pátek 25. dubna 2014

Recenze: Amazing Spider-man 2 - lepší než první díl?


Druhý díl další Spider-manovské série sice sliboval být úžasný, ale nějak zůstalo jen u těch slibů. Být Spider-manem je podle Falconu skvělé. Škoda, že pokoukání na Andrewa Garfielda v roli Spider-mana není stejně skvělé i pro diváka.


Už popisek filmu slibuje o něco dospělejší akci, než jaké jsme se dočkali v prvním díle Webbovy (500 days of Summer, The Office) pavoučí série. Spider-man je jako jediný schopen ochránit nebohé obyvatele New Yorku před padouchy a podivnými zrůdami, které město terorizují. Stejně jako je New York terorizovaný podivnými zločinci, je režisér Marc Webb terorizovaný očekáváním a značnou komercializací, která ze snímku dost nepřehlédnutelně kouká.

Trocha teenagerské romantiky neškodí!
Po poměrně zábavném začátku, který mimochodem obsahuje taky nejlepší akci, která se ve filmu objeví - a nemusíte na ní ani nijak dlouho čekat, protože Webb jí divákům naservíruje v prvních deseti minutách - se kvůli trochu nesmyslně natahované stopáži docela rychle dostavuje tupé očekávání zásadnějšího a neočekávaného zvratu, které se ovšem do konce filmu vůbec nenaplní. Rozjetá akce, která se místy snaží dohrábnout na laťku Nolanovských Batmanů, ovšem po docela slibném nástupu značně upadá a sklouzává do spousty ubrečených dialogů, patosu a samozřejmě do utrápeně ucourané teenagerské romantiky.

V tomhle bodě je třeba vypíchnout výkon Jamieho Foxxe, kterému role poťapaných outsiderů docela dobře sednou. Stejně tak je potřeba zmínit i Dane DeHaana, který se role Harryho Osborna zhostil poměrně se ctí a ve výsledku vytvořil fajn iluzi správně slizkého záporáka (a je asi tím jediným, na koho se těším v třetím díle). Samotný Spider-man je v podání Andrewa Garfielda tak trochu (no vlastně docela dost) ubrečené prkno. A pěkně creepy stalkerské prkno. Drobný plus lze připsat za závěrečnou scénu s Gwen v podání Emmy Stone – kdyby dopadla jinak, film by nejspíš sklouznul do už vůbec nesnesitelného klišé. Takhle se aspoň zuby nehty snaží držet původní, byť stále utrápenou notu.

Scenáristicky pokulhávající, ale vizuálně působivá podívaná
Co asi nelze vytknout, je obstojný soundtrack, který má na svědomí Hans Zimmer a také vizuálně docela příjemné zpracování. Nejde ale nezmínit, že pokud by se tak lákavé postavy jako Electro nepodařilo zasadit do alespoň trochu vizuálně zajímavé akce, pak by amazing Spider-man spíš než na cokoli jiného aspiroval rovnou na amazing odpad. Pomiňme teď dvouhodinové skučení utrápeného teenagera, který sotva odmaturoval, nebo fyzikální nesmysly.

Většina scén je poslepovaná tak nějak narychlo, bez velkého ladu a skladu, hlavně aby to naplnilo stopáž, v rámci možností utíkalo, a když už to nedává moc smysl, tak ať je to aspoň hezký. A je třeba uznat, že nějaké to pohoupání na pavoučích sítích mezi mrakodrapy vizuálně hezké i je. Bohužel, tím to končí. Zajímavějším postavám, jako Green Goblinovi, Rhinovi a ostatním padouchům se navzdory přehnané stopáži prostoru skoro vůbec nedostane, jakoby režisér pozapomněl, že se na plátně vůbec mají objevit. Což je trochu škoda, protože právě záporáci jsou to, na čem by nový Spider-man mohl stavět. Ve výsledku tak mám dojem, že se i tvůrci nechali unést vizuální stránkou, která skutečně slibuje barevnou a minimálně zajímavou podívanou a pro scénář už mnoho z jejich pozornosti nezbylo.
Nakonec jedno poučení pro horolezce a jedno poučení do života – nejlepší kámoši se pořizují u házení šutrů do vody.

Verdikt
Amazing Spider-man není zas tak – vlastně spíš vůbec - amazing, jak by chtěl být. Je takovou nutnou výplní, kterou je potřeba přetrpět, než přijde snad už opravdu dospělý a vážně zábavný a akční Spider-man 3, který by plně využil potenciál, který se skrývá ve spoustě zajímavých záporáků, kterým se ve druhém díle prostoru dostalo jen velmi pomálu. Sečteno podtrženo, jako popcornová dvouhodinovka, od které čekáte vizuálně přitažlivou zábavu namísto smysluplné akce je to snesitelné.

HODNOCENÍ: 4/10

20 komentářů:

  1. Tak konečně nějaká recenze pod kterou se můžu podepsat. A ty hlavní herci jsou mi tak nesympatický. A vůbec celej tenhle restart příde úplně zbytečnej.

