středa 26. března 2014

Filmové duely (část první): Jedno téma, dva různé filmy. Když dva dělají totéž, není to totéž

 
Není zase tak neobvyklé, že do kin dorazí dva projekty s podobným námětem. A dokonce se jejich premiéra často odehraje docela brzy po sobě. Člověk by si řekl, že filmová studia budou chtít nasadit podobně laděné tituly s výrazným časovým odstupem, aby nebyl divák přesycen, ale ne vždy je to pravda.

Souboj pohádkových bledulek: Sněhurka (2012) vs Sněhurka a lovec (2012)

Rok 2012 byl jistě žněmi pro milovníky pohádkové bledule Sněhurky, která figurovala hned ve dvou filmových projektech. Nejdříve se představil titul jednoduše nazvaný Sněhurka režiséra Tarsema Singha, indického vizuální mága. Premiéru si film odbyl v dubnu a titulní roli si zahrála roztomilá Lily Collins, královnu pak ztvárnila Julia Roberts. Tarsemova Sněhurka vsadila na rozverné zpracování, roztomilost a pestrobarevné vizuály. V květnu se pak odehrála premiéra Sněhurky a lovce Ruperta Sanderse, která nabídla Kristen StewartChrise Hemswortha a Charlize Theron. Sněhurka a lovec byla o poznání temnější a dospělejší, než předchozí Sněhurka, na což diváci slyšeli.

Hodnocení dle ČSFD: 56 % (Sněhurka) vs 66 % (Sněhurka a lovec)
Hodnocení dle IMDb: 5,6/10 vs 6,2/10
Hodnocení kritiků (dle Rotten Tomatoes): 5,6/10 vs 5,6/10
Tržby/rozpočet (v milionech dolarů): 166,17 (rozpočet 85 milionů) vs 396,59 (rozpočet 170 milionů) 

Duel plný asteroidů: Armageddon (1998) vs Drtivý dopad (1998)


V letním období roku 1998 se zdálo, že to se světem vypadá bledě. Alespoň dle filmařů. V květnu se nás Drtivý dopad přesvědčoval, že se k Zemi blíží kometa, v srpnu zase Armageddon strašil asteroidem. Zatímco Drtivý dopad režisérky Mimi Leder vsadil na propracované charaktery a svým způsobem určitou komornost, přestože jsme se dočkali několika vizuálních hrátek, Armageddon Michaela Baye byl samozřejmě monumentálnější, epičtější a také docela patetický (přestože i Drtivý dopad vsadil na hromadu emocí). Pokud jde o astronomy, ti měli jasno, autentičtější pro něj byl Drtivý dopad, ale z ekonomického hlediska byl úspěšnější Armageddon.

Hodnocení dle ČSFD: 63 % (Drtivý dopad) vs 74 % (Armageddon)
Hodnocení dle IMDb: 6,1/10 vs 6,6/10
Hodnocení kritiků: 5,7/10 vs 5,2/10
Tržby/rozpočet (v mil. dolarů): 349,46 (rozpočet neznámý) vs 553,71 (rozpočet 140 milionů)

Jedna sopka za druhou: Sopka (1997) vs Rozpoutané peklo (1997) 


V Sopce, která měla premiéru v říjnu, se s lávou chrlící katastrofou museli vypořádat Tommy Lee Jones a Anne Heche. A kromě vulkánu se prali i se slušnou porcí klišé a momentů, u kterých asi vědci radostně nejuchali, ale autentičnost není v případě podobných filmů zrovna primární cíl. A to platí i pro Rozpoutané peklo, ve kterém před lávou utíkala jiná dvojice a to Pierce Brosnan a Linda Hamilton. Film měl premiéru už v dubnu roku 1997. Rozpoutané peklo působilo o něco méně divoce, než Sopka, více sázelo na rodinné drama, což někomu vyhovovalo, někomu ne. Oba projekty ale mají společné to, že sice pobavily, ale "chlubí" se hromadou logických kiksů.

