pátek 6. března 2015

Hvězdy našeho mládí: Strážci vesmíru - Co dělají a jak vypadají herci z pestrobarevné šílenosti?

Morfujeme.

Seriál Strážci vesmíru měl premiéru v roce 1993 a inspiraci našel u japonského originálu Kyōryū Sentai Zyuranger, což je šestnáctá řada seriálu Super Sentai.

Americká verze vydržela na obrazovkách do roku 1995, dočkala se tří řad, 145 epizod a filmu. Aktuálně se také chystá nový celovečerní projekt, který by měl mít premiéru v červnu příštího roku.

Ve druhé a třetí řadě byly používány záběry z japonské předlohy, které byly zkombinovány s tím, co natočili američtí filmaři.

Před pár týdny se také objevil neoficiální fanouškovský film (celý článek), kvůli kterému ale vlastníci práv dělali velké halo a žádali stažení. K tomu na moment došlo, ale následně se film znovu objevil online.

Power Rangers se dočkali hromady dalších verzí, každá byla v trošku jiném stylu. Tento rok odstartuje série nazvaná Power Rangers Dino Charge.

Austin St. John/Jason Scott Lee/Červený strážce

Pro úspěšného sportovce, který se věnoval bojovým uměním, se role ve Strážcích vesmíru stala tou, která ho proslavila. Ostatně, seriál se stal jedním z nejsledovanějších dětských pořadů. Ovšem, ani tak herec nevydržel ve Strážcích vesmíru dlouho. Odešel v průběhu druhé řady (vypršel mu kontrakt a s tvůrci se nedohodl na nových platových podmínkách). Nakonec se ale v následujících letech v Power Rangers několikrát objevil. Jinak se ale televizní a filmové práci nevěnoval. Dál pokračuje v provozování a výuce bojových umění a napsal také knihu Karate Warrior: A Beginner´s Guide to Martial Arts.

David Yost/Billy Cranston/Modrý strážce

David je jediným hercem, který se objevil ve všech dílech originální série a zahrál si i v následujícím projektu Power Rangers Zeo. V tom stále vystupoval jako Billy, ale ten už nepůsobil jako strážce, ale jako technický poradce pro novou generaci bojovníků se zlem. David ovšem seriál předčasně opustit. Původně se věřilo, že kvůli penězům, ale nakonec se ukázalo, že důvod byl jiný. Yosta někteří členové štábu šikanovali a dávali mu najevo, že jako homosexuál není hoden toho, aby ztvárňoval superhrdinu. Vedlo to až k tomu, že podstoupil terapii, která měla změnit jeho sexuální orientaci. To samozřejmě nevyšlo a herec se nervově zhroutil. Nakonec se ale vzchopil a dál pracoval jako herec (After Diff'rent Strokes: When the Laughter Stopped). Více ho ale oslovila produkce a režie. Následně se stal manažerem ve společnosti Geneon Universal Entertainment, která spolupracuje se stanicemi jako Starz nebo Showtime. V roce 2002 si zahrál v divadelní hře Fallen Guardian Angels, která se dočkala nejen pozitivních recenzí, ale její výtěžek putoval do nemocnice pro děti, které se potýkají s AIDS.

Thuy Trang/Trini Kwan/Žlutý strážce

Thuy vydržela ve Strážcích vesmíru řadu a půl, poté seriál opustila společně se svými dobrými přáteli Austinem St. Johnem a Walterem Emanuelem Jonesem (Černý strážce). Herečka se následně objevila ve Vráně: Město andělů (1996). Následovalo několik menších projektů a také videa věnovaná bojovým uměním a tanci. Bohužel, v roce 2001 herečka zemřela při dopravní nehodě. Cestovala v něm jako spolujezdec. Kromě ní byla v autě i herečka a modelka Angela Rockwood, které měla jít Thuy za družičku na svatbě. Angela nehodu (stejně jako řidička, která nad vozidlem ztratila kontrolu) přežila, ale skončila na vozíčku. Pohřeb herečky proběhl 10. září, zúčastnila se ho většina kolegů ze Strážců vesmíru. Thuy byla věnována epizoda Circuit Unsure ze série Power Rangers Time Force.