    OdpovědětVymazat
  2. tahle recenze je úplná blbost.. ale jak se říka 100 lidí 100 chutí...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. přesně, hlavně tenhle díl bude sloužit jako odrazový můstek k Sinister Six a možná i Venomovi... má to právě navnadit na nejlepší efekty a nejlepší si nechaj do budoucna. viz poslední scéna

      Vymazat
    2. Zřejmě se hodně jedná o úhlu pohledu, ale s touto recenzí také nesouhlasím.

      Vymazat
    3. I absolutely agree with you, i give AS2 9/10.

      Vymazat
  3. já bych tam nechal prvních 5 minut a posledních 10, zbytek byl na nic, jako Electro měl potenciál, ale žádnej příběh, z Harryho a Petera se během 5 minut stanou nejlepší kamarádi(po 8 letech), Gwen jsem tak nějak čekal, tak to nebyl šok jak od Electra.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. hele když 2 poslední věty napíšeš takhle debilně, tak lidem tak nějak dojde co se s tou postavou stane mě to tak nějak došlo taky takže díky chytráku

      Vymazat
  4. 1000 lidí 1000 chutí, ale 4/10? To jako vážně? Recenze mi přijde neuvěřitelně zaujatá. Tady na webu se k restartu staví od začátku záporně a projevuje se to také v hodnocení filmu, kdy se snaží hledat chyby i tam kde nejsou. Ano, že se to někomu nelíbí, to je jedna věc, ale nazývat jí hned špatnou na filmovém webu, kde by nemělo jít o subjektivní názor, ale naopak minimálně by neměl chybět nadhled a nezaujatost k projektu. Ještě 6/10 bych toleroval, ale tohle je moc. Amazing 2 se nese v úplně jiném duchu, než stará série. Vztah mezi ústřední dvojicí je klíčový, stejně jako historie rodiny Parkerů. To se někomu líbit může, a někomu nemusí. Ovšem to jsou fakta, a tak je pojďme posuzovat. Romance byla špičková, herecké výkony také, typický Spidermanovský humor zde vynikl jak v žádném filmu předtím. Zápletka s Elektrem byla až na druhé koleji. Osobně jsem byl vůči dvojce dosti skeptický. Nyní však s klidem můžu říct, že se jedná o jeden z mých nejoblíbenějších filmů se Spidermanem. Oproti Amazing 1 jsme se posunuli hodně dopředu a doufám, že z těch pár zbývajících chybek se do budoucnosti zase poučí. Dávám 8/10!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oproti odpadu Amazing 1 se film opravdu pohnul kupředu, bohužel jen vizuálně a chlapci zapomněli, že existuje i něco jako příběh, což opravdu nenahradí fňukání hlavního hrdiny.

      Vymazat
    2. Ale vždyť JE to romantická slaďárna nadstavená o superhero prvek! Tak je to nutné chápat... Je jasné, že kdo se chce podívat na klasickou superhrdinskou podívanou si pustí Marvel Cinematic Universe, kdo si chce trochu zadumat nad různými zajímavými tématy, ten si pustí X-meny nebo Nolanovskou trilogii Batmana. Každá z těch sérií stojí na jiných pilířích. Spidermanovi nelze vytýkat, že se dal svou cestou. Navíc v té rovině opravdu vyniká. Příběh tam skutečně byl, ale zkrátka nebyl strukturován tak, že hlavní záporák byl Electro a všechno se zkrátka netočilo kolem něj. Můj názor je prostě takový, že se vám nemusí líbit, jakým směrem se s Amazing Spidermanem vydali, ale kvalita v onom směru by se mu upírat neměla. Já osobně jsem navíc rád, že se dané téma zpracovává i jinými způsoby a divák má tak možnost podívat se i na něco jiného...

      Vymazat
    3. Děkuju, chtěl jsem napsat přesně to samé, akorát takhle bych to asi neshrnul. Navíc mi příjde aspoň taky za zmínku, jak si skvěle poradili s rozložením více záporáků do filmu a nepok*rvili to jako ve 3ce. Žádný "poslední scéna - největší fight", zasadili filmu úplně nový koncept a vydařilo se na výbornou. A paní autorko - ohledně málo příběhu věnovaného záporákům si myslím, že Electrův origin byl popsaný naprosto geniálně, včetně psychickýho rozložení postavy a důvodů proč dělá to co dělá. A že Goblin a Rhino dostali malý screen time, když se mají s největší pravděpodobností objeví v ASM 3 a určitě v Sinister Six si myslím, že je akorát dobře. Podle recenze pochybuju, že jste v životě otevřela komiks a píšete akorát svůj konzervativní názor ovlivněný vlivy dnešní filmové tvorby. Prostě je to NĚCO NOVÉHO. Deal with it

      Vymazat
  5. takze este veci sranec nez 1 aspon neco

    OdpovědětVymazat
  6. Pane Lysý, jestli si toho čtete, PROSÍM VÁS. Napište svoji vlastní recenzi a nahraďte jí tuto, vy aspoň víte, co to je komiks. Bolí mě oči, když tohle musím číst. Nevěřím, že za toho se staví celá redakce Gorilly. Už jen zveřejnění tohoto článku vám dělá moc špatnou vizitku. A 4/10.... paní autorko, vy jste zažila nějaké trauma, než jste šla do toho kina? Subjektivita na bodě 0.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel vás zklamu, trauma jsem zažila až při projekci :) V okamžiku, kdy je většina akčního filmu postavená na, ač se tomu slovu snažím vyhýbat, nudné a značně jednotvárné romanci a samotné akce je poměrně pomálu, trochu mne to jako diváka zaráží. Film ani nepřináší žádný nový, zajímavý aspekt, je to pouze klasické šablonovité zpracování - ač vizuálně pohledné. Samozřejmě můžeme mít na film odlišné názory, nicméně subjektivně (předpokládám, že jste měl na mysli objektivitu) film lépe hodnotit nemohu.

