou nadšení ve chvílích, kdy se mohou pochlubit tím, jak kovaní jsou problematice a čekají, že na ně budou ostatní, méně znalí diváci, koukat s neskrývaným obdivem. Škoda, že je to obvykle naopak a nejde o obdiv, ale o znechucení. Nepříjemnou podkategorií jsou Všeználci, kteří mají dojem, že jejich zkušenosti je opravňují k tomu, aby v případě ostatních určovali, co se jim "smí a nesmí" líbit. Pokud tedy pochválíte projekt, který není dle jejich gusta, tak čekejte silnou kritiku a vysvětlování, že to prostě nejde, abyste oceňovali daný film či seriál.

Index otravnosti: 65 %

Komentátor
Komentátor má s Všeználkem něco společného - během sledování filmů/seriálů nezavře ústa. Ale zatímco Všeználek nabídne alespoň nějaké zajímavé informace, tak Komentátor má potřebu hlavně vyjadřovat své názory a prezentovat své emoce, které se týkají daných scén. Má dojem, že všechny okolo zajímá, co si myslí o polibku filmového páru, přestřelce mezi záporákem a hrdinou, proběhlém dialogu a v podstatě každém dalším momentu. A nejen, že nezavře ústa, pokud se ve filmu/seriálu něco děje, ale on nedrží "hubu", ani když se nic podstatného neděje. V těchto chvílích si najde jiné, často se sledovaným materiálem nesouvisející téma, o kterém mluví a mluví a mluví. A nepomáhá ani to, když mu nabídnete popcorn či jinou pochutinu, je to zkušený "mluvič", zvládne kecat i s plnou pusou.

Index otravnosti: 80 %

Nadšenec
Nadšenec nekomentuje dění na obrazovce/plátně tak často, jako Komentátor, ale zase, pokud ho něco zaujme, tak se vůbec nebrání hlasitým projevům svého nadšení ve stylu: "Hej, ty vole. No, to bylo hustý. Tak tohle byla bombička." Pokud vedle někoho takového sedíte, tak musíte být připraveni na hodně hlasité a emotivní reakce, které mohou u slabších povah způsobit srdeční arytmii. Nadšenec silně prezentuje svou radost z událostí ve filmu/seriálu nejen bezprostředními výkřiky během sledování, ale také v diskusích na internetu, kde často nechává vzkazky jako: "Tak to byl pecka film. Vin Diesel jel bomby. Tohle byl nejlepšejší biják ze všech."

Index otravnosti: 70 %

Pseudointelektuál
Tenhle typ diváka rozhodně nefandí mainstreamové tvorbě. Ve frontě na blockbustery ho určitě nenajdete a je vysoce pravděpodobné, že doma nemá televizi (nebo to alespoň tvrdí) a pokud ano, tak pouze proto, aby sledoval francouzské filmy v originálním znění s titulky na ČT2. A jestliže zamíří do kina, tak do malých artových sálů, ve kterých se promítají dokumenty o velmi svérázných tématech nebo filmy, o kterých skoro nikdo neslyšel (a často pocházejí ze zemí, o kterých většina ani neví, kde jsou) a věnují se námětům jako je metafyzická zkušenost s klinickou smrtí na pozadí rodinného dramatu nebo jde o kolekci dvacetiminutových záběrů létající igelitové tašky. Vcelku oblíbené jsou i projekty kritizující komercializaci lidského bytí, ale ty už začínají být také dost profláknuté, takže o ně zájem ze strany pseudointelektuálů rychle opadá. Tento typ diváků nejen, že rád sleduje unikátní pořady, ale také rád kritizuje běžného "žrouta" mainstreamové tvorby. Pseudointelektuál vám dá jasně najevo, že vám společnost vymývá mozek a vy o tom ani nevíte, tupci.

Index otravnosti: 70 %

Jasnovidec
Tak tohoto diváka nic nepřekvapí. Scenáristé mohou být géniové, připravit zvraty, které 99,5 % diváků vyrazí dech, ale Jasnovidec jim na to neskočí. Ihned poté, co k danému dějovému zvratu dojde, hlasitě informuje ostatní diváky: "Tak to jsem čekal, tohle bylo jasné už od chvíle..." To, že není způsob, jak opravdu dokázat, že o zvratu vědět a to, že nemá odpověď na otázku, proč na to tedy neupozornil dříve, než k tomu došlo, nehraje roli, Jasnovidec to prostě tušil a bude vás o tom přesvědčovat zuby nehty. Jsou i typy Jasnovidců, kteří na vás "vybafnou" dvacet různých scénářů následujících událostí a je tak skoro jasné, že něco vyjde a oni se budou cítit na koni. Další skupinou jsou Jasnovidci, kteří upozorní na budoucí zvrat, který je ale jasný jako facka už pár desítek minut a odhadnout ho dokáže i člověk v kómatu. Přesto se Jasnovidec tváří, že vám odhalil tajemství na úrovni existence mimozemského života.