Walter Emanuel Jones/Zack Taylor/Černý strážce

Jak bylo zmíněno, i Walter opustil seriál v jeho průběhu. Důvodem měl být plat. Několikrát se ale k Power Rangers vrátil, ale ne ve své roli Zacka. Propůjčoval svůj hlas některým postavám. Výraznou roli měl Walter v seriálu Malibu Shores, menší party si zahrál v dalších projektech jako je Policejní odznak, Buffy, přemožitelka upírů nebo Kriminálka Las Vegas. Objevil se i v několika filmech, například nezávislém The Dogwalker (1999) a malou roli měl v Rychle a zběsile: Tokijská jízda (2006). Tento rok herce uvidíme ve filmu Red to Black. Walter je často k vidění v reklamách.

Amy Jo Johnson/Kimberly Ann Hart/Růžový strážce

Amy získala roli ve Strážcích vesmíru také proto, že byla zkušenou gymnastkou. Bojová umění sice v dané době neovládala, ale rychle se naučila ohánět. Po konci natáčení Strážců vesmíru si zahrála v několika dalších seriálech (Felicity, Všichni starostovi muži) a filmech (Hranice nemožného). Amy se také vrhla na hudbu, vydala několik alb. V posledních letech pak byla k vidění například v seriálech Flashpoint nebo V utajení. Tento rok se objeví ve filmu In Between Days. Amy je od roku 2009 vdaná za Oliviera Ginera, v roce 2008 se jim narodila dcera Francesca Christine. Rodina žije v Torontu.

Jason David Frank/Thomas Oliver/Zelený (a později bílý) strážce

Jason se sice původně ucházel o roli Červeného strážce, ale nakonec získal roli Zeleného strážce. Herec si zahrál i v následujících řadách (tam se konečně dočkal i červeného kostýmu). Během série Power Rangers: Turbo se herec rozhodl seriál opustit. Ale i on se v následujících letech několikrát vrátil. Jinak se Frank herectví příliš intenzivně nevěnoval. Natočil několik projektů pro YouTube (například Bat in the Sun, ve kterém měli diváci možnost sledovat jeho každodenní život) a především se vrhl na bojová umění. Vytvořil svůj vlastní styl a v roce 2003 byl uveden do síně slávy organizace World Karate Union. Jason se později zaměřil na smíšená bojová umění. Jako amatér zůstal neporažen, v roce se odehrál jeho profesionální debut, postavil se proti Jose Robertu Vasquezovi a zvítězil.

Že jste také Strážce vesmíru sledovali a radovali se, jak dostávají formelíni nakopáno, co?

6 komentářů:

  1. Černý strážce, kterého hrál černoch. Dále žlutá strážkyně, kterou hrála asiatka. To by dneska neprošlo. Zlaté časy to bývaly. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě David Yost mohl hrát duhového strážce a bylo by to kompletní :-D

      Vymazat
  2. To byly časy. Jsem velmi zvědav na připravovaný fim.

    OdpovědětVymazat
  3. Zordon is a Racist :-)
    https://www.youtube.com/watch?v=mJgC9LEBTuQ

    OdpovědětVymazat
  4. Kapesník do ruky..Tohle neodmyslitelně patří k mému dětství...Ještě dnes vidím jak se jako malí caparti pereme o přestávce a křičíme u toho :Morfujem!! Srdcovka...

    OdpovědětVymazat
  5. Kapesník do ruky..Tohle neodmyslitelně patří k mému dětství...Ještě dnes vidím jak se jako malí caparti pereme o přestávce a křičíme u toho :Morfujem!! Srdcovka...

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.