úterý 11. března 2014

TV recenze: Hledání/Looking - Jak dopadla první řada "nejteplejšího" seriálu současnosti?

 
Dnes už je relativně běžné, že ve filmech a seriálech narazíme na homosexuální postavy. Ovšem v drtivé většině se jedná o postavy vedlejšího. Seriál Hledání/Looking stanice HBO na to jde jinak, gayové jsou hlavními hrdiny.

Přiznám se, že si nevzpomínám na zrovna přehršel televizních projektů, ve kterých by homosexuálové hráli prim. Vybavuje se mi seriál Queer as Folk (2000), Láska je láska (2004), Will a Grace (1998) a z poslední doby zrušený Sean Saves the World (2013). Viděl jsem pouze poslední dva zmíněné, s tím, že jde o sitcomy, takže ty neposkytly zrovna realistický náhled do života gayů. A tak když se objevil seriál Looking/Hledání, o kterém se začalo hodně mluvit, tak jsem si řekl, že dám klukům šanci a kouknu se, jak to mezi nimi chodí.

Looking se zaměřuje na trojici přátel, Patricka (Jonathan Groff), Agustína (Frankie J. Alvarez) a Doma (Murray Bartlett). Pánové žijí ve velmi gay-friendly městě San Francisku, takže námětem naštěstí už není ohrané "homosexuál vs nepřijetí ze strany většinové společnosti", ale Hledání je prostě a jednoduše sondou do běžného života pár kamarádů, kteří nejsou na holky, ale na kluky.

Diváka tak může zaskočit docela pomalé tempo, respektive to, že děj se vysloveně nikam neposouvá. Nesměřuje se z bodu A do bodu B, prostě sledujeme radosti a strasti tří výrazně rozdílných postav. Patrick je sice skoro třicátník, ale pokud jde o emocionální vyspělost, tak je na úrovni puberťáka a má tak velký problém si udržet vztah.

Agustín zase neví, co vlastně od života chce. Snaží se stát umělcem, ale není si vůbec jistý, jestli je to správná cesta. A to komplikuje jeho soužití s přítelem Frankem (O. T. Fagbenle), který ho podporuje a snaží se mu pomoci, i když si toho Agustín necení tak, jak by měl.

A nakonec je tu Dom, kterému se blíží čtyřicítka, což, jak jsem pochopil, znamená ve světě gayů zřejmě důchodový věk, alespoň pokud jde o randění. O Doma je sice stále zájem i ze strany mladých kluků, ale on postupem času zjišťuje, že už ho tihle osvalení frajírci neuspokojují (alespoň ne po mentální stránce) a sám je překvapený z toho, když se zakouká do postaršího Lynna (Scott Bakula).

Sympaticky nesympatické postavy

Tvůrci se za každou cenu nesnaží, aby byly postavy sympatické. Chybí tu ona hollywoodská podbízivost, kdy jsou hlavní hrdinové za každou cenu báječní a skvělí a člověk má pro jejich chování pochopení. Jednají docela realisticky. Nevyvarují se chyb, ne vždy reagují správně, rozčilují se kvůli prkotinám a dělají menší či větší kiksy.

Bezpochyby nejpříjemnější je Dom, kterého si člověk oblíbí vcelku rychle. Chová se relativně rozumně, je milý, usměvavý a z trojice zřejmě nejvíce vyspělý. Kromě toho Murray Bartlett je charismatický herec, takže Dom se stal docela brzy mým favoritem.

S Patrickem je to sice složitější. Je to fajn člověk, více méně nekonfliktní, zábavný, ale jeho dětinskost a podvědomá snaha sabotovat fungující vztahy, to je něco, co mu u diváků plusové body zrovna nezíská. Ovšem narovinu, kdo z nás se v milostném životě chová naprosto logicky...

Agustín je nejhůře snesitelný. Je iniciátorem hádek, neváží si toho, co má, někdy zbytečně dělá dusno. Nedá se říct, že by byl vysloveně zlý, ale zrovna milý také není.

Přiznám se, že jsem si chvíli musel na nejednoznačnost postav zvykat, ale po určité době mi to přišlo osvěžující. Žádné striktní rozdělení na ty "fajn" a ty, kteří fajn nejsou. Zdejší hrdinové jsou lidští, zakotvení v realitě, dělají přešlapy a to je ve finále docela milá změna.