Index otravnosti: 80 %

Hnidopich
Tohle je náš "oblíbený" typ diváka. Hnidopichové jsou experty v podstatě na všechny oblasti lidské činnosti, takže jsou schopni zaznamenat každou drobnost neodpovídající realitě, která se ve filmu a seriálu odehraje. Ono lano by ve skutečném životě prostě nemohlo prasknout, protože je vyrobeno z toho a toho materiálu/dané auto by nevybuchlo při tomto typu nehody/daná postava by nemohla telefonovat z tohoto mobilu, protože tento model se objevil až v roce 2011, ale film se odehrává v roce 2010. Hnidopiši nedokáží nebo nechtějí pochopit, že filmový/televizní svět není vždy naprosto autentický. Jistě, jsou chvíle, kdy i běžnému divákovi vadí, že se z něj filmaři snaží udělat "vola", ale hnidopichové juchají blahem, když mohou poukázat na sebemenší nesrovnalost a prezentovat své znechucení nereálností daných momentů. A tento typ diváků také rád kritizuje nelogické chování postav. No a co, že se za nebohou dívkou v poloroztrhaných šatech žene 120 kilový maník s motorovou pilou a ona běží v temném lese bez bot, to ji neomlouvá, musí jednat racionálně a každý svůj krok si pečlivě rozmyslet.

Index otravnosti 95 %

Spadáte do některé kategorie? A jaké chování vás u sledování filmů/seriálů zaručeně rozčílí?

15 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Pod tento článek se mohu podepsat.Já jsem také filmový nadšenec takže i já se snažím,abych na své okolí nepůsobil jako Všeználek,nebo Hnidopich:) Ale když už vyjadřuji své názory nebo poznatky z konkrétního filmu,tak jedině až po shlédnutí filmu,abych nerušil promítání..Ale k těmto typům bych přidal ještě jeden,který mě osobně rozčiluje možná nejvíce,nazval bych ho "Konzument jídla a pití při promítání". Možná se to někomu může zdát konzervativní,ale já zastávám ono,pro někoho možná staromodní klišé,že je to s prominutím "debilní americký zvyk".Ale já si za tím stojím. Když chce někdo chroupat popcorn a srkat kolu,tak ať si to dělá doma u televize, ale já jsem si zaplatil lístek do kina,abych si film užil,a ne abych poslouchal jak vedle mě někdo chroupe bramburky nebo popcorn,které následně zapíjí kolou,díky čemuž pak neustále chodí na záchod a ruší tím pak ještě víc..Chápu že občerstvení k filmu je každému příjemné,ale měli by vzít na vědomí,že jsou v kinosále plném lidí,které tím ruší.Takže si myslím,že by tito "Konzumenti" měli být ohleduplní k ostatním divákům v sále,a nechat si podobné laskominy až na doma

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na to už jsme si zřejmě zvyknul, protože kolem mě obvykle lidé chroupají a srkají :D :D

      Vymazat
  3. Ach, tak já jsem všeználek jako vyšitý! Jako každý filmový fanoušek se snažím být co nejvíc v obraze a tak vůbec a jakmile se někde baví o filmech mám neutichající nutkání se o své vědomosti podělit s ostatními. A není to jen na poli filmu, ale v celém mém životě. Nikdo si sice zatím nestěžoval, ale občas si říkám, že mě lidi poslouchají jen ze solidarity. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z mé zkušenosti vím, že lidé si obvykle nestěžují do očí, ale za zády :D :D

      Vymazat
  4. Ja neznášam kde zapnem film a vedľa mňa sú dvaja ľudia ktorí začnú preberať ale úplné hovadiny napr ženy ked začnú rozoberať ktos kým kde bol a mňa to ruší pri filme myslím že by to malo mať samostatnú kategóriu niečo ako žvanili :D

    OdpovědětVymazat
  5. Ještě je jeden typ jasnovidce - můj táta :D teda jasnovidec, který skutečně předvídá co se stane.. Nevím jak, ale jak píšete - scénáristi můžou připravit jakýkoliv zvrat a on ho vždycky uhádne a ještě prozradí :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se tedy přiznám, že se mi také daří docela slušně odhadnout většinu zvratů, ale to je spíše "profesionální deformace", když má člověk nakoukány stovky filmů a seriálů, tak už ho jen tak nepřekvapí, ale odhadnout výherní čísla ve Sportce se mi zatím nepovedlo :D :D.