      Vymazat
    2. Paní redaktorko, jak to vidím já, Váše recenze by pravděpodobně nikoho neurazila na Vašem blogu, ale na velmi navštěvovaném filmovém webu, to zkrátka dělá neplechu. Proto se shledáváte s vlnou negativních reakcí. Problém vidím v tom, že mícháte subjektivní pocity s jednotlivými faktory filmu, které ač jsou kolikrát velmi vyvedené, strháváte. Což by se dle mého názoru dít nemělo. Je očividné, že jste šla do kina zhlédnout akční film, a nakonec dostala něco úplně jiného. Ale film je rozdělený do několika subžánrů a akce zkrátka nehraje prim. Mě přijde, že jí bylo akorát. Počáteční akční scéna byla pro mě z celého filmu nejzábavnější, plná nápadů. První souboj s Elektrem zase dokazoval, proč je Spiderman tak oblíbeným hrdinou, když jsme se nemuseli jen dívat, na nějakou řežbu dvou panáčků, ale zároveň sledovali, jak Spidy dělá vše proto, aby (na rozdíl od Supermana :-D) ochránil okolní civilisty... Konečný souboj s Elektrem byl hlavně o audiovizuální stránce (tady jsem si jen říkal jaké napětí by Petera konečně zabilo :-D). Závěrečný souboj s Goblinem byla taková třešnička na dortu a vedla k důležitému bodu celého filmu. Konečný Clifhanger, dokonalost sama. Určitě jsou věci, které filmu lze vyčítat, zkritizovat, ale málo akce sem rozhodně nepatří. Ještě bych se vyjádřil malinko k tomu že si více méně protiřečíte. Film ztrháváte v zásadě, protože je jiný a pak napíšete, že má klasické šablonovité zpracování... Nerad bych Vás tímto odrazoval od práce na webu, to vůbec ne, ovšem jestliže chcete psát recenze na filmovém webu, poodstupte trochu, popřemýšlejte o filmu a udělejte si širší obrázek. Nebudete se muset setkávat s tak zásadním nepřijetím. Přeji hodně štěstí do budoucna, pouze prostý fanoušek filmu, bSaR ;-)

      Vymazat
  7. Poptavka na spoiler - ak som pochopil spravne, gwen nakonci otrci kopyta ?

    OdpovědětVymazat
  8. Taktéž nemohu souhlasit s touto zaujatou recenzí..... a dát takovému filmu 4/10 je výsměch a asi bylo záměrem rozčeřit vody a udělat se zajímavým, nebo si nedovedu takto podhodnocení vysvětlit. Ještě že konkurenční weby mají otevřené oči a s jejich hodnocením se stotožňuji více. Hranice se totiž pohybuje mezi 7-8/10.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to ani náhodou, na rottentomatoes se dostal na 5.9/10.

      Vymazat
  9. 100 ľudí, 100 chutí, nech si vraví kto chce čo che s touto recenziou na 100% nesúhlasím! Pani redaktorka nechcem vás nijako uraziť ale tak zaujatú a subjektívnu recenziu čo sa snaží film schválne "znechutiť" tým čo film ešte nevideli a vyvolať tak búrlivú debatu nesúhlasu od tých čo film už videli som dávno nečítal a to bol aj pravdepodobne váš zámer však...aj zlá reklama je dobrá reklama no nie... Som fanúšik pôvodnej trilógie na ktorej som vyrástol. no musím uznať že i keď možno skorý reštart bol potrebný ako soľ. A prečo, no preto lebo nový Spider-Man je skutočne AMAZING!!! Oproti tomu novému sa mi ten starý až prestáva páčiť a pôsobí na mňa neskutočne trápne. To že hrdina plače vnímam skôr ako bonus nie ako chybu (každý má city, nie sme len stroje: pani autorka súste sa zamyslieť na tým čo hrdina prežíva). Spracovanie bolo podľa mňa jedinečné. Každí dostal toľko priestoru koľko bolo treba. Ja som sa v kine rozhodne nenudil práve naopak skvelo som sa pobavil :D a 3D bolo úžasné :3 POZOR SPOILER smrť Gwen bola geniálne spracovaná KONIEC SPOILERU Ja osobne dávam filmu s odstupom času (po prvom zhliadnutí 10/10, ale to tak u mňa býva vždy :D) 8/10 :) PEACE ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasim film je nej doufam ze bude dalsi dil hlasovani u me je 10/10

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.