I dialogy odpovídají pojetí celého seriálu, takže nejsou uhlazené, vypilované, znějí tak, jako byste poslouchali běžné lidi. Tím ale nechci naznačit, že by rozhovory nebyly zajímavé, většinou jsou a určitě nejsou nudné a nepůsobí zbytečně. Jsou stručně řečeno autentické.

Prostě ze života

Slovo "autentické" platí pro celý seriál. Ono je v podstatě jedno, jestli se vztahy týkají dvou kluků, kluka a holky nebo dvou holek. Situace, které se v Looking odehrávají působí prostě skutečně, ať už jste homo, hetero nebo bi. Scenáristé zbytečně netlačí na pilu a nesnaží se vše hrozně dramatizovat, takže hádky nejsou teatrální, nikdo se nedostane do situace ohrožení života, žádná z postav není načapána při nevěře. Autoři se vyhnuli těmto dějovým "berličkám". Nechávají příběh hlavních postav pomalu plynout kupředu, přirozeně se vyvíjet. Někdy to není příliš dynamické, ale nemůžu říct, že bych se často nudil.

Působivosti výrazně pomáhá obsazení. Z herců znám jen Jonathana Groffa, Murraye Bartletta a Scotta Bakulu, kteří jsou skvělí, ale stejně tak ostatní pánové (a jedna dáma) potěší svými výkony. Všichni jsou velmi přirození, nejsou teatrální, díky jejich herectví a stylu snímání má divák někdy pocit, že skoro sleduje polodokument.

SOUVISEJÍCÍ: HVĚZDY, KTERÉ SE NEBÁLY PŘIZNAT BISEXUÁLNÍ/HOMOSEXUÁLNÍ ORIENTACI

Zajímavým a dobrým krokem bylo angažování homosexuálních osobností (většina herců je skutečně na kluky), takže téměř nikdo nemusel předstírat, že má raději pindíky než pipinky, protože je tomu tak i v reálu a i to se na autentičnosti seriálu projevilo

Není to moc "gay"?

Nebudu lhát, je to otázka, která mě přes sledováním napadla. Samozřejmě, nic proti homosexuálně orientovaným jedincům nemám, nesoudím lidi dle toho, zda mají v ložnici Jarmila nebo Jarmilu, ale současně, pokud není někdo gay, tak asi nebude nadšený z intenzivních erotických momentů.

A ty tu jsou. Pokud si vzpomínám dobře, jsou pouze dva nebo tři. Ovšem jde o velmi vizuálně expresivní chvilky, které jsou zřejmě za hranicí soft porna. Dá se to ale zvládnout. Pokud ale patříte k těm typům, které jsou jako na trní, i když si dva pánové v televizi dají jen hubana, tak "líbaček" je tu poměrně dost.

Nutno ale poznamenat, že seriál (což mě potěšilo) ignoruje klasické stereotypy, takže nečekejte žádnou zženšilost (jemně feminní je pouze Frank), pánové nenosí růžová bolerka, doma nenosí lodičky, nekroutí pánví tak, že si ji div nevykloubí a nemluví fistulí.

Verdikt:

Nebudeme si nic nalhávat, přestože je oficiálně homosexualita vnímána jako běžná věc, tak homofobie je stále častým jevem. Proto těžko říct, zda seriál osloví většinové publikum, protože se v něm najde ještě dost těch, kteří se ošívají, jen když se dva kluci chytí za ruce. Jestliže ale patříte k těm, kterým to nedělá problém, tak Hledání/Looking stojí za zhlédnutí. Jde o realistickou podívanou, která zaujme výtečným obsazením, nehollywoodsky obyčejnými postavami, autentickými dialogy i špetkou humoru. Pokud někdo čekal gay verzi Sexu ve městě, bude zklamaný, pokud stojíte o podívanou "ze života", která umí být milá a zábavná, pak vás Looking potěší.

Hodnocení: 8/10

4 komentářů:

  1. Looking je pecka... Jako gay jsem spokojený, že po tolika letech zase přišel jeden gay seriál... A v podání HBO je to pecka jako vždy (sleduju od nich aktuálně ještě Girls, což je taky výborný počin, a samozřejmě Game of Thrones)... Navíc je to první počin, který ukazuje gaye realisticky... Nechápu, kde ty vykroucené parodie na chlapy hollywood pořád bere, protože já takové v životě nepotkal... A Dom je vážně sympaťák z nich největší (plus naprosto žeru tu jeho kámošku)...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Její hlášky opravdu stojí za to, to se musí nechat :)).

      Vymazat
  2. To je ale zvrácená nechutnost, fuj.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.