      Vymazat
    2. To je fakt, taky často odhadnu vývoj na základě zkušeností, nejvíc mě to štve u detektivek, člověk doufá, že scénáristi nejsou tak blbý aby použili tu nejokatější postavu - teda nejokatější v tom smyslu, že působí, že ona to být nemohla, protože za a neměla důvod, za b působí nevině nebo dokonce sympaticky - ale bohužel, čeká nás "velké překvapení" je to ona :-)

      Vymazat
  6. To je dost dobrý článek, opět chválím Gorillu. Čtení jsem si vyloženě užila a tak nějak do nějaké kategorie dokážu zařadit alespoň jednoho člověka ze svého okolí. Naštěstí s nimi většinou na nic nekoukám, tak mě to neobtěžuje.
    Nejvíc by mi asi ale vadil ten pseudointelektuál, protože mi prostě vadí, že někdo odsuzuje někoho dle toho, co se mu líbí. A´t si kouká na dokumenty, mě se líbí zas něco jiného a spokojení jsme oba. Ale že mi za to bude nadávat, to mě štve. A nedej bože mu to vrátit! To takový typ nesnese, protože on je neomylný a ví přesně co je správné.
    A já patřím asi z části do skupiny hnidopich. Není to teda u každého filmu, ale naše česká tvorba hlavně tak těch let, kdy jely filmy typu Čtyři vraždy stačí drahoušku. Na to nemůžu koukat, to jsou samé záměny, nemyslitelné situace a mě to rozčiluje:-) A taky si vždycky třeba u filmu říkám - proboha proč ty kufry nebalí pomalu a proč to prádlo tak háže, já bych se takto nestěhovala, já bych si na to dala klid. Nebo kde má občanku, kde vzal peníze atd. , takové prostě praktické věci ze života, které ve filmu by působily divně, ale mě to vrtá hlavou. Nebo že hrdina pořád bojuje, ale že by se mu chtělo na wc, či má hlad a tak, to se neřeší. A filmových nedostatků si taky docela všimnu, ale to třeba ten film vidím po několikáté. Snažím se ale tímto svým přístupem nerušit své okolí, ale někdy opravdu trpím. A to jsem ráda, že nekoukám na horory, protože tam těch nesmyslů je až až, ale mě je z toho blbě, takže nekoukám.

    Vaše Katynka - nadšenec z vašich současných článků a témat

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :D. A je pravda, že mě třeba rozčiluje to, když "sundávají" náhrdelník. Proč ho kurňa pokaždé roztrhnout, to je takový problém ho přetáhnout přes hlavu? :D :D

      Vymazat
  7. Já jsem tak trochu hnidopich, ale u filmů jako jsou béčka typu Kommando, kde to filmu jenom přidá na zábavnosti se kolektivně smát té stupiditě. Nesnášim, když někdo rejpá do logiky třeba Nolanových filmů, které se soustředí více na atmosféru a emoce, tam se dají logické díry odpustit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to já mám opačně, u vyslovených blbin typu Komando logiku neřeším, protože kde nic není ani smrt nebere. Ale právě u filmů které se tváří vážně a víc hluboce mě tam pak logické díry vadí.

      Vymazat
  8. Mno asi bych se ve 2 kategoriich trochu poznal, ale snad moc neprudim behem filmu...

    zajimava uvaha
    Michal V.

    OdpovědětVymazat
  9. K tomu hnidopichovi: Pokud se film xy odehrává v naší realitě na planetě Zemi (a je ve filmu řečeno nebo aspoň naznačeno, ve kterém roce), tak to, že ve filmu nesedí některé rekvizity, objevují se věci, které v té době ještě neexistovaly a podobně, tak to není nějaké hnidopišství, ale lempláctví autorů toho filmu...protože jsou autoři, kteří si to umějí pohlídat.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.