úterý 11. března 2014

RECENZE: 300: Vzestup říše - Další "třístovka" dorazila do kin, vydáme se s ní na moře

Po sedmileté odmlce přichází nováček Noam Murro s další „třístovkou“. Dalo by se očekávat, že filmy bude pojit časová návaznost, skutečnost je však jiná. Na rozdíl od prvního dílu, který se zabývá pouze jednou bitvou, zachycuje dvojka o poznání širší časové pásmo. Zmínkou o bitvě u Marathonu počínaje, námořní bitvou u Salaminy konče. Divákovi je tak umožněn rozsáhlejší pohled na řecko-perské války.

Krále Leonida (Gerard Butler) vystřídal v hlavní roli generál Themistokles (Sullivan Stapleton). Na první pohled neslaný nemastný. Tento dojem ovšem mizí ve chvíli, kdy generál dostane prostor pro prezentaci svého charakteru, mnohé ženské srdce zaplesá nad jeho hrdinstvím. Themistokla i s jeho chrabrým chováním však paradoxně převálcuje svým excelentním výkonem Eva Green. Jako Artemisie, vůdkyně perského loďstva je asi tím nejzajímavějším na celém snímku.
Její krutost, pocházející z obrovské zrady Athéňanů, dává vyniknout krvelačnosti a brutalitě bitev, které se, na rozdíl od prvního dílu, neodehrávají na pevnině, ale na moři. Grafické zpracování je právě v tomto směru na špičkové úrovni. Díky všudypřítomné krvi tryskající z hlav uťatých Artemidiným mečem, budou možná zaskočeny slabší povahy, takže některé dámy budou možná zavírat oči. Ovšem zatímco mužské publikum si užije velkolepých bitev, tak ženské divačky se mohou těšit vypracovaná těla řeckých bojovníků. Tvůrci filmu ale, oproti většině obdobných snímků, ztvárnili násilí i v jiné podobě a to v podobě sexuálního "souboje" hlavních postav, která patří mezi nejpoutavější pasáže celého snímku.

Verdikt:

Druhý díl zobrazuje sílu sounáležitosti a svobody v kontrastu s krutou krásou a touhou po pomstě. Stejně jako jeho předchůdce je vizuálně působivou podívanou plnou nekompromisní brutality. Nutno poznamenat, že Sullivan Stapleton není Gerard Butler, ale to neznamená, že jeho výkon zklame. Gerard je prostě jen jeden, ale Sullivan je určitě sympatický a charismatický herec, který se nemusí za svůj výkon stydět. Ovšem pokud jde o obsazení, tak je jeho největším esem přítomnost Evy Green, která je v záporné roli vynikající a strhává na sebe velkou pozornost. Nakonec nás Noam Murro mile překvapil. Trošku jsme se obávali, že se dočkáme jen chabé napodobeniny prvního filmu, ale není tomu tak, jde o důstojného nástupce, který nás mile potěšil.

Hodnocení: 8/10

11 komentářů:

  1. Jé nový autor, :) každopádně i mě těší, že to dopadlo dobře, protože sem čekal průšvih.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pche, madame Spáčilová ať se jde zahrabat, konečně něžná recenzentka, která si neléčí mindrák svým přístupem :)

      Vymazat
    2. Pečlivě jsme vybírali slečnu, která mindráky příliš netrpí, i když nemůžeme slíbit, že jí nějaké nezpůsobíme :D.

      Vymazat
  2. Film byl výborný :) mě osobně hodné dostala hudba, která tomu dodala obrovské koule. Nicméně i velmi dobrý článek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, jsem zvědavej na pátek. To bude teď pěkně nabyté, za týden Pompeje a na konci března Noe...

      Vymazat
  3. Tak za prvé bych holku poslal na holčičí film.
    Za druhé je ta recenze docela slabá.
    Za třetí trapně krátká. I když samozřejmě stejně slabá a dvakrát delší by byla ještě horší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já Vás zdravím, pane Anonymní,
      díky za upřímný názor, těch si cením.
      Vše je jednou poprvé a tak, prosím, omluvte rozsah mé recenze, pro příště se určitě polepším ;)
      Holčičí film. Jen pro upřesnění - jaká kritéria by měl, dle Vašeho názoru, film splňovat, aby spadal do této "kategorie"? Myslím, že zde se s klasifikací pohybujeme na velmi tenkém ledě.
      Díky a přeji pěkný den. Lucie

      Vymazat
    2. Delší recenze jen pokud to má smysl. Jako šéfredaktor jsem s touhle délkou spokojený, na takovém filmu není o moc víc co psát.

      Vymazat
    3. Mě naopak přišlo vše podstatné řečeno.U recenze nepořebuju trávit kdovíkolik času.
      A vzkaz pro anonyma:ZA PRVÉ-když už jste tak ostře kritický měl byste mít aspon slušnost nekomentovat to jako anonym.

      Vymazat
  4. Já jsem byl hodně zklamaný a to jsem od toho nic nečekal. Děj roztříštěný, prology k jednotlivým postavám naprosto dementní, námořní bitva byla v podstatě jenom jedna. Eva Green mě neskutečně srala - jako postava démonická, ale jinak stejný problém jako např. s Rihannou v Battleship - proč kurva cpou tyhle modelky do drsných rolí?! A hlavně tuny krvavých fleků na plátně. Ve 3D možná dobré, v 2D k smíchu. Soundtrack byla jediná povedená věc.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.