Hodnocení dle ČSFD: 54 % (Sopka) vs 62 % (Rozpoutané peklo)
Hodnocení dle IMDb: 5,4/10  vs 5,8/10
Hodnocení kritiků: 5/10 vs 4,9/10
Tržby/rozpočet (v mil. dolarů): 122,82 (rozpočet 90 milionů) vs 178,13 (rozpočet 116 milionů)

Bílý dům v ohrožení hned dvakrát: Útok na Bílý dům (2013) vs Pád Bílého domu (2013)

Jedním z nejaktuálnějších případů toho, že si v kinech mohou diváci užít dva podobné projekty, byl minulý rok, kdy se filmaři zaměřili na sídlo amerického prezidenta, legendární Bílý dům. V dubnu musel čelit teroristické hrozbě Gerard Butler v Pádu Bílého domu, zhruba o tři měsíce to byl o něco méně mužný Channing Tatum v Útoku na Bílý dům. Na ten dohlížel specialista na explozivní podívané Roland Emmerich. Na rozdíl od režiséra Antoine Fuqua, se ale Emmerich nevyhýbal humoru. Oba filmy jsou řemeslně zvládnuté nenáročné akční záležitosti, které žánrem v základech neotřesou, ale plní to, co se od nich očekává, . Nic víc, nic míň.

Hodnocení dle ČSFD: 68 % (Útok na Bílý dům) vs 63 % (Pád Bílého domu)
Hodnocení dle IMDb: 6,4/10 vs 6,5/10
Hodnocení kritiků: 5,5/10 vs 5,4/10
Tržby/rozpočet (v mil. dolarů): 205,37 (rozpočet 150 milionů) vs 161,03 (rozpočet 70 milionů)

Nešikovní strážci pořádku: Policajt ze sámošky (2009) vs Zevlovat a prudit (2009)

Dva trošku oplácaní nešikovné, kteří působí jako členové ochranky, to jsou hrdinové dvojice komedií, které měly premiéru v roce 2009. V Policajtovi ze sámošky se hlavní role ujal Kevin James a jeho projekt byl poměrně laskavý klasický hollywoodský pásový projekt. To Seth Rogen, respektive film Zevlovat a prudit, na to šli o něco drsněji a rázněji, takže vznikl titul, který rozhodně není pro celou rodinu. Dalším rozdílem bylo to, že zatímco Jamesova postava byla vcelku sympatická, Rogenova tedy určitě ne a divák si k ní musel chvíli hledat cestu. Pokud se mu to ale povedlo, u Zevlovat a prudit se určitě pobavil.

Hodnocení dle ČSFD:  55 % (Policajt ze sámošky) vs 52 % (Zevlovat a prudit)
Hodnocení dle IMDb: 5,2/10 vs 5,8/10
Hodnocení kritiků: 4,6/10 vs 5,5/10
Tržby/rozpočet (v mil. dolarů): 183,29 (rozpočet 26 milionů) vs 26,97 (rozpočet 18 milionů)

V příští (a závěrečné) části článku se podíváme na další pětici projektů, které toho mají hodně společného.

6 komentářů:

  1. Valmont vs. Nebezpečné známosti

    Z pochopitelných důvodů pro nás důležitý duel :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na ty dojde v druhé části, žádný strach, na to bych nezapomněl :D.

      Vymazat
    2. Výborně, to by byl vroubek :D

      Vymazat
  2. Jen menší připomínka k článku, tabulky by byly mnohem přehlednější, takhle se ty závěrečné informace blbě čtou. Jinak super :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přemýšlel jsem nad tím, v druhé části to asi vložím do tabulek.

      Vymazat
  3. Jak roztomilá Lily Collins?To jste si vážně nikdo nevšimnul,že má obočí jak Brežněv?Mě to tak otravovalo,že jsem ten film nedokoukal.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.